mRNA aşıları güvenli mi? 884 bin kişide denendi! Sonuç...

884 bin aşılı, 884 bin aşısız kişinin karşılaştırıldığı çalışmada mRNA aşısının güvenli olduğu tespit edildi.

GİRİŞ 30.08.2021 10:15 GÜNCELLEME 30.08.2021 11:08
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

mRNA aşısının yan etkilerinin araştırıldığı çalışma, şimdiye kadar bu konuda yapılmış en büyük araştırma. Çalışmada aşının pıhtılaşma yapmadığı, nadir miyoperikardit ve basit lenf şişmesi gibi yan etkileri olduğu belirlendi.

Ülke çapında mRNA Covid-19 aşısının güvenliğinin araştırıldığı The New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan "Safety of the BNT162b2 mRNA Covid-19 Vaccine in a Nationwide Setting" başlıklı çalışmanın sonucuna göre aşının ciddi yan etkileri olmadığı tespit edildi.

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu'nun Twitter hesabından yaptığı paylaşımda açıkladığı çalışmanın sonucuna göre mRNA aşıları pıhtılaşma yapmıyor, ancak nadir miyokardit ve basit lenf şişmesi gibi yan etkileri var.

COVID-19 AŞIDAN DAHA FAZLA RİSK TAŞIYOR

Doç. Dr. Yılancıoğlu, yaptığı paylaşımda, "Böylesine büyük bir kohort çalışmadan sonra aşı güvensizdir diyebilmek için ancak bu kadar büyük bir çalışma gerekir. Artık aşının güvenli olup olmadığı hususu ile ilgili bilimsel olmayan görüşler yerine bilime güvenerek hareket etmek gerekiyor.Covid-19 enfeksiyonunun etkileriyle ilgili oldukça fazla çalışma var. Hastalığı geçirenler kalp, sinir, böbrek, sindirim sistemi ve neredeyse tüm sistemleri ilgilendiren ciddi sorunlar ile karşılaşıyor ve bu riskler enfeksiyonu geçirmeyenlere göre yüzlerce kat fazla" ifadelerini kullandı.

"AŞILAR GÜVENSİZ OLSA 1 KİŞİYE DAHİ YAPILMAZ"

Ayrıca her gün onlarca analiz yayınlandığını ve aşıların güvensiz olması, en ufak bir tereddüt olması durumunda bir kişiye daha aşı yapılamayacağını bilmek gerektiğini belirten Yılancıoğlu, şöyle devam etti: "Saçma sapan komplo teorileri ile akılları bulandırmadan ciddi regülasyonlara ve bilime güvenmek daha akıllıca bir seçim.Bu tabloda da aşı ile Covid-19 hastalığının riskleri karşılaştırılıyor, hastalığın kendisinin koruyucu olan aşının risklerinden kat ve kat fazla olduğunu gösteriyor. Aşının minimal riskini büyütüp hastalığın kendisine daha fazla güvenmek akıl dışı bir durum.

Belki bugün hastalığı geçirmediniz fakat koronavirüs artık aramızda ve bir yere gitmeyecek, er ya da geç herkes bu hastalık ile tanışacak. Bu sebeple aşılı olmayı önemsiyor ve öneriyoruz. Aşısız yüzlerce riski almak yerine aşının çok minimal risklerini kabul etmek neden zor?"

Ayrıca çalışmada hem hastalığın hem aşının karşılaştırıldığı 100 bin kişide risklerin yer aldığı tabloyu paylaşan Yılancıoğlu, "Sarı olanlar hastalığın kendi riskleri, maviler ise aşının riskleri (COVID-19 100 bin kişide 125 böbrek hastalığına sebep olurken, -5 değeri aşı mesela). Siz hangisini tercih ederdiniz?" dedi.

