5 il aşırı yağışlara teslim oldu

Batı Karadeniz'de etkili olan sağanak yağış 5 ilde sel yaşanmasına neden oldu. Şiddetli sağanak selin şiddetini artırırken, araçlar sürüklendi, çok sayıda iş yeri ve evi su bastı.

GİRİŞ 11.08.2021 15:55 GÜNCELLEME 12.08.2021 10:29
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden dün yapılan uyarıların ardından, akşam saatlerinde etkili olan kuvvetli sağanak yağış Bartın, Karabük, Sinop, Samsun ve Kastamonu'da etkili oldu. Sel, su baskını ve heyelanların yaşandığı şehirlerde araçlar toprak altında kaldı, vatandaşlar evlerinde mahsur kaldı.

BARTIN'DA SEL VE HEYELAN OLDU

Akşam saatlerinden itibaren başlayan sağanak, Ulus ilçesi ile ilçeye bağlı Kumluca ve Apdipaşa beldesinde hayatı olumsuz etkiledi.

Sel nedeniyle Akören Söküler köyünde ahşap bir evin büyük bölümü yıkıldı, evdeki yaşlı bir kadın da sel sularına kapıldı.

Bölgeye sevk edilen ekipler, yaşlı kadını arama çalışmalarına başladı.

Yağış nedeniyle Bartın-Karabük kara yolu Yenihan mevkisinde yol çöktü, bir araç sel sularına kapıldı, araçta bulunan iki kişi AFAD ve vatandaşlar tarafından kurtarıldı, evlerde mahsur kalan 20 kişi karayolları ve belediye iş makineleriyle kurtarıldı.

Kumluca beldesi Zafer köyünde Herkeme Deresi'nin taşması sonucu bazı araçlar sel sularına kapıldı, evlerin alt katları ve iş yerlerini su bastı, bazı vatandaşlar evlerinde mahsur kaldı.

Sel bölgelerine Karayolları, DSİ, AFAD, jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Bartın Valisi Sinan Güner, saat 03.00 sıralarında ilk ihbarların gelmeye başladığını belirterek, şu an bulundukları Bartın-Abdipaşa-Ulus kara yolunda heyelanlar meydana geldiğini yolu açarak buraya kadar ulaştıklarını bildirdi.

BAKAN KOCA SON DURUMU PAYLAŞTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, selde yaralanan kişi sayısını ve görevlendirilen ekipleri paylaştı. 

VALİ'DEN AÇIKLAMA

Bartın Valisi Sinan Güner, şu bilgileri paylaştı:

"Yağışlar sebebiyle yaka seli meydana geldi, köprüler yıkıldı, yollarda heyelanlar meydana geldi. Çalışmalarımız devam ediyor. Bir köy kaldı ulaşamadığımız. 1 kayıp vatandaşımız var onu da arama çalışmalarımız devam ediyor. Akörensöküler  köyünde 80 yaşlarında bir kadın vatandaşımızın evi göçmüş, sele kapıldı. Arama kurtarma ekiplerimiz su ve su kenarında arıyor.

İÇİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI'NDAN AÇIKLAMA GELDİ

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Bartın'da yaşanan sel ve heyelanlara ilişkin açıklama yaptı. Çataklı, "Bartın Kumluca Beldesi ve çevresinde aşırı yağışlar nedeniyle sel ve heyelanlar meydana gelmiş, bir vatandaşımız kaybolmuştur. Sinop Ayancık ilçemizde de aşırı yağışlar sele dönüşmüş ve bazı binaları su basmıştır. Valilerimiz başkanlığında gerekli müdahaleler yapılmaktadır" mesajını paylaştı.

YAĞIŞLAR KARABÜK'TE SELE NEDEN OLDU

Karabük'te kuvvetli sağanak hayatı olumsuz etkiledi.

Kent merkezi ve ilçelerde aniden bastıran sağanak nedeniyle bazı ev ve iş yerlerinde su baskınları yaşandı. Rögarların taştığı bazı caddelerde oluşan su birikintileri nedeniyle araçlar güçlükle ilerledi.

Karabük Belediyesi ekipleri, olumsuzluk yaşanan bölgelerde su tahliye çalışması başlattı.

Safranbolu ilçesine bağlı Esentepe Mahallesi'nde de bazı apartmanların bodrum katındaki daireleri su bastı. İhbar üzerine bölgeye gelen Safranbolu Belediyesi itfaiye ekipleri, tahliye işlemi gerçekleştirdi.

SİNOP'TA İSTİNAT DUVARI ÇÖKTÜ

Sinop’ta gece saatlerinde de etkili olan sağanak yağış nedeniyle yığma taştan bir istinat duvarı çökerek yanında park halinde olan otomobile hasar verdi. Şehirde etkisini hissettiren yağışlar nedeniyle gece 23.30 sıralarında Tarakçı Sokak’ta meydana gelen olayda, yığma taşla inşa edilmiş istinat duvar kenarlarını tuttuğu suya doyan toprak zemine dayanamadı. Duvarın küçük bir bölümü çökme meydana gelerek yanında park etmiş olan 06 ABK 057 plakalı otomobilde maddi hasara neden oldu. Diğer bir olaysa Enver Bahadır Caddesi üzerinde yaşandı. Sağanak yağışın etkisiyle yolun üzerine küçük çapta bir toprak kayması meydana geldi. Cadde üzerine kayan toprak yığını gelen iş makineleri ile kaldırıldı. Bu sırada gelen trafik polisleri çevrede önlem aldı. Cadde bir süre trafiğe durdurulduktan sonra tekrar açıldı.

