Karides yemek haram mı? Diyanet'ten açıklama geldi! Karides, midye, kalamar, yengeç...

Karides, midye, kalamar, yengeç yemek helal mi? Karides'in helal olup olmadığı konusunda araştıranlar için Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan açıklama geldi. Diyanet'ten yapılan açıklama birçok kişi arasında tartışmaya yol açtı. Farklı mezheplerin farklı yorumlar yaptığı deniz canlılarının yenile bilirliği konusu açıklığa kavuşmuş oldu. Peki, Karides yemek haram mı? İşte Karides hakkında Diyanet'ten yapılan açıklama!

Karides yemek haram mı? Diyanet'ten açıklama geldi! Karides, midye, kalamar, yengeç...
Karides yemek haram mı? Diyanet'ten açıklama geldi! Karides, midye, kalamar, yengeç...
GİRİŞ 27.08.2021 11:15 GÜNCELLEME 27.08.2021 11:16
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) tarafından yapılan açıklamada karides, midye, kalamar ve yengecin helal olup olmadığı konusu açıklığa kavuşmuş oldu. Birçok kişinin merak ettiği ve bilgiye ulaşmak istediği konuyla alakalı Diyanet'ten açıklama geldi. Yapılan açıklamayla beraber vatandaşlar ikileme düştü. Peki, Karides yemek haram mı? İşte Karides, midye, kalamar ve yengeç hakkında Diyanet'ten yapılan açıklama...

Karides, Midye, Kalamar ve Yengeç Yemek Haram mı? İşte Diyanetten Yapılan Açıklama!

Kur’an-ı Kerim’de, denizden elde edilecek yiyeceklerin helal olduğu bildirildi. (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12). Hz. Peygamber de (s.a.s.),

Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir.” (Ebû Dâvud, Tahâret 41) buyurdu. Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesi ile balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyecek midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi’, V, 35).

Şafii mezhebinde, konu ile ilgili şöyle bir ayrım yapılmıştır: Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor veya sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve de ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.

Ancak aslen suda yaşayan fakat karada yaşayabilme özelliğine de sahip olan hayvanlara gelince bunlardan eti yenilen kara hayvanlarına benzeyenlerin yenmesi, boğazlanması şartı ile helal, eti yenmeyenlere benzeyenlerin yenmesi ise haramdır. Buna göre kurbağa, yengeç, kaplumbağa veya su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu’l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)

YORUMLAR 30
  • müslüman 2 yıl önce Şikayet Et
    hz muhammet s.a.v fasih lisanına kur anın hikmet dolu oluşuna gerçekten güzel bi örenk bu ebu davut hadisi. Allah rasulu kur ban bıçapına yakın bi kelime kullanıyor.denizden çıknca onun ölüm hali kurban bıçağı deymiş gibi..devam ettiren ise kara hayvanı olarak.işte imam şafi denizden babamö ölü çıksa yerim demiş.deniz hmahsulü olmuş oluyor.ebu hanifede çok iince balık suretine benzeyenler diyor..tüm kara hayvanalrı yüzücüdür.insan yüzmeyi öğrenir.fok penguen kara hayvanalrı sınıfına giriyor.kara hayvalarda da kur anda zaten muhkemdir.
    Cevapla
  • zahid 2 yıl önce Şikayet Et
    necedde sefere gitikleirnde aç kalıyorlar.büyük bi balina karada su birikintisinde buluyorlar.o balınayı günlerdir görevde bulunuyorlar.sonra bunu peygamberimize anlatıyorlar.keş ke bizede getirseydiniz diyor.
    Cevapla
  • sevği 2 yıl önce Şikayet Et
    sefere çıkmış sahabeler o balinayı pişirip yiyorlar.bunu peygamberimize anlatıyoralr.peygamberimizde bizede getirseydiniz diyor.
    Cevapla
  • semih 2 yıl önce Şikayet Et
    hak mezhebler dindir.batıl mezheblere karşı hak mezhebler kur an ve sünnet yolunu savunmuştur.şafi hanefi hanbeli ve maliki Allah rasulünün itikatından ve amelleri üzerinedir.imamlar fetva vermez fetvayı Allah ve rasulü verir.biz atesitlere sormadık;onlar şakır şakr fetva veriyor.kirpi etinden koyun beynine sığır taşşağından her şeye fetva veren ateistler var.bundan dindenmiş gibidir.midye adet görüyormuşta o yüzden yenmezmiş atatürkçülerin fetvası...
    Cevapla
  • Vatandas 2 yıl önce Şikayet Et
    diyanetten faiz haramdır rüşvet har andır yolsuzluk haramdır zina büyük günahtır escinsellik yasaktır aciklamalarinida bekliyoruz..
    Cevapla
  • İnsaf 2 yıl önce Şikayet Et
    incelersen bu fetvalardan onlarca var. Din işleri yüksek kurul kararları arasında.
    Cevapla
  • erkan 2 yıl önce Şikayet Et
    biliyorsun zaten...
    Cevapla
  • cemal 2 yıl önce Şikayet Et
    bunların hepsinin haram olduğunu söyledi diyanet sen nerde yaşıyorsun
    Cevapla
  • İdiris 2 yıl önce Şikayet Et
    Paraya para demiycez. Hemen yarın penguen ithalatına başlıyorum.
    Cevapla
  • sevği 2 yıl önce Şikayet Et
    kendin ye başkalarına yedirme.helel ve hoş olan yiyecekler varken neden penguene ihtiyaç duyalım.maymun iğoanada yiyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu