Milyonların kâbusu olmuştu! Sosyal medya düzenlemesine anketten yüzde 82,6 destek çıktı

Araştırma şirketi Areda Survey'in "Sosyal Medya Algı Araştırmasına" göre vatandaşların yüzde 82,6'sı yalan, iftira, hakaret, özel hayatın dokunulmazlığı, kişisel verilerin korunmasına yönelik bir sosyal medya düzenlemesini destekliyor.

GİRİŞ 20.09.2021 10:18 GÜNCELLEME 20.09.2021 10:20
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Başkan Erdoğan'ın talimatıyla sosyal medyada yalan terörü ve algı operasyonlarına darbe vuracak düzenleme gündemdeyken araştırma şirketi Areda Survey'den dikkat çeken bir anket çalışması geldi.

Orman ve sel felaketleriyle ayyuka çıkan dezenformasyon ve algı operasyonları sonrası sosyal medya düzenlemesiyle ilgili süreci hızlandıran AK Parti yalan haberlerde sadece paylaşımı yapanı değil sosyal medya platformları da sorumlu tutacak bir formül üzerinde çalışıyor.

TBMM Araştırma Hizmetleri'ne sosyal medya ile ilgili dünyadaki örnekler hakkında ABD, AB, Almanya, Avusturya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin yaptığı sosyal medya çalışmaları detaylı bir şekilde incelendi. 

Sosyal Medya Başkanlığı kurulacakSosyal Medya Başkanlığı kurulacak

AK Parti'nin hazırladığı sosyal medya düzenlemesinin iki püf noktasıAK Parti'nin hazırladığı sosyal medya düzenlemesinin iki püf noktası

ALMANYA MODELİ ÖRNEK ALINIRSA 1 YILDAN 5 YILA KADAR HAPİS CEZASI VERİLEBİLECEK

Sosyal medya düzenlemesinde Almanya modeli örnek alındığı takdirde yalan, nefret ve şiddet suçları barındıran içerikleri paylaşanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve sosyal medyayı bir süre kullanamama cezaları gelecek.

Araştırma şirketi Areda Survey'in yaptığı, 10-13 Eylül 2021 tarihleri arasında 1280 kişinin katıldığı anket, kantitatif araştırma yöntemleriyle CAWI (Computer Aided Web Interviewing) gerçekleştirildi.

TÜRKİYE'DE TEMSİLCİ BULUNDURULMASI KARARI DOĞRU

Araştırmada vatandaşlara yöneltilen "Sosyal medyda hukuka aykırı içeriğin kaldırılması veya içeriğe erişimin engellenmesi için sosyal medya ağlara Türkiye'de temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmesini doğru buluyor musunuz?" sorusuna Temmuz'da katılımcıların yüzde 59'u evet demişken Eylül'de bu oran 69,4'e yükseldi. Hayır diyenler Temmuz'da 29,5 iken Eylül'de bu oran yüzde 23,2'ye düştü.

SAHTE HESAPLAR ENGELLENMELİ

"Sosyal ağlarda sahte hesaplar açılmasını engelleyen bir düzenleme hayata geçirilmeli mi?" sorusuna katılımcıların yüzde 87'si evet derken hayır diyenlerin oranı yüzde 12,6'da kaldı.

SOSYAL MEDYA DÜZENLENMESİNE BÜYÜK DESTEK

Katılımcılara yöneltilen "Yalan, iftira, hakaret, özel hayatın dokunulmazlığı, kişisel verilerin korunmasına yönelik bir sosyal medya düzenlemesini doğru buluyor musunuz?" sorusuna yüzde 82,6 evet ile büyük destek verirken düzenlemeye karşı çıkanlar yüzde 12,6 olarak kaydedildi.

DÜZENLEME İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE ENGEL DEĞİL

Düzenlemenin ifade özgürlüğüne engel olup olmayacağına yönelik soruya verilen cevaplarda oranların değiştiği görülüyor. Bu hassas konuda yüzde 53,4 sosyal medya düzenlemesinin, internet ortamındaki ifade özgürlüğüne yönelik bir tehdit olmadığını düşünürken yüzde 41,2 tehdit olarak değerlendirdi.

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN TÜRKİYE'YE OPERASYON YAPILIYOR MU?

"Sosyal ağlarda Türkiye'ye yönelik siyasi, askeri ve istihbari operasyonların yapıldığını düşünüyor musunuz? sorusuna katılımlar Temmuz ayında 45,5 oranında evet derken bu oranın Eylül'de 57,6'ya yükselmesi dikkat çekti.

YÜZDE 87,6 "SİYASI ALGI OPERASYONLARI VAR" DEDİ

"Sosyal medyada siyasi konularda algı operasyonlarının yapıldığını düşünüyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 87,6 ile evet demesi tehlikenin ne boyuta geldiğinin göstermesi açısından ayrı bir önem taşıyor.

TROLL HESAPLAR!

Katılımcıların yüzde 95,3'ü Troll hesaplardan rahatsızlık duyduğunu ifade etti.

YALAN HABERİ ARYIRT EDEBİLİYOR MUYUZ?

Katılımcıların yüzde 68,2'si sosyal medyadaki yalan haberleri ayırt edebildiğini ifade ederken yüzde 16,5'inin ayırt edemediğini, yüzde 15,4'ünün ise "kısmen" ayırt edebildiğini belirtti.

SOSYAL MEDYA BAŞKANLIĞI KURULMALI MI?

Araştırmada vatandaşlara yöneltilen "Sosyal medyada denetimi organiza edecek bir sosyal medya başkanlığı kurulmalı mı?" sorusuna katılımcıların yüzde 61,8'i evet diyerek desteklerken yüzde 28,5'i karşı çıktı. Fikrim yok diyenlerin oranı ise yüzde 9,7.

YORUMLAR 11
  • Gerçek akıncı 4 ay önce Şikayet Et
    11: O iftirâyı ortaya atanlar içinizden örgütlü küçük bir gruptur. Bu hâdiseyi hakkınızda kötü bir şey olarak görmeyin. Bilakis o sizin için bir hayırdır. O iftirâyı atanlardan her biri işlediği günahın cezasını çekecektir. Ama onlardan bu işin elebaşılığını yapan kimseye daha büyük bir azap vardır.
    Cevapla
  • murat 2 yıl önce Şikayet Et
    sosyal medyayı siyaset seçim ve yaptırım kırbacı gibi kullanmamalı bu çok tehlikeli olur...
    Cevapla
  • KIRMIZI 2 yıl önce Şikayet Et
    MAVİ ekranlar size sadece hayal gösterir. Gerçekte ise, küresel köleliği eleştirmek, küreselcilerin maskesini düşürmek, insanları uyandırmak yasaklanıyor. Küreselcilerin size 'Şifa olacak.' diye dayattığı o yılana kendinizi sokturup da MAVİ zehri vücudunuza aldıysanız artık BİZi anlamanız imkânsız, sizin için yapabileceğimiz bir şey yok, keyfini çıkarın! Her ne hikmetse aşı olanlarla bu yasakları onaylayanların oranı birebir aynı!!! Keyfini çıkarın.
    Cevapla
  • Mehmet ALİ 2 yıl önce Şikayet Et
    Yalan,iftira ve devlet aleyhine paylaşım yapmıyorsanız neden yasadan rahatsız olasınız. Şu an muhalif sosyal medya kullanıcılarının %80 , FETÖ hesapları. sosyal medyada gündemi onlar belirliyor. 24 saat boyunca aralıksız ortaya iddaya atan hesaplar var. Bunlar bir kişinin değil bir grubun hesapları. Fuat avni nin tek kişi olmadığı ortaya çıktı. Kendine oranın buranın kuşu diye isimler takıp ifade özgürlüğü altında insanlara yalan haber yayanlara dur denmelidir.
    Cevapla
  • Namık Kemal Kaya 2 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle kurulmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Altın fiyatlarında sert yükseliş
Leverkusen yine kaybetmedi! Avrupa Ligi'nde finalin adı belli oldu