Bakan Koca: Yarından itibaren herkes hatırlatma dozu aşılarını olabilir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sona erdi. Bakan Koca, hatırlatma dozunun yarından itibaren 18 yaş üstü herkes için devreye gireceğini duyurdu.

Bakan Koca: Yarından itibaren herkes hatırlatma dozu aşılarını olabilir
Bakan Koca: Yarından itibaren herkes hatırlatma dozu aşılarını olabilir
GİRİŞ 10.11.2021 21:40 GÜNCELLEME 10.11.2021 22:02
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Yarından itibaren mRNA aşısı olmuş ve üzerinden 6 ay zaman geçmiş 18 yaş ve üzeri vatandaşlarımız hatırlatma dozunu istedikleri aşı türünden olabileceklerdir” dedi.

Koronavirüs Bilim Kurulu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında online olarak toplandı. Toplantının ana gündem maddelerini risk grubundaki vatandaşların durumu, salgının seyri ve aşı programı oluşturdu. Toplantımızda ele alınan önemli sonuçlar hakkında yazılı bir açıklama yapan Bakan Koca, “Vaka sayılarının yaş dağılımı ile vefatların yaş dağılımları dikkate alındığında son 1 ay içindeki vakaların yüzde 15’i 60 yaş üzeri vatandaşlarımızdan oluşuyor. Ancak, vefatların yüzde 84,8’i 60 yaş üzerindeki vatandaşlarımızdır. Büyüklerimizi koruma zorunluluğumuz halen devam ediyor. Gençler hastalığı daha hafif geçirseler de virüsü hastalığı ağır geçirebilecek kişilere taşıyabilmektedir. Ayrıca aşıların temel koruyucu etkisi, hastaneye yatışların ve ölümlerin engellenmesindedir. Büyüklerimizi korumak için gençlerimizin tedbirlere uyması hayati önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

"YARINDAN İTİBAREN 18 YAŞ VE ÜZERİ VATANDAŞLAR HATIRLATMA DOZU OLABİLECEK"

Aşıların 3 ila 6 ay arasında en çok koruyucu özellik gösterdiğinin belirlendiğini vurgulayan Bakan Koca, “Bu bakımdan hatırlatma dozu aşılarının yapılması gerekmektedir. Daha önce 60 yaş üzeri vatandaşlarımız için hatırlatma dozu aşılarına başlanmıştı. Bugün yapılan değerlendirmede 18 yaş üzeri tüm vatandaşlarımız için hatırlatma dozu aşılamasının başlatılmasına karar verilmiştir. Yarından itibaren mRNA aşısı olmuş ve üzerinden 6 ay zaman geçmiş 18 yaş ve üzeri vatandaşlarımız hatırlatma dozunu istedikleri aşı türünden olabileceklerdir” açıklamasında bulundu.

"TURKOVAC İÇİN HALEN BİN GÖNÜLLÜYE İHTİYAÇ VAR“

Yerli aşı Turkovac’ın da Bilim Kurulu gündeminin önemli bir konusu olduğunun altını çizen Koca, “Daha önce sizleri kendi aşımızı kullanıma alabilmek için gönüllü olmaya davet etmiş ve 3 bin gönüllü ile yerli aşımızın seri üretime geçebileceğini ifade etmiştim. Gönüllü olan vatandaşlarımıza çok teşekkür ederek bugün itibariyle 2 bin gönüllü sayısına ulaşmış bulunduğumuzu müjdelemek isterim. Halen bin gönüllüye ihtiyaç var. Kendi aşımız kendi gücümüzdür. Bu gücü hayata geçirmek için 18-59 yaş arası 2 doz aşı olmuş sağlıklı vatandaşlarımızı hatırlatma dozu için Turkovac gönüllüsü olmaya davet ediyorum” dedi.

"OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIN VAKALAR İÇİNDEKİ ORANI YÜZDFE 10 DÜŞTÜ"

Bakan Koca, ayrıca yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
“Okul çağındaki 8-16 yaş grubundaki çocuklarımızın toplam vakalar içindeki oranı yaklaşık yüzde 10 seviyesinde düşüş göstermiştir. Okul çağındaki çocuklarımızın vakalar içindeki oranının azalıyor olması salgının seyrini olumlu etkileyebilecektir. Günlük vaka sayılarının hızlı tırmanışlar göstermemesi sağlık tesislerinin yükünün kontrol edilebilir kalmasını sağlamaktadır. Hastanelerimizde servis ve yoğun bakım yatak doluluk oranlarının kontrollü seyri önemli bir güvencedir.”

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 46
  • TAHA 2 yıl önce Şikayet Et
    Her ümmetin bir eceli vardır. Ecelleri gelince, ne bir an geri kalırlar ne de bir an öne gelebilirler.(ARAF7/206).EVET biz önlem almakla yükümlüyüz fakat sinovak da biontecde bu kadar çok bilinmeyen dolu iken, aşı sahibi ülkeler kandan besleniyorken .Baştaki ayete sığınmaktan başka çaremiz yok!
    Cevapla
  • Yasin 2 yıl önce Şikayet Et
    açın kollarınızı çocuklar uçak geliyorr !!demek istemiş.ve bizim olmayan aşıda bir türlü çıkamadı ne hikmetse!!!!
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    hatırlatma dozu gibi saçma sapan bir isim konularak her sene 5 doz aşı olacaksak vay halimize.. hatırlatma dozu diye birşey olmaz ..3.doz aşı yapılıyor.. 2-5 sene sonra ne gibi yan etkileri çıkacağı belli değil ama kalp krizinden ölenlerin neden çoğaldığınıda sorgulamayan bir sağlık sistemi var aşı sonrası..
    Cevapla
  • Faruk 2 yıl önce Şikayet Et
    13 ne zaman
    Cevapla
  • Orhan Hak 2 yıl önce Şikayet Et
    Sadece millî aşımız Turkovak aşısı kullanılmalı
    Cevapla
  • Defolun gidin 2 yıl önce Şikayet Et
    adamlar diğerlerini millete dayadığı için kendi aşısına bin kişi bulamıyor 1 ayda . yazıklar olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!