Danıştay'dan son dakika İstanbul Sözleşmesi kararı

Son dakika haberi... Danıştay, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine dair Cumhurbaşkanı kararının durdurulması taleplerini reddetti. Sözleşmeden çekilme kararı hukuka uygun bulundu.

GİRİŞ 18.11.2021 12:24 GÜNCELLEME 19.11.2021 09:31
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

SON DAKİKA HABERİ: Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 10. Dairesinin, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı'nın yürütmesinin durdurulması istemini reddine ilişkin karara yapılan itirazı reddetti.

Kurulun kararına göre, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı'nın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığı davanın Danıştay 10. Dairesince reddedilmesi üzerine, bu karara itiraz etti.

İtirazı değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, oy çokluğu ile itirazın reddine hükmetti.

Kararda, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin en önemli özelliklerinden birinin, Cumhurbaşkanına, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenleme yapma yetkisi verildiği ifade edildi.

"Cumhurbaşkanı, anayasada belirlenen yetki çerçevesinde herhangi bir kanuna dayanmadan ya da yasama organının onayı olmadan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yoluyla düzenleme yapabilecektir." ifadelerinin yer aldığı kararda, anayasada milletlerarası antlaşmalardan sona erdirilmesi ya da bunlardan çıkılmasını düzenleyen bir hüküm bulunmadığı bildirildi.

Yürürlüğe konulan milletlerarası antlaşmaları onaylama yetkisine sahip olan Cumhurbaşkanına bu antlaşmaları sona erdirme yetkisi veren 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin de anayasaya aykırı olmadığı belirtilen kararda, şunlar kaydedildi:

"Dava konusu Cumhurbaşkanı kararının dayanağını teşkil eden 9 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 3. maddesinin 1. fıkrasında yer alan 'bunların hükümlerinin uygulanmasını durdurma ve bunları sona erdirme' ibaresine yönelik anayasaya aykırılık iddiası ciddi görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3. maddesinin 1. fıkrasının tanıdığı yetki kapsamında tesis edilen dava konusu Cumhurbaşkanı kararı yönünden yürütmenin durdurulması kararı verilebilmesi için 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinde yer alan 'idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının' birlikte gerçekleşmediği anlaşıldığından, itirazın reddine karar verildi."

Danıştay 10. Dairesi, 29 Haziran'da Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı'nın yürütmesinin durdurulması istemini oy çokluğuyla reddetmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 21
  • Aliya Murteza 2 yıl önce Şikayet Et
    Aile yapımıza uygun olmayan Bu sözleşme: Tamamen Alçaklık kompleksi ile Seküler feministlerin etkisinde kalan ve özenti ile sonradan olma şu bizim feministlerin ve kadın derneklerinin iş güzarlıkları nedeni ile yapılmış bir sözleşmeydi. Cumhurbaşkanımızın İptali yerinde ve doğru bir karardır.
    Cevapla
  • A. Gönültaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede kadına şiddet 0 düzeyinde az. dünyada en düşük kadın cinayetleri türkiyede. gerek yok böyle bir anlaşmaya gerek olsa Erdoğan sözleşmeden çekilmezdi.
    Cevapla
  • halk 2 yıl önce Şikayet Et
    istanbul sozleşmesı turk aile yapısını yıkma sozleşmesıdır,avrupayla yapılan tum anlaşmalar bizim aleyhımızdedır,yuvaların yıkılmasının en buyuk sebebı yasalarımızdır ,
    Cevapla
  • Faruk 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah mülümanlara yardım etsin. amin. Allah, sayın seçilmiş başkanımız Erdoğan'a yardım etsin. amin. ben kanımın son damlasına kadar bu vatan, bu bayrak, bu ezan için savaşırım. ölümüne seninleyim sayın ERDOĞAN.
    Cevapla
  • çankırılı 2 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH rızası için birgünde iyi olmuş den.utanmadan kızarmadan şimdide helalık istiyor ben helal etsem dahi annem babam dedem ninem hatta bu toprakların sahipleri size haklarını helal etmez çünki halka çok çektirdiler RAHMETLİ MENDERESİ,DE astıran bu sinsile
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Öğretmen atamaları ne zaman? Bakan Tekin tarih verdi!
Ancelotti inadını kırıyor! Real Madrid'de Arda Güler gelişmesi