AFAD acı haberi duyurdu: Batı Karadeniz'deki sel felaketinde ölü sayısı 17'ye yükseldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batı Karadeniz'de yaşanan sel nedeniyle Kastamonu'da 15, Sinop'ta 2 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini duyurdu.

GİRİŞ 12.08.2021 15:12 GÜNCELLEME 13.08.2021 05:39
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Türkiye yangınların ardından bu kez ciddi bir sel felaketiyle karşı karşıya. Batı Karadeniz'de etkili olan şiddetli yağışla, Bartın, Sinop, Kastamonu, Samsun ve Karabük'te sel ve heyelanlara neden oldu.

Özellikle Kastamonu, Bartın ve Sinop'u vuran sel sonrası ağaçlar sürüklendi, çok sayıda ev ve iş yeri sular altında kaldı.

SEL, KARAKOLA AİT ARAÇLARI BÖYLE YUTTU

İşte dakika dakika Bartın, Sinop ve Kastamonu'da yaşanan gelişmeler.

20:56: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kastamonu, Sinop ve Bartın'daki selde hayatını kaybedenlerin sayısının 17 olduğunu açıkladı.

16:50  AFAD: Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu’da 10 vatandaşımız, Sinop'ta 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bartın’da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINDA SON DURUM

Bartın İli Ulus Akörensöküler Köyü’nde kaybolan bir vatandaşımızı arama çalışmaları AFAD, İtfaiye, UMKE ve Jandarma ekipleri ile sürdürülmektedir. Sinop Ayancık ve Kastamonu Bozkurt İlçeleri’nde arama ve kurtarma ekipleri tarafından çalışmalar aralıksız devam ettirilmektedir.

Samsun, Amasya, Çorum, Çankırı, Karabük, Giresun, Ordu, Tokat, Bolu, Düzce ve Zonguldak valilikleri teyakkuz haline geçirilmiştir.

Bölgede yürütülen çalışmalarda AFAD, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma, 112, UMKE, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, İl Özel İdaresi, İHH ve YEDAŞ personel ve araçları görev yapmaktadır.

İl bazında görev yapmakta olan personel ve araç sayıları;

- Bartın’da; 237 personel, 1 arama köpeği, 16 araç, 7 ambulans, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 74 iş makinası, 1 bot ve 4 motopomp
- Kastamonu’da; 777 personel, 62 araç, 32 ambulans, 9 helikopter, 1 JİKU, 1 İHA, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 1 mobil harekat merkezi, 219 iş makinesi, 7 bot ve 11 motopomp
- Sinop’ta; 585 personel ile 8 helikopter, 80 araç, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 27 ambulans, 109 iş makinası, 3 bot ve 2 motopomp

Bölgedeki mevcut ekiplere destek amacıyla sevk edilen personel ve araç sayıları;

- AFAD; 65 personel ve 10 araç

- Sahil Güvenlik Komutanlığı; 17 personel ve 14 bot

- Jandarma Genel Komutanlığı; 417 personel, 5 arama kurtarma köpeği, 4 kadavra köpeği, 1 mobil mutfak TIR’ı

- Emniyet Genel Müdürlüğü; 163 PAK personeli, 23 balık adam, 13 bot ve 2 kadavra köpeği, 24 kurbağa adam, 5 personelden oluşan ekip ile 5000 kişilik yemek kapasiteli Mobil Mutfak TIR’ı

- 25 Büyükşehir/Merkez/İlçe Belediyesi; 10 itfaiye ekibi, 27 iş makinesi ve 3 jeneratör

- Tarım ve Orman Bakanlığı; 8 itfaiye aracı, 10 arazöz, 4 greyder, 4 dozer ve 5 ekskavatör sevk edilmiştir.

- DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Belediyeler tarafından çok sayıda iş makinesi
Beslenme Çalışmaları Türk Kızılay tarafından sel bölgelerinde toplam 180 personel/gönüllü, 9 ikram aracı ve 34 araç görev yapmakta olup; 1.500 sıcak yemek, 4.100 kumanya, 4.250 ikramlık malzeme, 3.350 içecek ve 86.418 litre su dağıtımı yapılmıştır.