SAMSUN’DA SOKAKLAR GÖLE DÖNDÜ

Samsun'un Bafra ilçesinde de sağanak, hayatı olumsuz etkiledi. Sabah saatlerin başlayan ve 10 dakika süren sağanak, hayatı felç etti. Yağış nedeniyle rögarlar taştı, bazı cadde ve sokaklar göle döndü. Eski Şube Caddesi, Gençlik Caddesi ve Beşyol mevkisinde göle dönen yollarda sürücüler zor anlar yaşadı. Bazı apartmanların bodrum katlarını su bastı. Yağmurun hafiflemesiyle birlikte SASKİ ekipleri çalışma başlattı.

KASTAMONU'DA 2 OTOMOBİL TOPRAK ALTINDA

Kastamonu'nun Küre ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle 2 otomobil toprak altında kaldı.

Küre ilçe girişinde etkili olan sağanak nedeniyle toprak kayması meydana geldi. Salih Balta'ya ait seyir halindeki otomobil ile otoparkta bulunan Recep Turan'a ait otomobil toprak altında kaldı.

Karayolları ve Belediye ekiplerince yapılan çalışmanın ardından araçlar kurtarılarak yol kontrollü olarak trafiğe açıldı.Yağışların halen etkisini sürdürdüğü bölgede, ekipler vatandaşları dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı.

MSB 2 HELİKOPTER GÖREVLENDİRDİ

Milli Savunma Bakanlığı sel felaketi yaşanan bölge için Hava Kuvvetlerine ait iki adet AS-532 tipi helikopter görevlendirdi. Açıklamada "Sinop ve Kastamonu’da meydana gelen sel felaketi nedeniyle Hava Kuvvetlerimize ait iki adet AS-532 tipi helikopter görevlendirildi. Arama-kurtarma çalışmalarına destek sağlayacak helikopterlerimizin biri Sinop’ta, diğeri de Kastamonu’da görev yapacak" denildi.

METEOROLOJİ'DEN DE YAĞIŞ UYARISI

Meteoroloji'den yapılan son değerlendirmelere göre, Marmara, Karadeniz, İç Anadolu'nun doğusu sağanak yağışlı. Yağışların akşam saatlerinde Ege'nin kuzeyi ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde de etkili olması bekleniyor. Yağışların; Karadeniz kıyıları ile Tokat, Erzincan, Gümüşhane ve Bayburt çevrelerinde kuvvetli, Samsun ve Ordu çevrelerinde yer yer çok kuvvetli ve şiddetli olması beklenirken; sel, su baskını, yıldırım, dolu uyarıları yapıldı.

BAKAN SOYLU SON DURUMU AÇIKLADI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bartın, Kastamonu ve Sinop'ta yaşanan sel felaketine ilişkin, "AFAD koordinasyonunda hem müdahaleler hem tahliyeler hem de arama-kurtarma çalışmaları devam etmektedir" dedi.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde, AFAD koordinasyon merkezindeki toplantıya katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Karadeniz Bölgesi'ndeki bazı illerde yaşanan sel felaketine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Soylu, açıklamasında şunları kaydetti;

Bartın, Kastamonu ve Sinop'ta aşırı yağışlar sebebiyle sel afeti meydana geldi. AFAD koordinasyonunda hem müdahaleler hem tahliyeler hem de arama-kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Ben Kastamonu'ya, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum Bartın'a, Ulaştırma ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Adil Karaismailoğlu Sinop'a geçecekler.

Bir kayıp vatandaşımız var. İlk aldığımız bir bilgi çerçevesinde bunu ifade etmek istiyorum. Bazı haber alınamayan yerler var. Bunlarla ilgili haber alındığı sürece kamuoyuna vatandaşlarımıza bilgiyi intikal ettirmeye çalışacağız.

Yağış miktarı Sayın Tarım ve Orman Bakanımız burada metrolojiden aldığı bilgilerde yer yer 300 kilogramın üzerinde geçtiği ifade ediliyor ki şu çizgiyi söylemek isterim 100 kilogramın üstünü biz afet olarak değerlendiriyoruz.

YORUMLAR 48
  • dostt birr 2 yıl önce Şikayet Et
    yangın deprem sel felaketi Allahtan gelir. biraz azdik galiba. dua edelim inşallah biter
    Cevapla
  • Kul 2 yıl önce Şikayet Et
    dere yatakları acil boşaltılmali.yağmurlar eskisi gibi değil. ani ve cok hizli.
    Cevapla
  • Gıyasettin 2 yıl önce Şikayet Et
    Hepimize geçmiş olsun Allah bizleri beterin beterinden korusun. demekki bizim günahlarımız çotur Allah bizlere tefekkür olmamızı istiyor ama biz ise aynı günaha devam ediyoruz daha zaman varken tövbe edim Allah’a tam kul olalım unutmayalımki çok kavimler helak oldu
    Cevapla
  • Köylü 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah ülkemizi affet lerden ve düşmanlardan korusun.
    Cevapla
  • macit 2 yıl önce Şikayet Et
    sel yakında istanbul a da gelir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi