Vergi borcu yapılandırma tarihi uzatılacak mı? Başvuru için son gün ne zaman?

Vergi borcu ve diğer bazı borçların yapılandırılma işlemi bugün saat 23.59'a kadar devam edecek. Kanun'dan yararlanmak için vergi dairelerine 4 milyon 336 bin mükellef başvurdu ve helen başvuru yapılmaya devam ediyor. Peki vergi borcu yapılandırma tarihi uzatılacak mı?

Vergi borcu yapılandırma tarihi uzatılacak mı? Başvuru için son gün ne zaman?
Vergi borcu yapılandırma tarihi uzatılacak mı? Başvuru için son gün ne zaman?
GİRİŞ 30.09.2021 15:05 GÜNCELLEME 30.09.2021 15:46

Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) yapılan açıklamaya göre; borçlarını yapılandırmak isteyen vatandaşlar başvuru işlemlerini, sosyal güvenlik il müdürlükleri ve sosyal güvenlik merkezlerine 30 Eylül saat 23.59'a kadar yapabileceği belirtilmişti. Bu süre zarfında 4 buçuk milyona yakın vatandaş başvuru yaptı. Borç yapılandırmalarını yapamayan adaylar için ek süre tanınıp, tanınmayacağı merak ediliyor. 

VERGİ BORÇLARI NE ZAMANA KADAR YAPILANDIRILABİLECEK?

Duyuruda, "Başvuru süresi Sayın Cumhurbaşkanımızın Kararı ile 30 Eylül 2021 tarihine uzatılan 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun uyarınca, kapsama giren borçlarını yapılandırmak isteyen vatandaşlarımızın başvurularını almak üzere, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerimiz ve Sosyal Güvenlik Merkezlerimiz 30.09.2021 tarihinde saat 23.59'a kadar açık olup vatandaşlarımıza hizmet verecektir." ifadeleri kullanıldı.

VERGİ BORCU NASIL YAPILANDIRILIR?

Başvurular, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet adresi "www.gib.gov.tr" veya e-devlet "www.turkiye.gov.tr" üzerinden, vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla yapılabiliyor.

4 MİLYON 336 BİN MÜKELLEF BAŞVURDU

Düzenlemeye mükellefler yoğun ilgi gösterirken, yapılandırma kanunundan yararlanmak için vergi dairelerine 4 milyon 336 bin mükellef başvurdu.

Bu kapsamda 17 Eylül itibarıyla 108 milyar 322 milyon lira alacak yapılandırılırken, bu kapsamdaki alacaklara karşılık 7 milyar 513 milyon lira tahsilat yapıldı.

YAPILANDIRMA KAPSAMINDAKİ BORÇLAR

Kanun kapsamında, vergi ve prim borçları başta olmak üzere çok sayıda kamu kurum ve kuruluşuna olan kesinleşmiş borçların cezaları kaldırılarak güncelleniyor ve taksitle ödeme imkanı sağlanıyor.

Ayrıca ihtilafların sonlandırılması amacıyla dava safhasında olan alacaklar da yapılandırılarak ödenebiliyor.

Hakkında vergi incelemesi bulunan mükellefler de incelemelerin bitmesinin ardından düzenlemeden yararlanabiliyor. Beyan dışı bırakılmış vergiler pişmanlıkla beyan edilerek taksitlendirilebilirken, 2016-2020 dönemi için matrah ve vergi artırımı imkanı da bulunan yasa kapsamında bu artırımı yapan mükellefler hakkında vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmıyor.

Kanunla getirilen bir diğer imkanla işletme kayıtları da düzeltilebiliyor. Bu kapsamda, işletmede mevcut olup kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat, demirbaşlara, kayıtlarda yer alıp işletmede mevcut olmayan emtia, makine, teçhizat, demirbaşlara, kayıtlarda yer alıp işletmede mevcut olmayan kasa mevcudu ile ortaklardan alacaklara ilişkin kayıtlarda düzeltme için başvurulabiliyor.

PEŞİN ÖDEMELERDE İNDİRİM

Peşin ve birinci taksit ödemeleri için son gün 1 Kasım 2021 olarak belirlendi. İkinci taksitin de 30 Kasım 2021 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor.

VERGİ AFFI İÇİN BAŞVURU TARİHİ UZATILACAK MI?

SGK tarafından yapılan açıklamaya göre; borçlarını yapılandırmak isteyen vatandaşlar başvuru işlemlerini, 30 Eylül saat 23.59'a kadar yapabileceği belirtilmişti. Kesin olmamakla birlikte yoğun başvuru nedeniyle son başvuru tarihinin uzatılması bekleniyor. Uzatılmasına ilişkin resmi açıklama yapıldığında haberimizde yer vereceğiz.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi