Ve Turkovac aşısına onay! 3. doz için son dakika gelişmesi

Türkiye’nin merakla beklediği haber geldi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) yerli aşı Turkovac’ın rapel dozu (hatırlatma aşısı) olarak kullanımı için onay verdi.

GİRİŞ 08.10.2021 09:15 GÜNCELLEME 08.10.2021 09:37
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ilk yerli inaktif aşımız Turkovac’ın rapel dozu (pekiştirme) olarak uygulanmasına onay verdi. Bu kapsamda 2 doz Sinovac aşısı olmuş kişilere 3’üncü doz Turkovac aşısı uygulanması için resmi onay verildi. Halen Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) desteğiyle Faz-3 çalışmaları devam eden Turkovac, pekiştirme dozu olarak 40 merkezde uygulanacak. 2 doz Sinovac aşısı olanlar için Turkovac aşısı olma yönünde başvurular önümüzdeki günlerde başlayacak. Çalışma, mevcut FAZ-3 çalışmasına paralel yürütülecek. Kovid-19 salgınının Türkiye’deki bilimsel AR-GE çalışmalarına ciddi katkı sunduğuna işaret eden TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan Bioexpo Aşı Sempozyumu’nda TURKOVAC aşısıyla ilgili kritik gelişmeyi müjde olarak duyurdu.

2 FARKLI FAZ-3 ÇALIŞMASI
Türkiye’nin pandemide bilimsel çalışmalarda büyük ilerleme kat ettiğini belirten TİTCK Başkanı Doç. Dr. Tolga Karahan da 28 Eylül 2020 itibarıyla 7 yerli aşı adayına ait 13 klinik araştırma başvurusunun yapıldığını belirterek, “Bu başvurulardan 8’ine izin verildi. 5’inin ise süreci devam ediyor. Başvuruların dağılımına bakıldığında 7 adet Faz-1, 5 adet Faz -2, 1 adet Faz -3 gerçekleşti. Dün itibarıyla rapel çalışmasının da (pekiştirme dozu) onayı verildi” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Hacettepe Üniversitesi Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal’in koordinatörlüğündeki Faz-3 çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor. “İlk kez böyle bir çalışma oluyor. Heyecan içinde çalışıyoruz, inşallah yüzümüzün akıyla sonlandıracağız” şeklinde konuşan Ünal, alınan onayla birlikte yerli aşı için 2 farklı Faz-3 çalışmasının sürdürülmüş olacağını aktardı. Ünal "Yan etkileri çok yakın takip ediyoruz. Bugüne kadar majör bir yan etki olmadı. Diğer aşılarda olduğu gibi enjeksiyon bölgesinde ağrı, kol ağrısı, şişme gibi etkiler görüldü” dedi.

1599 DOZ UYGULANDI
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Şehir Hastanesi, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Kayseri Şehir Hastanesi’nde birinci doz 1034, ikinci doz 565 olmak üzere toplam bin 599 doz uygulandı.

Trabzon’da çalışmalar başladı
TURKOVAC aşısının Faz-3 çalışmalarının yürütüleceği merkezlerden biri Trabzon. Çalışma için Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kaşüstü Kampüsü’nde yer hazırladıklarını belirten İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, “İlk gelen bilgiler doğrultusunda şunu söyleyebilirim ki, Faz-3 çalışmasında 2 doz Sinovac’ını olmuş ve üstünden 90 gün geçmiş kişilere uygulanacak. Onun dışındakilere uygulama şimdilik olmayacak. Tamamen gönüllü, kişilerin onayıyla birlikte yapılacak” dedi. Hazırlıkların önceki gün itibarıyla tamamlandığını söyleyen Usta, Bakanlıktan gelecek talimatla birlikte Faz-3 çalışmalarının başlatılacağını kaydetti.

YORUMLAR 20
  • Aşııı 2 yıl önce Şikayet Et
    Neden 3. doz olarak, neden normal kullanımı olmuyor
    Cevapla
  • Halil 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok şükür nihayet. 3 Doz sinovac olmuştum inşallah 4 . doz aşımı Türkovac olacağım.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı olsun emeği geçen herkese de teşekkürler
    Cevapla
  • Cesars 2 yıl önce Şikayet Et
    Trabzon ne özelliği var ya aman köyden bozma bir yer. Doğru düzgün yolu bile yok abarttınız o bölgeyi orda kocaman Samsun var
    Cevapla
  • Korkutbey 2 yıl önce Şikayet Et
    Birbirimizi kiracak zaman degil.Lutfen herkes fikrini de yirumunuda olculu yapsin.Hepimiz ayni gemideyiz.Hepimiz kader ortagi ve kardesiz.Bize bizden baska dist yok.Birbirimize ihtiyacimiz var.Bolunmeyelim bir olalim kardeslerim.Ha Trabzon ha Samsun hepsi biziz hepsi bizim.
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne garip bir yorum. Oz Trabzonlu degilim ama orada yasadim. Trabzonlu sayilirim. Cok yanlis bir tutum icindesiniz. Trabzon guzel bir sehir
    Cevapla
  • Ömer 2 yıl önce Şikayet Et
    Saygılı ol biraz..
    Cevapla
  • Edebiyatçı 2 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş, yapma. Trabzon güzel şehir. Köyden bozma, hoş bir ifade olmadı.
    Cevapla
  • akilli olun 2 yıl önce Şikayet Et
    tarihten biraz bir şeyler öğrenmeye çaliş,tarih boyunca karadenizin başkenti hep trabzon du ,asla trabzonlularlan kendini tartmaya kalkişma biz her zaman ağir basariz, inanmiyorsan hükümetlerdeki ağirliğimiza bak,eeee ,trabzonlu olmak içinde yürek lazim oda samsunluda yok ,ne yapçaksin işte
    Cevapla
  • Dur yolcu 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu ayrıştırıcı , bölücü aşağılayıcı yorumun hiç insani değil.artık bu millet bezdi sizin gibi tiplerden
    Cevapla
  • misur 2 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH im cok sükür ben olacam insallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası
Meteoroloji'den uyarı! Kara bulut gibi çökecek! Dışarı çıkmayın...