Milli Görüş'ün temel direği Oğuzhan Asiltürk'ün ardından

Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Başkanı Oğuzhan Asiltürk'ün vefatı, Milli Görüş camiasında derin bir üzüntüye neden oldu. Asiltürk'ün yol arkadaşları ve gazeteciler konuya ilişkin Haber7.com'a değerlendirmelerde bulundu.

GİRİŞ 01.10.2021 15:56 GÜNCELLEME 01.10.2021 17:38
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Haber7 - Enes Taha Ersen/ Abdurrahman Koç

86 yıllık yaşamının 50 yıllını, Türkiye siyasetinin yarım yüzyılına adayan Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Başkanı Oğuzhan Asiltürk'ün vefatı, Milli Görüş camiasında derin bir üzüntüye neden oldu. Gerisinde ve derin izler bırakan Asiltürk'ü yol arkadaşları ve gazeteciler, Haber7.com'a anlattı.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Başkan Vekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi 27'inci Başkanı İsmail Kahraman, Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, Takvim Gazetesi Yazarı Ekrem Kızıltaş, TBMM 20-21. Dönem Diyarbakır Milletvekili Ömer Vehbi Hatipoğlu, Milli Gazete Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş, TV 5 Ankara Temsilcisi Mustafa Yılmaz ile AGD Başkanı Salih Turhan konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. 

İSMAİL KAHRAMAN: MÜMİN VE GERÇEK BİR MÜSLÜMAN

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Başkan Vekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi 27'inci Başkanı İsmail Kahraman, Oğuzhan Asiltürk'ün hem siyasi hem de inanç yaşamında gerçek bir mümin, gerçek bir Müslüman yaşamı geçirdiğini ifade etti. Kahraman, Asiltürk'ün politikacı değil iyi bir siyasetçi olduğunu belirtirken, Erbakan Hoca'nın sağ kolu mesafesinde olan Asiltürk'ün, rahmetle ve şükranla anılacağını söyledi:

"Allah kendisine gani rahmet eylesin. Hepimizin başı sağ olsun, ailesinin milletimizin... Esasında her ömür bitecek, fani alemdeyiz. Ölüm haktır ancak insan biraz daha beraber olmak istiyor. Allah inşallah cennetinde kendisini haşr-ı cem etsin. Oğuzhan Bey çok değerli bir insandı. Mümin ve gerçek bir Müslümandı. ve   hayatını da o şekilde yaşadı, devam ettirdi. Politika çok yüzlülük demektir. Politikacı değildi, iyi bir siyasetçiydi. Siyaset vardır,  olmalıdır. Ancak çok kötü bir şeydir. Oğuzhan bey hep düz, dümdüz yürüyen bir insan olarak hayatını geçirdi. Çok emeği var ve çok izler bıraktı. Aynı zamanda idareci olarak da, bakan olarak da yürütme olarak da gerek İçişleri Bakanlığı'nda, gerek Sanayi Bakanlığı'nda büyük hizmetleri oldu. Siyasi harekette de öndeydi. Erbakan Hocamızın sağ kolu mesafesindeydi. Vade geldi, bu fani alemden yolcu oldu. Hepimizin başı sağ olsun. Kendisini minnetle, rahmetle ve şükranla anacağız. Başsağlığı diliyorum, rahmetler diliyorum."

MEHMET ACET: ERBAKAN HOCA İLE UZUN YILLAR SİYASET YAPTI

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet de, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Başkanı Oğuzhan Asiltürk'ün vefatı sonrası, Erbakan Hoca ile yürüdüğü yola ve Milli Görüş Camiasının bu güne taşınmasına değindi. Erbakan Hoca'nın hayatta olduğu zamanda kurulan Yüksek İstişare Kurulu'ndaki vazifelerine değinen Acet, Asiltürk'ün vefatının önemli bir kayıp olduğunu belirtti. 

