Fil Burnu'nun dibinde umut ışığı

Karadeniz'den gelen üst akıntının giriş noktası olan İstanbul Boğazı'nın kuzeyinde dalış yapıldı. Bölgede müsilaja rastlanmadı.

Fil Burnu'nun dibinde umut ışığı
Fil Burnu'nun dibinde umut ışığı
GİRİŞ 12.07.2021 07:59 GÜNCELLEME 12.07.2021 07:59
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Marmara Denizi’nde görülen 15 yılın en yoğun deniz salyası (müsilaj) yoğunluğunu araştırmak için dalgıçlardan ve su altı görüntüleme uzmanlarından oluşan bir ekiple araştırma yaptık. Derinlere Saygı Dalış Topluluğu üyeleri Ali Ethem Keskin, Cumhur Ayar, Ferhan Coşkun, Yener Kuşçu, Birkan Erdem ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün Avrupa yakasındaki ayağının altında gerçekleştirilen 0-10 metre arasındaki dalışlarda deniz salyasının etkisi gözlemlenmedi.

GÖĞEBAKAN BALIĞI

Karadeniz, kuzeyden beslendiği Tuna, Dinyeper, Dinyester, Don ve Kuban nehirlerinin yanı sıra Anadolu’dan doğan Sakarya, Kızılırmak, Yeşilırmak ve Çoruh’un getirdiği besin değeri yüksek suyu İstanbul Boğazı üzerinden Marmara Denizi’ne aktarıyor. Karadeniz’den Marmara Denizi’ne yılda 660 milyar metreküp suyu getiren yüzey akıntısının başlangıcı YSS Köprüsü altında inilen ilk derinliklerde deniz salyasının izleri görülmedi. Akıntının etkili olduğu bölgeye girmeden yapılan 0-10 metre derinlikteki dalışlarda da göğebakan, gün balığı, deniz salyangozu, yengeçler, kaya balıkları gibi canlıların yaygınlığı Karadeniz’in besleyici özelliğini yansıtıyordu.

FİL BURNU MUTLULUĞU

İstanbul Boğazı’nın doğu tarafındaki Fil Burnu kıyılarında yapılan dalışlarda ise benzer sonuçlar görüldü. Saatte 4 deniz mili (7 KM) hıza erişebilen ve 25 metre derinliğe kadar etkisini gösteren kıyılarda dip balığı rinaların bulunduğunu görmek mutluluk verdi. Karagöz balıklarının da yuvalandığı bölgede istavrit balıklarının da izlerine rastlanırken, deniz salyasının birikme yapmadığı gözlemlendi.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 6
  • Ertuğrul soygazi 2 yıl önce Şikayet Et
    misulaj olsun olmasın en büyük tehlike atık pis sular onların önleyim yeter gerisini doğa kendisi halleder yeterki atık pis sular denizlere girmesin yeter.
    Cevapla
  • nedret 2 yıl önce Şikayet Et
    herkes duyar kasiyor ama lafta. koylerde bile dag tas cop
    Cevapla
  • muroo 2 yıl önce Şikayet Et
    Ya arkadaş biz bu musilajı yeni duyuyoruz, italya kıyılarında ara sıra olan bir doğa olayıdır. suyun fazla ısınması bakteri üretiyor ve sonra kayboluyor. Denizlerimizi korumamız ve sahip çıkmamız lazım
    Cevapla
  • serhat 2 yıl önce Şikayet Et
    O bölgede zaten hiç olmadı
    Cevapla
  • erkan 2 yıl önce Şikayet Et
    bu müsilaj bana göre atıktan meydana gelen bir olay denizlere akan atıklar incelenmeli
    Cevapla
  • Arif 2 yıl önce Şikayet Et
    Tasarruf adı altında 2 yıldır iş bilmeyen beceriksiz İbb yönetimi tarafından yarı kapasite ile çalıştırılan arıtma tesislerinden kaynaklanıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor
Yunanistan: Türkiye'nin tepkisine rağmen vazgeçmeyeceğiz