Yerli aşı TURKOVAC'la ilgili bomba gelişme duyuruldu

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, yerli aşı TURKOVAC'ın Türkiye genelinde bin 100 gönüllüye uygulandığını ve takip edilen gönüllülerde bir yan etkinin görülmediğini söyledi.

Yerli aşı TURKOVAC'la ilgili bomba gelişme duyuruldu
Yerli aşı TURKOVAC'la ilgili bomba gelişme duyuruldu
GİRİŞ 20.09.2021 14:47 GÜNCELLEME 20.09.2021 14:47
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, faz-3 çalışmaları devam eden yerli aşı TURKOVAC ile ilgili konuştu. Aşının şimdiye kadar bin 100 kişiye uygulandığını dile getiren Toker, bir yan etkinin de görülmediğini söyledi.

TURKOVAC için geri sayım! Vatandaşlardan yoğun ilgiTURKOVAC için geri sayım! Vatandaşlardan yoğun ilgi

YAN ETKİ GÖRÜLMEDİ

Toker, "TURKOVAC için faz-3 çalışmamız Kayseri Şehir Hastanesinde devam ediyor. Şu an için 72 gönüllümüze TURKOVAC aşısını faz-3 kapsamında uyguladık. Türkiye genelinde İstanbul, Ankara ve Kayseri’de çalışmalar devam ediyor. 5 merkez şeklinde devam ediyoruz. Burada Erciyes Üniversitesinde de faz-3 gönüllüleri alınmaya devam ediyor. Şu an için Türkiye genelinde yaklaşık bin 100 gönüllüye TURKOVAC aşılaması kapsamında aşı yapıldı. Bunların takipleri yapılıyor, 2. dozlarını yapılmaya başlayan Ankara ve İstanbul’daki gönüllüler de mevcut. Herhangi bir yan etki dönüşü olmadı. Lokal aşı yerindeki ağrı dışında ciddi, hayati tehlike oluşturabilecek ya da tıbbi bir tedavi ihtiyacı gerektirecek bir yan etki ile karşılaşmadık. Şu an için gönüllü alımına e-nabız üzerinden devam ediyoruz. Özellikle 3 şehirde olduğu için belirtmek istiyorum. TURKOVAC çalışmasına katılmak isteyen gönüllülerimiz devam eden süreçteki takiplerinde tekrar gelebilmek şartı ile farklı illerden merkezimize başvuru yapabilirler, kabul ediyoruz şu an için. Bu şekilde başvurularını yapabilirler" şeklinde konuştu.

Yerli aşı Turkovac ne zaman çıkacak? Turkovac kimlere vurulabilecek? Yan etkileri neler?Yerli aşı Turkovac ne zaman çıkacak? Turkovac kimlere vurulabilecek? Yan etkileri neler?

"YOĞUN BAKIMDA TAKİP ETTİĞİMİZ VAKA SAYISI ÇOK FAZLA"

Kayseri'deki vaka artışına da değinen Toker, "Vaka artışı şu an için Türkiye’de en belirgin şekilde Kayseri’de ve bizim zaten Kayseri Şehir Hastanesinde yatarak tedavi altına aldığımız, yoğun bakımda takip ettiğimiz vaka sayımız çok fazla. Kayseri’de özellikle akciğer tutulumu ile zatürre tablosu seyreden hastamız çok fazla. Bu noktada iklimin soğuması, kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirilmesi nedeni ile vaka sayılarını göz önünde bulundurmadan rehavete kapılmış bir şekilde maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulmaması nedeni ile vaka sayımız çok yüksek. Özellikle bu dönemde okulların açılması ve iş hayatının aktif bir şekilde devam etmesinden dolayı maske, mesafe ve temizlik kuralları, kapalı alanların sık sık havalandırılması ve mutlaka aşı takvimine uygun bir şekilde aşılarımızı olmamız gerekiyor. Çünkü bu kışı ekonomik ve psikolojik açıdan güzel bir şekilde atlatmaya tüm Türkiye’nin ihtiyacı var" diye konuştu.