"Oğuzhan Asiltürk beyefendiye Allah'tan rahmet, kederli ailesine sabırlar, başsağlığı diliyorum. Milli Görüş hareketinin önemli hareketlerinden biri bugün hayata gözlerini yumdu. Kendisi rahmetli Erbakan Hoca ile uzun yıllar siyaset yapmış, ülkeye hizmet etmiş, çeşitli bakanlıklarda görev almış, milletvekilliği yapmış bir isimdi. Uzunca bir dönem kamuoyunun gözü önünde yer almamış, ancak son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmeler ve aynı zamanda Milli Görüş hareketi ile Saadet Partisine yönelik özeleştiriler ve çıkış noktalarına değinen beyanatlarla gündeme gelmişlerdi. Kendisi aynı zamanda Saadet Partisi'nin Yüksek İstişare Kurulu Başkanı'ydı. Bu önemli yetkileri olan, Erbakan Hoca hayattayken kurulmuş bir kurumdu. Kendisi Milli Görüş hareketinin de liderliğini yürüten bir isimdi. Bu anlamda siyasi bakımdan Oğuzhan Bey sonrası kurulun yeni lideri kim olacak sorusu merakla beklenirken, Saadet Partisine yönelik çağrıları temsil edecek, yeni dili kim kullanacak, kendisinin misyonunu kim üstlenecek bunlar siyasi anlamda merak celbeden konular. Oğuzhan Asiltürk beyefendiye ben bir kez daha Allah'tan rahmet, kederli ailesine sabırlar, başsağlığı dileklerimi iletiyorum. "

EKREM KIZILTAŞ: KRİTİK KARARLARDA PAYI OLAN ÖNEMLİ BİR İSİMDİ

Takvim Gazetesi yazarı Ekrem Kızıltaş da, Milli Görüş camiasının önde gelen ismi Asiltürk için, siyasi kariyeri boyunca Türkiye'nin önemli dönemlerinde, kritik rol oynadığına dikkat çekti:

"Oğuzhan Ağabey'e cenab-ı Allah rahmet eylesin. Ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve bence Türk milletine Allah sabırlar versin. Çünkü Oğuzhan Ağabey Türkiye'nin son yıllarının en önemli isimlerinden birisiydi. Milli Görüş kurucusu rahmetli Erbakan Hoca'nın çıktığı yolculukta, 70'lerden itibaren kendisine katılan, Milli Selamet'ten itibaren kendisine katılan ve o dönemden vefatına kadar hep has çevrede, en yakın yerde kalan, gerektiğinde bakan olan, gerektiğinde böyle bir şey olmayan, onu zerre kadar problem etmeyip daha çok Milli Görüş teşkilatlarının ayakta kalabilmesi için, onların eğitimine yönelik, Türkiye genelinde il ve ilçelerde çeşitli programlar düzenlenmesi için büyük gayretler sarf eden bir isimdi kendisi. Bir yandan teşkilatı diri ve ayakta tutma çalışmalarını yaparken, diğer yandan da Erbakan Hoca'nın en yakınında, istişare heyetinde Türkiye'nin en önemli meselelerinde son derece kritik kararlarda bir şekilde payı olan önemli bir isimdi."

"BUGÜNLERİN GELMESİNDE OLDUKÇA CİDDİ PAYI BULUNUYOR"

Kızıltaş, 70-80 ve 90'lı yıllardaki Türkiye'de atılan adımların, bugünlerin gelmesinde adeta bir mihenk taşı olduğuna değinirken, bugünlerin temellerini atan kadro içeriisnde merhum Oğuzhan Asiltürk'ün önemli parçalarından biri olduğuna değindi. 

