Türkiye, Fatih tuğralı 'vakfiye' için Interpol'e başvurdu!

Fatih Sultan Mehmet Han'ın tuğrası bulunan Zağanos Paşa Vakfı'nın vakfiyesinin Türkiye'ye iadesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü, Interpol nezdinde çalışma başlattı.

Türkiye, Fatih tuğralı 'vakfiye' için Interpol'e başvurdu!
Türkiye, Fatih tuğralı 'vakfiye' için Interpol'e başvurdu!
GİRİŞ 13.10.2021 14:30 GÜNCELLEME 13.10.2021 14:31
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

İngiltere'nin başkenti Londra'da müzayedede satışa çıkarılacak, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet Han'ın tuğrası bulunan Zağanos Paşa Vakfı'nın vakfiyesinin, 1918-1920 yıllarında İngilizler'in İstanbul'u işgali sırasında kaçırılan eserlerden olduğu değerlendirildi.

Balıkesir'de bulunan Zağanos Paşa Vakfı'nın kuruluş amacı ve kuruluş şartlarının yer aldığı Hicri 866 tarihli (1462) vakfiye, İngiltere’nin başkenti Londra'da 21 Ekim'de müzayedeye çıkacak. Fatih Sultan Mehmet Han'ın tuğrası bulunan vakfiye 'Besmele' ile başlıyor. Arapça el yazısı ve siyah mürekkeple yazılan vakfiyede ayrıca vakıf kurucularının isimleri bulunuyor. Kırmızı dokuma ile kısmen güçlendirilen vakfiyenin son satırında da tarih yer aldı. 114 santim uzunluğunda ve 20,5 santim genişliğindeki eserin açılış fiyatının 80 bin paund (980 bin TL) olduğu belirtildi.


TÜRKİYE INTERPOL'E BAŞVURDU

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğ Tescil Dairesi Başkanlığı ile Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Dairesi Başkanlığı'nın yaptığı araştırmada, söz konusu vakfiyenin 1918-1920'li yıllarında İngilizlerin İstanbul'u işgali sırasında kaçırılan eserlerden olduğu değerlendirildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde Zağanos Paşa Vakfı'nın tüm yazışmalarının bulunduğu, sadece 'vakıf senedi' olarak da bilinen 'vakfiye'nin kayıp olduğu belirtildi. Yıllardır aranan vakfiyenin müzayedede satışa çıkarılacağının öğrenilmesi üzerine Türkiye'nin iade için girişimlere başladığı öğrenildi.

Bu kapsamda Vakıflar Genel Müdürlüğü Tescil Dairesi ile Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Dairesi Başkanlıklarının Interpol'e eserin iadesi için başvuruda bulunduğu belirtildi.



Öte yandan Osmanlı'nın son dönemi ile Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında bu şekilde kaçırılmış, hibe edilmiş veya satılmış 22-23 eser bulunduğu, bu eserlerin tespit edilmesine ilişkin de çalışmaların sürdüğü, tespit edildikçe de iade edilmeleri için çalışma yapıldığı kaydedildi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 23
  • 1289 2 yıl önce Şikayet Et
    ne zahmet ediyorsunuz Ekrem başkan zaten bizim olan bu eseri de müzayedeye katılıp üstüne bir de para vererek alır getirir...
    Cevapla
  • mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul neden işgalden bize teslim edildi. ??? Osmanlının tarihi kalmadığı için mi? ya da Osmanlının kalbini çaldıkları için mi?
    Cevapla
  • antiyahudi 2 yıl önce Şikayet Et
    git aglama duvarina anlat derdini
    Cevapla
  • s.yildirim 2 yıl önce Şikayet Et
    kamyonlarla kağıt diye arşivlerimizi satan ruhsuzlar, sizde rahat yatamayin mezarinizda..
    Cevapla
  • esas 2 yıl önce Şikayet Et
    Aman acele edin zaten iade edilecek ya daha önce yaptığı gibi Ekrem İBB kasasından satın aldım ben diye milyonlar aktarır bunlara.
    Cevapla
  • Utanç 2 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı Devletine ait daha nice tarihi eserlerimiz vardı fakat hainler başta içeridekiler olmak üzere düşman çok değerli tarihimizi kısa sürede TALAN ETTİLER.
    Cevapla
  • arşiv 2 yıl önce Şikayet Et
    Atatürkün bulgaristana gönderilen arşivlerle ilgisi yok. İnönü zamanıda yapılmış chplileri cahilliğine iyi örnek.
    Cevapla
  • Bünyamin Öztürk 2 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı arşivinin bir kısmı imha edilmiş, bir kısmı da trenlerle Bulgaristana gönderilmişti. Kurtarıcımız sağolsun, bizi onlardan da kurtarmıştı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı