Türkiye'de üçüncü doz aşı araştırma sonuçları açıklandı

1053 sağlık çalışanı üzerinde yapılan araştırmada, üç doz aşı olanların tümünün koruyucu antikor düzeyine ulaştığı belirlendi. Üçüncü dozu BioNTech olan katılımcıların, antikor seviyesi maksimum olarak ölçüldü.

Türkiye'de üçüncü doz aşı araştırma sonuçları açıklandı
Türkiye'de üçüncü doz aşı araştırma sonuçları açıklandı
GİRİŞ 28.09.2021 18:30 GÜNCELLEME 28.09.2021 18:35
Bu Habere 79 Yorum Yapılmış

Manisa Celal Bayar Üniversitesi'inden yapılan yazılı açıklamaya göre, MCBÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi, Türkiye’de uygulanan iki doz Sinovac SARS-CoV-2 inaktif aşısının 6. ay takip sonuçları ile 3. doz sonrası ortaya çıkan etkililik sonuçlarını araştırdı.
Çalışmanın MCBÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji, Halk Sağlığı ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim elemanları tarafından yürütüldüğü belirtildi.
Çalışmaya 1053 gönüllü sağlık çalışanının katıldığı aktarılan açıklamada, aşı sonrası çalışma grubundakilerin hastalanma sıklığı ve aşının oluşturduğu antikor düzeylerinin araştırıldığı kaydedildi.

"3. DOZ AŞILAMA YERİNDE BİR KARAR"

Açıklamada, iki doz CoronaVac aşı sonrası 6. ay sonuçları ile 3. doz sonrası ortaya çıkan etkilere ilişkin şu ifadeler kullanıldı:
"Sadece 2 doz CoronaVac olanlarda antikor koruyuculuk düzeyi, ikinci aşıdan sonra üçüncü ayda yüzde 56’ya düşmüştür. Bu veri 3. doz aşılamanın yerinde bir karar olduğunu kanıtlamıştır. Üçüncü doz aşı tercihi ne olursa olsun, üç doz aşıyı olan bireylerin tümü koruyucu antikor düzeylerine ulaşmışlardır. Üçüncü doz aşıda uygulanan BioNTech aşısı, üçüncü doz CoronaVac aşısına göre koruyuculukta (gerek antikor düzeyi, gerekse hastalanma durumu açısından) belirgin üstünlük göstermiştir. Üçüncü dozu BioNTech olanların antikor düzeyi, katılımcıların yüzde 95’inde ölçülebilen maksimum titrenin üstündedir.
Bu durumda 2 doz CoronaVac ve ilave 1 doz BioNTech sonrası 4. doz BioNTech aşısı uygulanmasının henüz erken olduğu düşünülebilir. Olası 2. doz BioNTech aşısının (4. dozun) ne zaman yapılması gerektiği sorusuna, 3. doz uygulaması sonrası 3. ve 6. ay sonuçları elde edildiğinde yanıt verilebilir. 3. aşıdan sonra geçen dönemde hastalanan 44 çalışandan hiçbiri hastaneye yatırılmamış, hastalığı ayakta geçirmişlerdir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 79
  • sezayi 2 yıl önce Şikayet Et
    1-2 doz sinovac(inactiv) aşı olan bir insan 3.doz hatırlatma aşısı olacak ise nasıl biontec(mrna) olun deniyor.inactiv aşı ile mrna aşıları farklı aşılar.inactiv aşı vucut bağışıklığında tanımlandı ise mrna aşı ile bu sinovak tanımlamasına karşı tepkimi veriyor da(mrna da)biontec koruma yüksek düzeye çıkıyor.olası.
    Cevapla
  • ayşe 2 yıl önce Şikayet Et
    iki aşı birbirinden çok farklı.en tehlikesi de bu yapmayın yaa
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    ...İlk başta bir aşı yetiyordu, sonra 2 tamamen koruyor denildi, şimdi ise 3. 4. 5. 6... diye devam edecek.. hani 2 koruyordu? ...İsrail cebelitarık gibi tüm aşıların yapıldığı ülkelerde neden insanlar covidden ölüyor ...Çocuklardan hani geçmiyordu Covid hastalığı, onları niye aşılıyorsunuz? Ve en önemlisi çocukların covidden ölme riski neredeyse yüzde 0. ...2020 yılında 2019 yılından daha az insan vefaat etti? 2020’de Pandemi yokmuydu? 8. 2019 yılında 900’ün üzerinde genç (0-30 yaş arası) solunum yolu enfeksiyonundan öldü, haberlerde gündem olmadı. ..okadar çok soru işareti var.. Allah sonumuzu hayr eylesin!
    Cevapla
  • ayşe 2 yıl önce Şikayet Et
    amiiiin. kimse sorgulamıyor koşup aşı oluyorlar çok acı:(
    Cevapla
  • Habil 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu işi gerçekten ticarete çevirdiler. Sürekli aşı satmak için sebep çıkarıyorlar.
    Cevapla
  • Habil 2 yıl önce Şikayet Et
    Avşar İlim almakla alakası ne sorgulamayalım mı eleştirmeyelim mi her söylenene tamam mı diyelim aşı dediler 2 doz olduk dahası ne hem sürekli aşı sürecek piyasaya hem de sorumluluk kabul etmeyecek bende bunu sorgulamayacağım öyle mi
    Cevapla
  • Avşar 2 yıl önce Şikayet Et
    Bilimsel çalışmaları bir kenara mı bırakalım? İlim çinde dahi olsa alın diyen kim?
    Cevapla
  • reco 2 yıl önce Şikayet Et
    1. ve2. doz sinovak olduk 3. dozu olmama 3 gün kala covite yakalandım şimdi3. dozu nezaman ve hangi aşıyı olmam gerek bilenvarmı
    Cevapla
  • ayşe 2 yıl önce Şikayet Et
    Zaten covit olmuşsunuz.aşı sizin neyinize anlamıyorum.allaşkına biraz araştırıp düşünelim zararlarını lütfen ya.
    Cevapla
  • osmanlı 2 yıl önce Şikayet Et
    sen biontech ol.sonra hatra binaen 4.doz sinovak ol.muhtemelen hatır matır kalmaz 2 ay sonra.turkovacta çıkıyor.o seriye başla.Geçmiş olsun inşallah zorlanmadan atlatırsın.bende aşı icat edilmemişken yasaklanan ilaçların olduğu zamanda yakalanmıştım.ne hapı kullandım ne aşıyı.çok şükür iyiyim.
    Cevapla
  • baba61 2 yıl önce Şikayet Et
    covıd olduysan aşıları baştan olucan şuan hiç olmamış gibisin cunku 2 doz seni koruyamamış kardeşim biontech ol 2 tane
    Cevapla
  • Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynen bende bunu yaşadım E devlet i takip et orda yazacak ne zaman olabileceğin geçmiş olsun inşallah
    Cevapla
  • Hürriyet 2 yıl önce Şikayet Et
    Aşı olupta antikor seviyesi ölçülen varmı? Komik
    Cevapla
  • Avşar 2 yıl önce Şikayet Et
    Haber de yazıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti'den İsrail'in alçak paylaşımına sert tepki: Katliam şebekesini rahatsız ediyor
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!