Kritik 2 haftaya girildi: Yüksek risk kategorisinde sadece 5 il kalacak

Çift doz Kovid-19 aşısı olan kişi sayısı 36 milyonu aştı. 19 il, iki hafta içinde orta riskten düşük risk kategorisine geçecek. Türkiye'de yüksek risk kategorisinde yalnızca Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Bitlis ve Gümüşhane kalmış olacak.

GİRİŞ 31.08.2021 09:45 GÜNCELLEME 31.08.2021 09:52
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye'de çift doz Kovid-19 aşısı olan kişi sayısı 36 milyonu aşarken illerin risk kategorileri de değişmeye devam ediyor. Hedef nüfusun yüzde 70'inden fazlası aşı olan 19 il iki hafta içinde orta riskten (Sarı) düşük risk kategorisine (Mavi) geçecek. Böylece düşük riskli il sayısı 65'e ulaşacak.

Bingöl, Bayburt, Muş ve Batman gibi yüksek riskli il (Turuncu) kategorisindeki 4 il ise yüzde 65 aşılanma oranına ulaşarak orta risk (Sarı) kategorisine geçecek.

SADECE 5 İL KALACAK

Türkiye'de yüksek risk kategorisinde yalnızca 5 il (Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Bitlis ve Gümüşhane) kalmış olacak. Sağlık Bakanlığı'nın yaygın ve hızlı aşı kampanyasıyla birlikte eylül sonuna kadar yüksek risk kategorisindeki 5 ilin de aşılama oranları yüzde 65'in üzerine çıkacak ve Türkiye'de yüksek risk kategorisinde hiçbir il kalmayacak.

Aşılamada 1. etabı başarıyla bitirdiklerini söyleyen Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Deniz Odabaş, "Ancak Delta varyantında 1 doz aşılama yeterince korumuyor. Hedefimiz virüse karşı tam doz aşılı olmak. Nüfusumuzun yüzde 70'i çift doz aşısını olursa yüksek koruyuculuk elde edilir. İlk doz aşısını yaptıran vatandaşlarımızın aksatmadan 2. aşılarını da yaptırmalarını öneriyoruz. Bazı illerimizde aşı oranlarının yüzde 75'i geçtiğini görüyoruz. Bu illerimizde yaşayan ve aşı olmayan vatandaşlarımızın da, 'Nasılsa yaşadığım il yüksek oranda aşılandı bana bir şey olmaz' şeklinde düşünmemesi gerekiyor. Çünkü aşılanma verileri şu an için 18 yaş üstünü dâhil ediyor. Yüzde 70 aşılamanın tüm toplumda olması gerekiyor" dedi.

'TÜRK GİBİ DEVAM ETTİRELİM'

Odabaş, "Aşı üretmediği halde dünyada en yüksek aşılama oranına sahip 5'inci ülkeyiz. Bu süreçte Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkeler aşı tedariki konusunda sorun yaşarken Türkiye bu sorunu çözdü. Şimdi 2. doz aşılarımızı da ihmal etmeden olalım. İlk aşılama etabını başarıyla geçtik 2. etabı da başarıyla sürdürelim. Türk gibi başladık Türk gibi devam ettirelim" diye konuştu.

Bakan Koca Mavi kategoriye giren illeri plaka kodlarıyla duyurduBakan Koca Mavi kategoriye giren illeri plaka kodlarıyla duyurdu

KAYNAK: SABAH-BURAK ÇELİK
YORUMLAR 5
  • Ahmet Hoca 2 yıl önce Şikayet Et
    Doğum oranının en yüksek olduğu Urfa,Diyarbakır Mardin gibi illerimizde halk kısırlaştırılacağından korkuyorlar.Onun için aşıya pek olumlu yaklaşmıyorlar.
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Mavi olmasına rahmet aşida en az olan ilden kat ve kat yuksek hasta olan iller var Eskişehir artvin Rize Isparta konya vb tabi aşisizlardan yaa kesecen bunları ah o aşisizlar ahhh....Gül'ün bugün prof biri sinovac etksii azaldı yada etsini kayıp etti akilama yaptı...neden yaptığını soyke acikladi mutasyon olduğu için etkisini yitirdi dedi prof doktor gökçen Orhan...acaba mrna aşilardan öncede vuris mutasyona uğradı ise o zman aşılama boşuna olmaz mı bir aciklayin....bilim kurulundaki arkadaslar....zaten mRNA dan sonra 2 bilinen mutasyon çıktı...bilinmeyenler cabasi
    Cevapla
  • Abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar hükümete sağlık darbesi yapılıyor içten. Medya sayılmış. Bir sürü insan aşıdan ölüyor ya da etkileniyor. Araştırın. #biontechyanetki #aşımağdurları #aşıve pcr durdurulsun.
    Cevapla
  • Seyyar 2 yıl önce Şikayet Et
    O illerde okullari açmayin
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Mavilerin hiç birinde açılmaz o zman ☺️☺️
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail'in savaş kararı sonrası ABD'den jet hızında açıklama: Dahil değiliz!
Suudi Arabistan ve BAE'den İran'a operasyon darbesi! Tüm planı ABD'ye sızdırmışlar