Bakan Özer açıkladı: İlk kez ücretsiz olacak

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki ve teknik eğitimde, eğitim programlarının sektörün reel ihtiyaçlarına göre güncellenmesinin ardından meslek ders kitaplarının da ilk kez ücretsiz kitap kapsamına alındığını bildirdi.

Bakan Özer açıkladı: İlk kez ücretsiz olacak
Bakan Özer açıkladı: İlk kez ücretsiz olacak
GİRİŞ 08.09.2021 14:35 GÜNCELLEME 08.09.2021 14:36
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 47 alan ve 105 dalda eğitim veren 3 bin 156 meslek lisesinin bulunduğunu söyledi.

Özer, "Bu liselerde okuyan 9. sınıf öğrencilerinin meslek ders kitapları da artık ücretsiz olarak basılarak okulların açılışı ile birlikte masalarındaki yerini aldı. Böylece mesleki ve teknik eğitimde, eğitim programlarının sektörün reel ihtiyaçlarına göre güncellenmesinin ardından meslek ders kitaplarını da ilk kez ücretsiz kitap kapsamına almış bulunuyoruz." ifadesini kullandı.

Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinde eğitim yapılan 9. sınıflarda, 47 alanda kullanılacak 87 farklı meslek dersine ait 1 milyon 680 bin 92 kitabın hazırlanarak okullara ücretsiz dağıtıldığını belirten Özer, şöyle devam etti:

"Ders kitaplarının hazırlanmasına, alanında uzman geniş bir eğitim kadrosu ile Nisan 2020'de başlandı ve değerler eğitimi de göz önüne alınarak, içerikler öğrencilerin daha fazla ve daha nitelikli uygulama yapmasını sağlayacak şekilde hazırlandı. Ulusal bazda tüm öğrencilere sunulan içeriklerin, bilgiyi üreten, günlük hayatta kullanabilen, problem çözebilen, eleştirel düşünen, girişimci, kararlı, iletişim becerilerine sahip, empati yapabilen, topluma ve kültüre katkı sağlayan, üretimin her kademesinde ihtiyaç duyulan nitelikli eleman gücü yetiştirmeyi sağlaması hedefimiz olmalıdır."

KİTAPLARA KAREKOD UYGULAMASI

Bakan Özer, meslek ders kitaplarına ilişkin bir yeniliği de paylaştı.

"Ders kitaplarında yer alan uygulamaların anlaşılmasını kolaylaştırmak ve pekiştirilmesi için animasyon ve videolar, kitaplara karekod uygulaması ile ilişkilendirilmiştir." diyen Özer, öğrencilerin yapacağı uygulamaya ait karekodu okutarak, işe ait videoyu tekrar tekrar seyredebileceklerini, sonra uygulama aşamasına geçebileceklerini kaydetti.

Öğrencilerin ve öğretmenlerin, hazırlanan 87 adet 9. sınıf meslek dersi kitaplarına, dijital olarak "http://meslek.eba.gov.tr" ve "http://eba.gov.tr" adreslerinden ulaşabileceğini aktaran Özer, ayrıca 10. sınıflara ait 228 adet ders kitabının da dijital olarak "http://meslek.eba.gov.tr" adresinden temin edilebileceğini belirtti.

Özer, 11. ve 12. sınıf alan dersleri ile seçmeli dersler ve sertifika ders kitaplarının ise hazırlanmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 39
  • Ebru 2 yıl önce Şikayet Et
    Dil sınıflarının kitapları çok pahalı.Kimse dilcileri düşünmüyor.Onlar yokmuş gibi davranılıyor her konuda hep.
    Cevapla
  • Önemli değil 2 yıl önce Şikayet Et
    Bakanım okullarda kitaplar yetersiz diye bütün sınıflarda ek kaynak diye kitap aldırıyor lar ya kitaplar sahiden yetersiz o zaman devletin parası çöp oluyor. Yada öğretmen ler kitap firmaları ile çalışıyor bizim paramız ı çöp yapıyor. Nereden bakarsanız bakın çok büyük bir sorun pandemide çalışamayan insanlara eziyet bu
    Cevapla
  • Hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakana sormak isterim formasyonu neden getirdiniz geri her ünüversite bitiren bin ikibin verip öğretmen oluyor neden her öğretmen formasyon alıp dr. Mühendis avukat savcı hakim olmuyor o zmn eğitim fakülteleri kapatılsın anlamsız kalıyor bence
    Cevapla
  • mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah devlete zeval vermesin. Büyük hizmet.ANCAK:Kitapların BÜYÜK bir kısmının kapağı açılmıyor.Birçok öğretmen farklı kitaplar takip ettiriyorlar.(Halbuki devlet kitaplarıhepsinden nitelikli). Sırayla; kitaplar üretiliyor, depolara taşınıyor, ilçelere taşınıyor, okullara taşınıyor. O kitaba dokunulmadan (yüzde yirmi vardır)bu süreç tersten işliyor. Ülke hem kaynak, hem emek olarak kaybediyor. KARADELİK. Adına kaynak denen kitaplar gerçekten yasaklanmalı. ders kitapları Öğrenciye zimmetlenmeli. 3 sene alttaki öğrenciye emanet olarak aktarılmalı. (Batıda örnekleri var) Deneme, ek çalışma vs. Bakanlık kendisi yapmalı. LGS, YKS sınavlarını devlet yapıyor denemesini başkaları yapıyor.
    Cevapla
  • Gürcan 2 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakanım okullara verdiğiniz kitapları öğretmenler beğenmiyor dışarıdan kırtasiye den ekstra kitap istiyorlar Türkçe matematik fen 150 tl ingilizce 1 kitap 90 tl öğretmenimiz hanfendi daha 2 kitaba karar verememiş eğer onuda alacak olursak 80 ile 90 tl tutar resim öğretmeni bile 100tl lik malzeme istiyor 400 ile 450 tl tutuyor 7 sinif öğrencisi 4 sinif öğrencisinden neler isterler Bilmiyorum.pazartesi günü hepsi hazır olacakmış tabi öğretmen için sorun yok askeri ücretle çalışan velinin öğrencisinden bunları istesinler ben almayacam isterse öğrenciyi derse almasın bu konuya el atarsanız sevinirim bakanım devletin verdiği kitaplar 1 numara Saygılarımla
    Cevapla
  • İlhan 2 yıl önce Şikayet Et
    İstersen kendi çocuğun için alıyorsun. Bizde zorunlu değil. Olsada alırdım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şampiyonluk maçına U-19 ile çıkmıştı: Hesaplarımız incelenebilir
Malulen emeklilik için bunları yaşayanlar dikkat! 10 yıl erken emekli olabilirsiniz...