MEB'den sınavlarla ilgili önemli gelişme! İlköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin katıldığı sınav artık...

Bakanlığın en yüksek danışma kurulu olarak bilinen Milli Eğitim Şûrası 20.kez toplandı. Eğitim gündemine dair öğrencileri yakından ilgilendiren konuların görüşüldüğü toplantıda birçok farklı kurum ve kaynaktan öneriler toplandı. Tavsiye niteliğindeki öneriler masaya yatırılarak MEB Bakanı Mahmut Özer'in ifade ettiği gibi "Eğitim sisteminin çok güçlü olması" için yeni adımlar atılacak. Gelen tavsiyelerde ortaokul ve lise öğrencilerinin katıldığı bursluluk sınavıyla ilgili dikkat çeken bir öneri geldi...

MEB'den sınavlarla ilgili önemli gelişme! İlköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin katıldığı sınav artık...
MEB'den sınavlarla ilgili önemli gelişme! İlköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin katıldığı sınav artık...
GİRİŞ 03.12.2021 10:50 GÜNCELLEME 03.12.2021 14:30
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İhtiyaç sahibi ortaokul ve lise öğrencileri için Milli Eğitim Bakanlığı her yıl bursluluk sınavı düzenliyor. İOKBS olarak da bilinen sınavlara ortaokul 5,6,7,8 ve lise 9,10,11. sınıflar katılım sağlıyor. Sınavlarda başarılı olan öğrencilere ise her ay düzenli olarak eğitim giderlerini karşılayabilmeleri için burs yardımı yapılıyor. 7 yıl aranın ardından Milli Eğitim Şûrası, eğitimde yeni yol haritasının belirlenmesi, eğitimin niteliğinin genişletilmesi için toplandı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından organize edilen ve katılım sayısı en yüksek sınavlardan birisi olan bursluluk sınavıyla gelen öneri dikkatlerden kaçmadı. Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle sarkan takvim doğrultusunda 5 Eylül'de düzenlenen sınava 1 milyon 300 bin öğrenci başvuru yapmıştı. İşte MEB Şûrasında gelen önerinin detayları...

AÖF dönem sonu sınavları ne zaman yapılacak? Açıköğretim 2021-2022 akademik takvimi...AÖF dönem sonu sınavları ne zaman yapılacak? Açıköğretim 2021-2022 akademik takvimi...

"Bursluluk Sınavını Kapsamı Genişletilmeli"

20 kez düzenlenen Milli Eğitim Şûrası için MEB'e ulaşan öneriler açıklandı. Bakanlık tüm illerde öğretmen, öğrenci, veli, eğitim yönetici, sendika, vakıf, dernek, sanayi  ve ticaret odası, üniversiteler ve diğer toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan çalıştaylar düzenledi. Bu çalıştaylar sonucunda gündemle ilgili 32 bin 643 farklı tavsiye geldi.

Bu tavsiyelerden en önemlisi ise 1 milyondan fazla ortaokul ve lise öğrencisinin katıldığı bursluluk sınavına giriş koşullarının daha çok öğrenciyi kapsayacak şekilde genişletilmesi ve burs verilen öğrenci sayısının arttırması oldu. MEB Bakanı Mahmut Özer, oy çokluğuyla alınan kararların değerlendirme raporlarının kamuoyu ile paylaşılacağını duyurdu.

Bursluluk Sınavı Nedir? Kimler Katılabilir?

Bursluluk sınavı eski adıyla Devlet  Parasız Yatılılık ve Bursluluk sınavı olarak biliniyordu. Bakanlık tarafından sınav ismi güncellenerek İlk ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) olarak değiştirildi. Bursluluk sınavına ortaokul 5,6,7 ve 8. sınıflar ile birlikte lise 9,10 ve 11. sınıflar katılabiliyor. Sınava katılan öğrencilerin kademelerine göre soru sorulan dersler farklılık gösterirken öğrencilere toplam 100 soru yöneltiliyor.

Bursluluk Sınavı 2022 Yılında Ne Zaman Yapılacak?

Milli Eğitim Bakanlığı henüz 2022-2023 eğitim öğretim yılı sınav takvimini duyurmadı. Ancak bursluluk sınavı ve diğer sınav tarihleri aşağı yukarı benzerlik gösteriyor. Geride bıraktığımız dönemde bursluluk sınavı başvuruları Şubat ayı içerisinde alınmış sınavın ise 21 Nisan  tarihinde düzenlenmesi planlanmıştı. Pandemi sebebiyle ertelenen sınav 5 Eylül günü düzenlendi. Bu yıl sınavların eski takvime dönerek Nisan ayında gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Bursluluk Sınavı Ücreti Ne Kadar?

Bursluluk sınavında başarılı olan adaylara devlet tarafından maddi yardım yapılıyor. Bu miktarlar yeni yıl ile birlikte zamlanırken 2021 yılında burs almaya hak kazanan öğrencilere ilk 6 ay 350 TL, ikinci 6 ayda ise 370 TL burs yardımı yapılmıştı. Burs almaya hak kazanan öğrenciler belirlenirken her sınıf için kontenjan belirleniyor. 5,6,7,8,9,10 ve 11. sınıf öğrencileri başarı sıralamalarına göre burs alıp almayacağı karara bağlanıyor.

YORUMLAR 4
  • Ali Can Öğretmen 2 yıl önce Şikayet Et
    Bursluluk sınavı 4. sınıflarda da olmalı 5. sınıfa kayıt yapılırken de seviye grubu olmalı. En başarılı çocuklar ile en vasat olanlar aynı sınıfta olmamalıdır.
    Cevapla
  • Esma 2 yıl önce Şikayet Et
    Bursluluk sınavında bütün sorularin puan değeri eşit bence farklı olmalı zor soruya çok daha fazla süre ayırırken çocuklar, neden kolay soruyla aynı puanı alsın ki
    Cevapla
  • Erdxafg 2 yıl önce Şikayet Et
    Bursluluk sınavı ücretsiz olarak yapılıyor başlık yanlış verilen burs miktarı ne kadar olmalıydı
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Eğitim kalitesine ve pratik mesleki eğitime önem verilmeli.Kitap okuyarak üretim olmaz..Genel kültür olur...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le görüştü! 'Hazırız' mesajı!