Sonbahar ekinoksu nedir? Gece gündüz eşitliği ne zaman? İşte 23 Eylül ekinoksunun özellikleri!

Sonbahar ekinoksunun tarihi yaklaştıkça, birçok insan bununla alakalı araştırmalar yapıyor. Gece ile Gündüz, ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda 2 kez eşitleniyor. Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucu aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği zamana ekinoks adı veriliyor. Peki sonbahar ekinoksu nedir? Gece gündüz eşitliği ne zaman? İşte 23 Eylül ekinoksunun özellikleri!

Sonbahar ekinoksu nedir? Gece gündüz eşitliği ne zaman? İşte 23 Eylül ekinoksunun özellikleri!
Sonbahar ekinoksu nedir? Gece gündüz eşitliği ne zaman? İşte 23 Eylül ekinoksunun özellikleri!
GİRİŞ 21.09.2021 15:48 GÜNCELLEME 22.09.2021 08:43
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yılda iki kere gerçekleşen ekinoks olayı önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Sonbahar ekinoksunun ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen birçok kişi bu konu hakkında araştırma yapıyor. Gece ile Gündüz, ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda 2 kez eşitleniyor. Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucu aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği zamana ekinoks adı veriliyor. Peki sonbahar ekinoksu nedir? Gece gündüz eşitliği ne zaman? İşte 23 Eylül ekinoksunun özellikleri!

Sonbahar Ekinoksu Nedir? Gece Gündüz Eşitliği Ne Zaman?

23 Eylül tarihi, Sonbahar'ın ilk günü olarak kabul edilmektedir ve ekinoks olayı olarak ifade edilmektedir. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'ye dik düşmеye başlar. Bu tarihten itibаren Kuzey Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre'de ise tam tersi olur . Bu tarih Kuzey Yarım Küre'de Sonbahar, Güney Yarım Küre'de İlkbahar başlangıcıdır.

Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktаsında da görülür. Dünya'da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası'nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası'nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.

23 Eylül Ekinoksunun Özellikleri Nelerdir?

Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur.

Bu tarih Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

  • Güneş tam doğudan doğup tam batıdan batar.

  • Aynı boylam üzerindeki noktalarda güneş sadece ekinoks günlerinde aynı anda doğar ve batar (12 saat ara ile)

  • Her iki kutup noktasında da Güneş görülür.

  • Gel-git genliği en fazladır.

  • Ekvator'da cisimlerin gölge boyu sıfır olur.

  • Türkiye'de saat 12:00 ‘de oluş gölge boyu cismin boyuna en yakındır.

YORUMLAR 2
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    bu gün 23 değil 21 eylül günaydın
    Cevapla
  • Haskız 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu gün için dememiş ki zaten birkaç güne kadar demiş yazının başında dikkatli okusanız
    Cevapla
DİĞER HABERLER
TOKİ, 33 ilde arsa satışı yapacak
36 bin sağlık personeli alınacak!