"Oğuzhan Bey'in gerek parti içerisindeki görevleri, gerekse son döneme kadar sürdürdüğü vazifelere bakacak olursak, daha çok bütün hayatını davasına, idealine ve hizmet yolunda geçiren bir insandı. 86 yaşında bulunduğu bu günlere kadar en ufak bir taviz vermeden bunu sürdürdü. Belki dışardan bakıldığında değişik yorumlanabilecek bir şey, ancak genelde; Bazı gençlerin ısrarla belli yaşa geldiğinde köşelerine çekilmesi, ya da torun sev diye odaklanması tavsiyelerinin pek de yeri olmadığını gösteren örneklerden biriydi Oğuzhan Bey. Çünkü hakikaten önemli bir görev ifa eden, bu görevi kendisi gibi layıkıyla yerine getirecek başka birini olmadığını düşünen biriydi -ki 86 yaşına rağmen, hiç bir yorgunluğuna aldırmadan o görevleri sürdürdü. Tabi ailesi ile ilgilenmesi ve torunlarını sevmesine engel değildi. Hayat-İman ve Cihat düsturuyla yola çıkan kadronun bir üyesiydi. 70'li, 80'li ve 90'lı yıllarda Türkiye'nin dönüşmesine belki bu günlerin gelmesinde oldukça ciddi payı bulunan bu kadronun en önemli isimlerinden bitiydi Oğuzhan Bey. Yaş ne olursa olsun her ölüm erkendir. Yine galiba altının çizilmesi gerektiğini düşünüyorum: Gidenlerin çoğunun yerini doldurmak oldukça zordur. Oğuzhan Bey de yeri doldurulamayacak isimlerden birisi. Cenab-ı Hak Oğuzhan Bey'e rahmet eylesin. Hem ailesine hem sevenlerine hem de tüm milletimize sabırlar versin inşallah."

Son Dakika: Oğuzhan Asiltürk vefat ettiSon Dakika: Oğuzhan Asiltürk vefat etti

ŞEREF MALKOÇ: MİLLİ GÖRÜŞ HAREKETİNİN TEMEL DİREKLERİNDENDİ

Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Oğuzhan Asiltürk ile Erbakan Hocanın yakınlığına dikkat çekti. Asiltürk'ün, Erbakan Hocayı davanın hiç bir anında yalnız bırakmadığını belirtirken, bu rolüyle adeta Milli Görüş Hareketi'nin temel direklerinden biri olduğunu ifade etti. Ombudsman Malkoç şunları söyledi:

"Öncelikle milletimizin başı sağ olsun, Allah gani gani rahmet eylesin. Allah makamını âli eylesin. Ailesinin de başı sağ olsun. Oğuzhan Bey Türkiye'de 1970'ten sonraki yıllara yani son 50 yıla damgasını vuran, Erbakan Hoca'nın, Milli Görüş Harekatı'nın en temel direklerinden biriydi. Önemli bir devlet adamı ve etkili bir siyaset insanıydı. Katıksız, samimi bir Müslümandı. Aynı zamanda da bir strateji insanıydı. 1950'lerde Erbakan Hoca İstanbul Teknik Üniversitesi'nde doçentken Oğuzhan Bey de öğrenciydi. O dönemde tanışıklıkları yıllara sarih olarak siyasete yansıdı. Erbakan Hoca hapse girdiğinde de yanındaydı, başbakan olduğunda da yanındaydı. Başbakanlıktan indirildiğinde de yargılandığında da yanındaydı. Bu anlamda Milli Görüş hareketinin temel direklerindendi. Ve o siyasi akımda Erbakan Hoca en zor işleri, çözümsüz gibi görünen işleri Oğuzhan Bey'e havale ederdi. Oğuzhan Bey bu kadar önemli stratejik, dinamik, sağlam duruşlu bir insan olmasına rağmen tevazu sahibiydi. Güler yüzlüydü. Fiyakası ve cakası olmayan bir Müslümandı. Çelik gibi bir iradesi vardı. Olayları değerlendirirken sadece günlük gelişmeler açısından değil, uzun soluklu değerlendirebilen bir insandı. Ben 1995 yılı ile 2011 yılları arasında Oğuzhan Bey ile çok yakın çalıştım. Rahmetli Erbakan Hoca ile gece gündüz bulundum ama Oğuzhan Bey'le kritik konularda istişare ederdik. Onu tanımanın bahtiyarlığını yaşıyorum. Umut ediyorum ki Oğuzhan Bey gibi devlete, millete, Türkiye'de Müslümanlığa çok hizmet etmiş insanların,  hem siyasetçiler hem de devleti yönetenler en azından hatıralarından tanır takip ederler. Çünkü onlardan alacakları çok örnekler vardır. Tevazunun siyasette yeri ne kadardır bilmiyorum ama siyasette tevazuyu temsil eden insanlardandı. Ahlakî duruşuyla, dürüstlüğüyle mümtaz bir şahsiyetti. Ve bütün bu özelliklerinin yanı sıra da çok yumuşak görünen ama değerlendirmelerinde akla, Müslümanlığa önem veren vatan sevdalısı bir isimdi Allah gani gani rahmet eylesin."