TAHLİYE ÇALIŞMALARI

- Bartın; Ulus İlçesinde sel afeti sonrası 323 afetzede güvenli bölgelere tahliye edilmiştir.
- Kastamonu; Toplamda 285 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Helikopter ve bot vasıtasıyla tehlikeli bölgelerde bulunan afetzedeler güvenli bilgelere tahliye edilmektedir.
- Sinop; Ayancık ilçesi ve mahallelerinden 302 afetzede 2 helikopter aracılığıyla tahliye
edilmiştir.

13:32: Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin talimatıyla selin yaşandığı bölgelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile sürekli görüşerek bölgedeki durum, tahliye çalışmaları ve gelişmeler hakkında anlık bilgi alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, selin etkili olduğu bölgelerdeki valiler ve kaymakamlarla da telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, devletin tüm imkanlarıyla seferber olduğunu ve yaraların sarılması için vatandaşların yanında bulunduğunu belirtti. Selde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet dileyen Erdoğan, selden etkilenenlere de geçmiş olsun temennisinde bulundu.

12.55: Milli Savunma Bakanlığı: Mehmetçik, Sinoplu ve Kastamonulu hemşehrilerimizle omuz omuza! Bölgede görev yapan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, aralıksız şekilde görev yaparak mahsur kalan vatandaşlarımızın tahliyesine devam ediyor. Şu ana kadar 6 helikopter ile 304 vatandaşımız tahliye edildi.

CAN KAYBI 6'YA YÜKSELDİ

12:05 AFAD: Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu'da 6 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bartın'da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir.

BİR KISMI YIKAN BİNA KAMERALAR TARAFINDAN KAYDEDİLDİ

SİNOP AYANCIK'TAKİ HASAR HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

09.55: Afet ve Acil Durum Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamada, Kastamonu'daki sel felaketinde can kaybının 5'e yükseldiği belirtildi.

METEOROLOJİ'DEN SEL UYARISI

07:09: Meteoroloji'den yapılan son tahminlere göre; Karadeniz, İç Anadolu'nun doğusu ile Doğu Anadolu'nun batı ve kuzey illeri sağanak yağışlı. Yağışların, Orta ve Karadeniz kıyıları ile Bartın, Karabük, Kastamonu ve Sinop çevrelerinde kuvvetli, Ordu, Bartın ve Sinop çevreleri ile Kastamonu’nun kıyı kesimlerinde yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor. Sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, heyelan gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerekiyor.

SU YÜKSEKLİĞİ 4 METREYE ÇIKTI

06:35: Felakete ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bazı bölgelerde su yüksekliğinin 4 metreye ulaştığını söyleyerek, vatandaşların güvenli bölgelerden ayrılmamaları gerektiği konusunda uyardı.

AFAD: 2 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ, 1 VATANDAŞIMIZ KAYIP

06:28: AFET ve Acil Durum Başkanlığı'ndan (AFAD), Kastamonu, Bartın ve Sinop'ta kuvvetli sağanak yağış sonrası yaşanan sel felaketiyle ilgili yapılan açıklamada, "Kastamonu’da sel sularına kapılan 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bartın'da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir" denildi.

Açıklamanın devamında "Kastamonu'da sel sularına kapılan 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bartın'da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir. Afetten etkilenen il ve ilçelerde kurulan afet koordinasyon merkezleri ile bölgedeki müdahale çalışmalarının eşgüdüm halinde yürütülmesi sağlanmaktadır. Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, afetten etkilenen bölgelerdeki çalışmaların kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi İçişleri Bakan Yardımcımız Sayın Muhterem İnce'nin başkanlığında faaliyete geçirilmiş; tüm çalışma grupları, üst düzey yönetici ve temsilcilerinin katılımıyla 7 gün 24 saat çalışma esasına göre çalışmaya başlamıştır" ifadeleri kullanıldı.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI

Bartın Ulus Akörensöküler Köyü'nde kaybolan kişiyi arama çalışmalarının AFAD, İtfaiye, UMKE ve Jandarma ekipleri ile sürdürüldüğü belirtilen açıklamada, "Samsun, Amasya, Çorum, Çankırı, Karabük, Giresun, Ordu, Tokat, Bolu, Düzce ve Zonguldak valiliklerinin teyakkuz haline geçirilmiştir. Bölgede yürütülen çalışmalarda AFAD, Genelkurmay Başkanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma, 112, UMKE, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, il özel idaresi, İHH ve YEDAŞ personel ve araçları görev yapmaktadır" denildi.

İL BAZINDA GÖREV YAPAN PERSONEL VE ARAÇ SAYILARI

Açıklamada, Bartın'da; 202 personel ile 13 araç, 7 ambulans, 1 mobil koordinasyon TIR'ı, 84 iş makinası, 1 bot ve 1 motopomp'un; Kastamonu'da; 475 personel ile 39 araç, 32 ambulans, 2 helikopter, 1 mobil koordinasyon TIR'ı, 159 iş makinesi ve 4 motopomp'un; Sinop'ta; 455 personel ile 3 helikopter, 70 araç, 27 ambulans, 163 iş makinası, 3 bot ve 2 motopomp'un görevlendirildiği aktarılırken, bölgedeki mevcut ekiplere destek amacıyla AFAD'a bağlı 141 personel ile 1 arama köpeği, 23 araç, 7 bot ve 7 motopomp'un; Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı 17 personel ve 14 botun; Jandarma Genel Komutanlığına bağlı toplam 56 personelden oluşan 8 TİM, 3 helikopter, 900 personel, 1 mobil mutfak tırı ve mobil komuta aracının; Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı 163 PAK personeli, 23 balık adam, 13 bot ve 2 kadavra köpeği, 24 kurbağa adam, 3 helikopter, 1 İHA, 5 personelden oluşan ekip ile 5000 kişilik yemek kapasiteli Mobil Afet TIR'ının ve DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğü ile Belediyeler tarafından çok sayıda iş makinesinin sevk edildiği belirtildi.

Açıklamada, Türk Kızılay’ı tarafından toplam 77 personel ve gönüllü, 7 ikram aracı ve 22 araç görev yapmakta olduğu; 500 sıcak yemek, 1050 kumanya, 1768 ikramlık malzeme, 1229 içecek ve 2 bin 434 su dağıtımının yapıldığı ifade edildi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 51
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Tebdir al takdiri YÜCCE RABBÜLALEMİNE Bırak RABBİM yardımcıları olsun
    Cevapla
  • ermiş 2 yıl önce Şikayet Et
    dere yatakları daraltımış hemen dibine 8-10 katlı apartmanlar dikilmiş bunlar 10-11 yıl içinde yapılmış
    Cevapla
  • metin 2 yıl önce Şikayet Et
    Doğuda hep garip bir rüzgar batıda sel yangın ama doğu tarafında aylardır 1 damla yağmur görmedik yarabi buyuksun bir taraf sıcaktan yanarken diyer taraf sel felaket geçmiş olsun Kastamonu başınız sağ olsun bakalım daha neler göreceğiz iklimler hızla değişiyor
    Cevapla
  • Kargu 2 yıl önce Şikayet Et
    Daha yakın zamanda yaşandığı için vatandaşlarımız olabilecekler konusunda nasıl tedbir almıyorlar. Mala geliyor, kurtarılamıyor ona da devlet yardım ediyor ancak canlarını kurtarmak için vatandaşlarımız yakında olan sellerden bir şeyler öğrenmiş olmalıydı. Riskli evde yaşayan vatandaşa "Kardeşim riskli yerde yaşıyorsun dere kenarında canını tehlikeye atıyorsun" denilmeli. Muhalefet başladı yalan üstüne yalan, iftira. Artık böylesi yağmurlar HER YERDE yaşanacakmış gibi risk analizleri yapılmalı ve tedbirler alınmalı.
    Cevapla
  • Adil 2 yıl önce Şikayet Et
    allah bu milleti korusun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular