Türkiye'den Latin Amerika çıkarması: Parlatino'ya gözlemci olduk

Türkiye, Parlatino olarak bilinen Latin Amerika ve Karayipler Parlamentosu’nda gözlemci statüsü elde etti.

Türkiye'den Latin Amerika çıkarması: Parlatino'ya gözlemci olduk
Türkiye'den Latin Amerika çıkarması: Parlatino'ya gözlemci olduk
GİRİŞ 21.10.2021 08:51 GÜNCELLEME 21.10.2021 08:51
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türkiye, “Parlatino” olarak bilinen Latin Amerika ve Karayipler Parlamentosu'nda gözlemci statüsü elde etmiş, Meclis Başkanı Mustafa Şentop da bunu Twitter’dan duyurmuştu. Parlatino’nun 23 üye ülkesi tarafından imzalanan ve Parlamento Başkanı Jorge Pizarro Soto tarafından Ankara’da törenle Şentop’a sunulan resmî protokol, Türkiye açısından büyük öneme sahip.

ANLAŞMA SÜRPRİZ DEĞİL

Parlamentolar arasında uluslararası iş birliğini güçlendirmeyi amaçlayan anlaşma, karşılıklı çıkarları ilgilendiren politikalar, planlar, programlar ve projeler oluşturulma ve uygulanmasını teşvik ediyor. Türkiye konusundaki makaleleriyle tanınan Filistinli araştırmacı ve yazar Said Elhaj, anlaşmanın sürpriz olmadığını belirterek “Türkiye, ‘Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana dikkatlerini dünyanın farklı bölgelerine çevirdi. Türkiye, uluslararası ilişkilerde büyük bir rol arıyor. Türkiye, Latin Amerika ve Afrika’yı bir zamanlar bilmezdi ama şimdi buralara özel ilgi gösteriyor” dedi.

Yazarın görüşlerinin yer aldığı The Middle East Monitor sitesi de “Kuzey Amerika ile ilişkiler bozulurken Türkiye’nin Güney Amerika ile bağlantıları genişletme çabası artık stratejik öneme sahip” yorumunda bulundu.

PARLATİNO NEDİR?

Parlatino, ülkeler arasında kalkınmayı ve entegrasyonu teşvik etmek amacıyla 1964 yılında kurulan bölgesel tek meclisli bir kuruluştur. Mevcut üyeleri şunlardır: Arjantin, Aruba, Bolivya, Brezilya, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Curaçao, Ekvador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Meksika, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Dominik Cumhuriyeti, San Martín, Surinam, Uruguay ve Venezuela.  

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 3
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Coninin pis yüzünü onların aklı başında sivil kuruluşlarına başımıza nasıl çorap örduğunu anlatsak ki onlarada yapıyor iyi olur belki böylece dünya kurtulur.
    Cevapla
  • m.ali 2 yıl önce Şikayet Et
    üyeleri arasında bir tane gelişmiş ülke yok hepsi abd den darbe yemiş ülkeler
    Cevapla
  • Uğur ur 2 yıl önce Şikayet Et
    Verim seviyelerinin düşük olduğu dev tarım ülkeleri diyarı...Sorun da yok aramızda, hepsinden az da olsa çok çeşitli şeyler alırsak işler hızla gelişir....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD'de Gazze'ye destek yürüyüşü sonrası polislerden kız öğrenciye işkence!
Şanlıurfa'da inanılmaz olay! Bir şehre yetecek elektriği kaçak kullanırken yakalandılar