Türkiye devreye girdi: Fatih Sultan Mehmet tuğralı vakfiyenin satışı durduruldu

İngiltere'nin başkenti Londra'da dün müzayedede satışa çıkarılacağı duyurulan, üzerinde Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in tuğrası bulunan Zağanos Paşa Vakfı'nın vakfiyesi, Türkiye'nin girişimleriyle satıştan çekildi.

Türkiye devreye girdi: Fatih Sultan Mehmet tuğralı vakfiyenin satışı durduruldu
Türkiye devreye girdi: Fatih Sultan Mehmet tuğralı vakfiyenin satışı durduruldu
GİRİŞ 22.10.2021 08:26 GÜNCELLEME 22.10.2021 10:29
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Balıkesir'de bulunan Zağanos Paşa Vakfı'nın kuruluş amacı ve kuruluş şartlarının yer aldığı Hicri 866 tarihli (1462) vakfiye, İngiltere’nin başkenti Londra'da bugün müzayedeye çıkarılacaktı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü Tescil Dairesi Başkanlığı ile Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Dairesi Başkanlığı'nın yaptığı araştırmada, söz konusu vakfiyenin 1918-1920'li yıllarında İngilizlerin İstanbul'u işgali sırasında kaçırılan eserlerden olduğu belirlendi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde Zağanos Paşa Vakfı'nın tüm yazışmalarının bulunduğu, sadece vakıf senedi olarak da bilinen vakfiyenin kayıp olduğu tespit edildi.

YAKINDA EVİNE DÖNEBİLİR

Yıllardır aranan vakfiyenin müzayedede satışa çıkarılacağının öğrenilmesi üzerine Türkiye, iade süreci için çalışma başlattı. Vakıflar Genel Müdürlüğü Tescil Dairesi ile Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Dairesi Başkanlıkları, INTERPOL'e eserin iadesi için başvuruda bulundu. Vakıflar Genel Müdürlüğü uzmanları ayrıca müzayede evi ile de görüştü.

SATIŞI DURDURULDU

Türkiye'nin girişimleri sonuç verdi ve bugün vakfiyenin satıştan çekildiği bilgisi alındı. Türkiye'nin girişimleri sonucu vakfiyenin satışı durdurulurken, süreç ve resmi yazışmaların takip edildiği belirtildi.

AÇILIŞ FİYATI 980 BİN TL

Fatih Sultan Mehmet tuğralı vakfiye Besmele ile başlıyor. Arapça el yazısı ve siyah mürekkeple yazılan vakfiyede ayrıca vakıf kurucularının isimleri bulunuyor. Kırmızı dokuma ile kısmen güçlendirilen vakfiyenin son satırında da tarih yer alıyor. 114 santim uzunluğunda ve 20,5 santim genişliğindeki eserin müzayede açılış fiyatı ise 80 bin paunt (980 bin TL) olarak açıklanmıştı.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 22
  • Hasan Orman 2 yıl önce Şikayet Et
    İngilizler işgalde onu kaçırdılarda o işgalci insanlara,bugünde de olduğu gibi o günlerde yardım eden özellikle okumuş yardakçı hainler de yardım etmedi mi?,Bizim en büyük düşmanlarımız dışardan beslenen ve bu ülkenin nimetlerinden yararlanan Alçak hainlerdir.
    Cevapla
  • Cngz 2 yıl önce Şikayet Et
    Aman Ekrem duymasın. Gider yine para ile alır, kendi tarihimizi.
    Cevapla
  • Ekrem hocaoğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    Ekrem valideni üzdü mü?
    Cevapla
  • Erol 2 yıl önce Şikayet Et
    1.dunya savaşını kaybedince, İngiliz, hainlerin klavuzlugunda heryere girip,herşeyi talan etmiş.
    Cevapla
  • Turgay 2 yıl önce Şikayet Et
    Öncelikle bizler dürüst olmalıyız sonra amerikalisindan İngilizceden fransizindan dürüstlük beklemeliyiz. Benim olmayan şey dünya kadar para etsede yüzüne bakmamaliyiz sonra başkasından herkesten beklemeliyiz.
    Cevapla
  • Muhittin 37 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayret yakilmaktan nasıl kurtuldu acaba binlercesi yanarken
    Cevapla
  • İstanbul-18 2 yıl önce Şikayet Et
    Büyük ihtimal bizim yakım ve yılım heyeti ülkenin başına geçmeden önce işgal yıllarında yurt dışına kaçırılmıştır.
    Cevapla
  • Urungu 2 yıl önce Şikayet Et
    Vagonlar dolysu da Bulgaristan'a gitti hurda kagit parasina, buna yetkilile r ne diyecek acaba.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam