"Selam Olsun" projesinin ikinci durağı İşkodra'da etkinlikler düzenlendi

Yunus Emre Enstitüsünce (YEE), vefatının 700. yıl dönümü kapsamında Yunus Emre'yi anmak ve Balkanlar'da, kültürel ve tarihsel bağları sanat ile pekiştirmek amacıyla yürütülen "Selam Olsun" projesi İşkodra kentinde düzenlendi.

 "Selam Olsun" projesinin ikinci durağı İşkodra'da etkinlikler düzenlendi
"Selam Olsun" projesinin ikinci durağı İşkodra'da etkinlikler düzenlendi
GİRİŞ 04.09.2021 12:05 GÜNCELLEME 04.09.2021 12:05

03 Ağustos 2021 tarihinde, İşkodra’da 13 Aralık Caddesi, İşkodra Belediye Başkanlığı önünde gerçekleşen programa halk büyük ilgi gösterdi.

Geleneksel Türk tiyatrosunun vazgeçilmez oyunlarından Karagöz-Hacivat ve kukla gösterileri Abdülaziz Öktem ve Faruk Karagül tarafından sergilendi.

Öğr. Görevlisi Murat Yılmaz ve Nagehan Caner tarafından  “4 Kapı 40 Makam” felsefesini ebru sanatı ile icra etmek üzere çalışmalar yapılırken geleneksel ebru sanatının incelikleri öğretildi ve denemek isteyenlere imkân sunuldu.

Cam boncuk sanatçısı Kadriye Yorulmaz tarafından alevde cam ürünleri şekillendirildi faaliyete katılan misafirlere armağan edildi.

Tiyatro performansı ve Türk el sanatları örneklerinin yanı sıra, Türk dünyasının ozanı, Yunus Emre ilahilerini Orta Asya müziği ile birleştiren Arslanbek Sultanbekov ‘a Anadolu türkülerini Balkan türküleri ile harmanlayan enstitü sanatçımız Alper Tuna eşlik etti ve tüm misafirlere eşsiz bir müzik şöleni sunuldu.

Aynı zamanda cadde boyunca,  ‘Sevelim Sevilelim’ Yunus’un Sözleri sergisi kuruldu. İşkodra halkı tarafından ilgiyle karşılandı.  Yunus Emre’nin vecizelerinin ebru üzerine kaligrafi sanatıyla birleşmesiyle oluşan sergi, Arnavutluk’un çeşitli bölgelerinde sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.

Etkinlik, 2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe yılı olması sebebiyle Yunus Emre’nin evrensel ve insanlığa dair mesajlarını içeren seçilmiş şiirleri seslendirilmesi ile son buldu.

Türk kültür ve sanat öğelerini sahne performanslarıyla Balkan ülkelerinde farklı bölge halkları ile buluşturan projede Enstitü tarafından güdülen amaç adını ve ruhunu temsil ettiği Yunus Emre’nin kucaklayıcı görüşünü yansıtmak, ortak bir tarih paylaşılan coğrafyalarda kültürlerarası diyaloğu pekiştirmek ve yılın anlam ve önemini yansıtmak.

Selam Olsun projesinin üçüncü ayağı Arnavutluk’un başkenti Tiran’da 05 Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirilecek.

Ardından proje ekibi;  Kuzey Makedonya, Bosna-Hersek, Macaristan ve Romanya’da etkinliklerine devam edecek.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: Cari açıktaki düşüş orta vadeli programımızın çalıştığını gösteriyor
Son dakika: Erdoğan 'harekete geçiyoruz' deyip mesajı verdi: Biz 'bitti' demeden bitmez!