Pandemi ne zaman biter? Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Başkent Kulisi'nde açıkladı

Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında soruları yanıtlayan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Pandemiden ancak virüs mutasyona uğradığında kurtulacağız" dedi.

GİRİŞ 07.11.2021 14:20 GÜNCELLEME 07.11.2021 14:39
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, soruları yanıtladı. 

Mehmet Ceyhan'ın açıklamalarından satır başları:

Virüs artık çok daha bulaşıcı ve ikincisi pandeminin ilk zamanında insanlar tedbirlere daha fazla uyuyordu. Aşı sayımız ne kadar artarsa vaka sayımız o kadar az olacak diyoruz ama öyle olmuyor. Aşı ancak dünyanın yüzde 80'inde yapılırsa bu salgını bitirebilir. 

Aşı vakalarımızı indirmiyor ama tedbirler bunu indiriyor. İkisinin bir arada paralel yürümesi lazım. 

Aşı olmasaydı ümidimiz olmazdı, bundan çok daha fazla tedbir almamız gerekirdi. 

Türkiye'de yüzde 59 oranında çift aşı yapılmış. Salgın yayılmaya devam ediyor ama bu insanlar kendilerini koruyor. Hastalandığında ağır geçirmiyor. 

Pandemiden ancak virüs mutasyona uğradığında kurtulacağız. 

3. dozla birlikte tekrar bu vakalarda ölüm sayılarında bir azalma bekleyebilir miyiz?

Ne kadar yapabileceğimize bağlı. Şu ana kadarki gidiş hiç hoş değil. 3. dozda günlük 10 bin 20 bin aşılamayla gidiyoruz. Eğer bu hızla devam edersek çok büyük bir faydası olmayacak. 
Denendi, doğru olan insanları ikna ederek aşılamaktır ama insanlar ikna olmuyorsa toplumu kurtarmanın yolunu aramak gerekiyor. İnsanlar zorunlu aşı deyince zannediyorlar ki insanları yolda yatırıp aşı yapacaklar. Öyle bir şey değil bu. Zaten zorunlu aşı yasaları bir çok ülkede uygulanıyor zaten, Türkiye'de de var. Örneğin 2 doz aşını gösteremezsen PCR yapmadığın sürece uçağa binememek bir zorunlu aşı uygulamasıdır. Bir çok devlet şu anda 2 doz aşısı olmayan elemanına ücretsiz izin veriyor. Bu da bir zorunlu aşı uygulamasıdır. ABD'de sağlık personelinde aşılanma oranı yüzde 80'di. ABD 2 doz aşı olmayan sağlık personelini çalıştırmama kararı aldı ve aşılanma oranı yüzde 99 oldu. Yoksa bitmiyor bu bunun başka bir çaresi yok. 

YORUMLAR 1
  • Hamdi 2 yıl önce Şikayet Et
    Hikaye anlatıyorsun m ceyhan
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ergin Ataman'dan Siyonist tehdide cevap: Türk vatandaşıyım bana hiçbir şey yapamazsınız!
Son Dakika... 7 ilde 'Mahzen' operasyonları: Bir suç örgütü daha çökertildi!