YORUMLAR 13
  • Fevzi 2 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim alakası yok asla güvenli değil
    Cevapla
  • Er Al 2 yıl önce Şikayet Et
    Hadi ordan!!!
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    madem güvenli neden imza alıyorsunuz aşı vurulmak için ve niye bukadar aşıyı övüyorsunuz yok biontech böyle yok şöyle başka aşı yokmu illa biontech
    Cevapla
  • Ümit 2 yıl önce Şikayet Et
    Tamam güvenli olabilir ama biriniz de çıkıp aşılama bu kadar fazlayken neden ölümler hala artıyor bunu açıklayın. Ya korkuyorsunuz ya da boşuna prof. olmuşsunuz bilginiz yok
    Cevapla
  • Sakine 2 yıl önce Şikayet Et
    Covid-19 Acil izolssyon servisinde çalışıyorum. Hiç de öyle söylendiği gibi sadece aşısızlar hasta olmuyor. 2 veya 3 asısını olmuş onlarca hastanın yatışını bizzat yaptım. Gözlerimle görmesem inanırdım faydasına. Hastalığı Kasim 2020de geçirdim. Belki şahit olmasam bende aşı olacaktım. Bunları gördükten sonra aşıdan soğudum. Bırakın herkes özgür iradesine göre hareket etsin. Toplu alanlarda Temizlik maske mesafeye devam, birbirinizi üzmeyin, değmez ;)
    Cevapla
  • Er Al 2 yıl önce Şikayet Et
    Ölenler aşısızlar, anlayabiliyor musun bilgili arkadaş!!!
    Cevapla
  • Şahit 2 yıl önce Şikayet Et
    Dengesizlerin tedbirsizlerin yüzünden, yoğun bakıma giren aşısızlar rahmetli oluyor sen hala idrak edemiyor musun.
    Cevapla
  • DrErdi 2 yıl önce Şikayet Et
    Evet onların, benim gibilerin; bu konuda bilgisi, ilmi yeterliliği falan yok sizler çok daha bilgili yetkinliği olan insanlarsınız maşallah. Şu an her şey serbest ve dolanımdaki varyant çok rahat ve hızlı bulaşıyor vakaların yüksek olmasının sebebi bu, ölen vakalarımızın da hemen hemen hepsi aşısız olanlar ya da aşısı tamamlanmayalar hal böyleyken vaka sayısı yüksek gittiğinde aşısız olanlarında ölme oranı maalesef çok yüksek oluyor
    Cevapla
  • murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünyaya ve dahası ülkede aşı sonrası adverslere kulaklarını kapatıp kağıt üstü araştırmalar anlatıyorlar. Ee IMF ve WEF en az % 60 ını aşıla dedi nüfusunun
    Cevapla
  • Mehmet Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    O dediğin yerlerde falan çalışıyorsun anlaşılan bu kadar iyi bildiğine göre :))
    Cevapla
  • Yigido 2 yıl önce Şikayet Et
    2+2= 4 eder herkes hem fikir , asilarda neden her doktor ayri bir sey soyluyor VEYA yahu soyle yan etkisi var diyeni haberlere cikarmiyorlar ? Iste o zaman suphe uyandiriyor .
    Cevapla
  • Er Al 2 yıl önce Şikayet Et
    Aşısızlar ölüyor maalesef! Tedbirinizi alın. Ya aşınızı tam olun. Ya da evden çıkmayın. Ölürsünüz!!!
    Cevapla
  • Erdem Burak 2 yıl önce Şikayet Et
    Doktorların hemen hemen hepsi aynı şeyi söylüyor bazı şovmen kılıklı olanlar hariç herkes muhakkak aşı olun diyor. Daha ne desinler. Yan etkileri de burda da ortaya konmuş. Sen aşı falan olma yiğido sallaaa yaaa hiçbir faydası yok yalan dolan çip falan takarlar, cia falan izler aman allah korusun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye iddiası gündem olmuştu: Katar'dan Hamas açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı duygulandıran hediye!