ÖMER VEHBİ HATİPOĞLU: TAKVASIN, İBADETİNE VE İSLAMİ YAŞANTISINA İMRENDİĞİM BİR İMAN İNSANIYDI

20 ve 21'inci dönem Diyarbakır Milletvekili, Yazar Ömer Vehbi Hatipoğlu da Asiltürk'ün manevi yaşantısına duyduğu hayranlığını dile getirdi. Partinin büyüklerinden olmasının yanı sıra Müslüman yaşantısına dikkat çeken Hatipoğlu "şunu açıkça söyleyebilirim ki: Hayatım boyunca takvasına, ibadetine ve İslami yaşantısına imrendiğim bir iman adamıydı." ifadelerini kullandı. 

Hatipoğlu şunları söyledi:

"Allah Oğuzhan Ağabeye rahmet eylesin. Mekanı cennet, makamı âli olsun inşallah. Oğuzhan Ağabey Milli Görüş camiasının önderlerindendi. Merhum Erbakan Hocamızın yakın çalışma arkadaşlarındandı. 86 yıllık yaşamının çok büyük bir kısmını bu uğurda harcamış bir insandı. Bu camianın büyüklerindendi. Her zaman saygın oldu, saygı gördü. Rabbim merhametiyle muamele buyursun. Parti içerisinde zaman zaman karşı karşıya geldiğimiz durumlar olsa da bazı konularda, şunu açıkça söyleyebilirim ki: Hayatım boyunca takvasına, ibadetine ve İslami yaşantısına imrendiğim bir iman adamıydı. Dolayısıyla bu yönden de hepimize öncülük ve önderlik yapmıştır." 

MUSTAFA KURDAŞ: MESELEYE DAVA PERSPEKTİFİYLE BAKAN BİR İSİMDİ

Asiltürk'ün vefatını ilk duyuran isimlerden biri olan Milli Gazete Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş, Asiltürk'ün Türk siyaset dinamiklerinin önemli bir kısmında yer aldığına dikkat çekerken, aralarında darbeler, parti kapatmaların ve pek çok olayın gerçekleştiği siyasi yaşanmışlığa değindi: 

"Oğuzhan bey Türk siyasetinin içerisinde bir 50 yıla sahiptir. Türk siyasetinin dinamiklerinde yer alan bir şahsiyetti Oğuzhan Asiltürk. Milli görüş siyaseti açısından da değerlendirildiği zaman, Erbakan hocamız ile tam 40 yıl omuz omuza çalışmış bir kişiydi. Nihayetinde pek ön planda görülmek istemese de, tüm süreçlerin karar mekanizmalarının içerisinde olmuştur. Belli bir kararlılık ve dirayet öne koymuş bir şahsiyetti. Konulara günlük politika çerçevesinde değil, çok daha uzak görüşlülükle bakabilen, kendi davasıyla günlük meseleleri ele alabilen, günlük kargaşanın içerisinden sıyrılıp meseleye bir dava perspektifinde bakan bir isimdi.  Türkiye'de darbeler oldu, süreçler oldu, siyasi partiler kapandı, Milli Görüş hareketinin siyasi partileri kapatıldı. Bu süreçlerde hep bir tecrübe, aklıselime ihtiyaç duyuldu. Aslında bu aklıselim ile süreçleri yürüten kadronun içerisinde önemli bir şahsiyet olarak değerlendiriyorum Oğuzhan Bey'i. Nihayetinde 50 yıllık siyasetinin 10 yılında, Erbakan hocamız sonrasında, Milli Görüş hareketine doğal liderlik yapmış bir isimdi Oğuzhan Bey. Sadece Milli Görüş hareketi bakımından değil, Türkiye siyaseti ve devlet adamlığı bakımından bir değer olarak aynı zamanda siyaset yapmışlardı. Bu zamanda doğrusunu isterseniz devlet adamlığı konusu maalesef siyasetin dışına gittikçe itiliyor. Bu Türkiye'nin bir kaybıdır. Oğuzhan Bey'i tek bir yaklaşımla değerlendirecek olursak: Bir tecrübe abidesi. Her ne kadar mizacı sert görünüyorduysa da, aslında uzlaşıyı, aklıselimi temsil eden bir siyasi şahsiyet olarak görmek gerek onu. Başımız sağ olsun. Yalnızca Milli Görüş camiası değil, tüm Türkiye'nin başı sağ olsun."

MUSTAFA YILMAZ: TÜRK SİYASETİ VE DEVLET TECRÜBESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR BİRİKİMDİ

TV 5'in Ankara Temsilcisi Mustafa Yılmaz, Asiltürk'ün devlet tecrübesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yalnızca Milli Görüş için değil, Türkiye için de hem döneminde alınan kararlar hem de yaşananlar nedeniyle önemli bir birikim olduğuna değindi:

"Türk siyasetinin ve devlet hayatının önemli isimlerinden birisi. Hakikaten çok kritik dönemlerde kritik görevler üstlenmiş, önemli duruşlar ortaya koymuş bir isim. Mesela bir tanesi Kıbrıs Harekatı, biliyorsunuz o dönemin en önemli isimlerinden birisi. Erbakan'ın çok yakın çalışma arkadaşlarından birisi ama Ecevit'e de İngiltere'de dönemin içişleri bakanı olarak eşlik edenlerden bir tanesiydi. Yani her zaman sadece Milli Görüş hareketi açısından değil Türk siyaseti ve devlet tecrübesi açısından önemli bir birikimdi, önemli bir tecrübeydi. Sadece Milli Görüş camiası açısından değil, Türkiye siyaseti devlet tecrübesi açısından da önemli bir kayıp olduğunu düşünüyorum. "

SALİH TURHAN: HAKKI, HAKİKATİ, İSTİKAMETİ GÖSTEREN BİR İNSANDI

Anadolu Gençlik Derneği Başkanı Salih Turhan da, geçmiş dönemde birlikte çalıştığı

 Oğuzhan Asiltürk'ün dini ve milli değerlerine bağlığına değindi. Özellikle Asiltürk'ün hakkı, hakikati ve istikameti gösteren bir insan olduğunu belirten Turhan şunları söyledi: 

"Oğuzhan Ağabeyi çok uzun süredir tanıyoruz. Birlikte çalıştık yıllarca. Hep bizi hakkı hakikati istikameti gösteren bir insandı. Nerede olursa olsun inandığı davadan hiç taviz vermedi şimdiye kadar. Vatanına milletine çok bağlıydı. Yaşadığı dönem içerisinde, görev yaptığı bütün dönemlerde vatanını milletini merkeze alan bir bakışla hareket etti. Özellikle Kıbrıs Barış Harekatı'nın mimarlarından kahramanlarındandı. Rahmetli Erbakan hocamızın o noktada başlatmış olduğu seferde içişleri bakanlığı vazifesini yürütüyordu. O gerçekleştirilen fetih harekatında en önemli mimarı olarak vazifelerini yerine getirmiş oldu. Vefalı güzel bir insandı Oğuzhan ağabey, Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun."

KAYNAK: HABER7 | ÖZEL
YORUMLAR 37
  • Ramazan Ramazan 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah Rahmet eylesin mekanı cennet olsun Rabbim bu güzel insanlardan razı olsun bu güzel insanları ülkemizden milletimizden ve müslümanlardan eksik etmesin eksikliğini yaşatmasın inşallah Allah yar ve yardımcımız olsun
    Cevapla
  • Sezer pek 2 yıl önce Şikayet Et
    Mekanı cennet olsun.
    Cevapla
  • Gazi 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin.
    Cevapla
  • toprak3 2 yıl önce Şikayet Et
    allah gani gani rahmet eylesin ,
    Cevapla
  • gurbetçi 2 yıl önce Şikayet Et
    mekanı cennet olsun değerli bir kişiydi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçim sonrası ilk kabine toplantısı! İşte masadaki 4 kritik başlık! Gözler Erdoğan'da
Erdoğan'la Şimşek arasında geçen konuşma ortaya çıktı! Ülke için seçim feda edildi