YORUMLAR 43
  • Memoks 2 yıl önce Şikayet Et
    İlaca çok para harcanıyor
    Cevapla
  • KaleliER 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben anlamadım , Anlayan anlatsın ? Bir doz minumum 4-5 dolar sanırım , 100 Milyon aiı vurunduğumuza ve 100 milyon daha vurunacağımıza göre , Yani 1 Milyar dolar aşı ithalatına öfemş olacağız , 1,5 yıl önce biz bulup üretseydik ve dünyaya da satarak , 4-5 Milyar dolar da ülkeye katkısı olsa idi ne güzel olurdu , Türkiyem ..
    Cevapla
  • ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    aşı üretmek basit bir iş değil, öyle hemen bulunmuyor. normalde 10 yıllar alan bir süreç. covid gibi extra durum olduğu halde zaten hazırlıklı olan aşı üreten şirketler bile ancak yapabildiler. dünyada bu aşıyı üretebilen ancak 3-4 tane firma var. birçoğu başarılı olamadı, bazıları projeleri iptal ettiler. biontech gibi sayılı firmalar bu alanda uzman ve mRNA gibi yeni teknolojiyle en hızlı olarak 4-5 ayda ancak yetiştirdiler . yani istesek de geçen sene üremezdik, zaten 1-2 firma dışında kimse üretemedi. o ilk aşıyı bulanlar da zengin oldu.
    Cevapla
  • Asım 2 yıl önce Şikayet Et
    İlla bir bahaneniz olacak değil mi? Çıkta üret, dediğin gibi ülkeye katkın olur. Ancak konuşuyoruz.
    Cevapla
  • Mehmet poyraz 2 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar aşıların virüsü bitirme gibi bir özellikleri asla yok. Bu bir bilimsel gerçek. Aşının koruyucu özelliği olur. Uzun yıllardır grip aşısı olunuyor grip virüsümü bitti memlekette. Aşı olanda olmayanda virüse yakalanır ve yayar. Koruyucu özelliği olan aşı olmuşsa kendini güvene almış daha az hasarla rahatsızlığı atlatmış olur. Virüsten sürü bağışıklığı ile kurtulunur...
    Cevapla
  • ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    bu konuda suç aşıda değil, virüste. grip virüsü de sürekli şekil değiştiren bir virüs. o yüzden her sene yeni aşı gerekiyor. covid virüsü de grip kadar olmasa da şekil değiştiriyor. oysa diğer 100 yıldır yapılan , aşıları olan virüsler böyle şekil değiştirmiyor. böyle şekil değiştiren virüslerde aşı işe yaramıyorsa sürü bağışıklığı da işe yaramaz.. olsaydı bugüne kadar grip virüsü diye bişey kalmazdı. sonuçta herkes en az 1-2 dea grip olur. covidin farkı gripten yüzlerce defa daha bulaşıcı ve öldürücü..
    Cevapla
  • nimet 2 yıl önce Şikayet Et
    Hamdolsun... Acilen üretim bekliyoruz..
    Cevapla
  • Fifa 2 yıl önce Şikayet Et
    Hadi be kardeşim pandeni bitecek 2 sene oldu
    Cevapla
  • yani 2 yıl önce Şikayet Et
    pandemi bitse bile aşı ile bitecek. aşı devamlı yapılacak. heryıl olacak. grip aşısındaki gibi. bu tarihimizde bir ilk. zaten dünyada 3-4 firma yapabildi. geç bile olsa yerli aşının olması güzel. her yıl olacağız artık bunu. aceleye getirmeye gerek yok. zaten son safhada şu anda.
    Cevapla
  • Türk Kızı 2 yıl önce Şikayet Et
    dua etsen daha karlı çıkarız... çok kaba bir dil...
    Cevapla
  • Rizeli hamdi 2 yıl önce Şikayet Et
    Kafka peynir gemisi yürümüyor,genelnde tipdan anca eczaneden aspipirin Alan Kadar bilgisi olanlar burada marifet olsun die kalabalik yapiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!
Başkan Erdoğan'dan Kürecik iddialarına cevap: Türkiye böyle bir şeye izin vermez