ÖTV indirimi gelecek mi? 2022 Sıfır araçlara ÖTV matrahında yeni düzenleneme...

ÖTV indirimi gelecek mi sorusu araç fiyatlarının hızla yükseldiği bu günlerde en çok merak edilen konuların başında yerini aldı. Dolar kurunda yaşan hızlı yükseliş 2021 model sıfır araç modellerinin yüzde 50'lik vergi diliminden yüzde 80'lik vergi dilimine yükselmesine neden oldu. Yeni tartışılan düzenleme ile birlikte yüzde 50'lik vergi dilimine 100 beygir sınırlaması getirilmesi konuşuluyor.

ÖTV indirimi gelecek mi? 2022 Sıfır araçlara ÖTV matrahında yeni düzenleneme...
ÖTV indirimi gelecek mi? 2022 Sıfır araçlara ÖTV matrahında yeni düzenleneme...
GİRİŞ 03.12.2021 15:07 GÜNCELLEME 03.12.2021 15:07

Dolar kurunda yaşanan hızlı yükseliş özellikle sıfır araç fiyatların ve beraberinde 2. el araç fiyatlarının hızla zamlanmasına neden oldu. Bilindiği üzere 2021 Ağustos ayının son haftasında ÖTV matrahında yeniden düzenlemeye giderek yüzde 50'lik vergi diliminde bulunan araçların matrahı 130 bin TL'den 150 bin TL'ye yükseltilmişti. Akabinde gelen zamlar, sıfır araç araba modellerinin yeniden yüzde 80'lik sınıra sıçramasına ve fiyatların 100 bin TL'ye kadar artmasına neden oldu. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu ise ÖTV indirimi veya düzenlemesine ilişkin açıklamada bulundu. İşte merak edilen detaylar...

Benzine, LPG'ye ve Mazota (Dizel) yeniden zam geldi! Gece yarısından itibaren...Benzine, LPG'ye ve Mazota (Dizel) yeniden zam geldi! Gece yarısından itibaren...

Altın fiyatları yeniden tırmanışa geçti! 3 Aralık Gram Altın, Çeyrek Altın, Bilezik fiyatlarıAltın fiyatları yeniden tırmanışa geçti! 3 Aralık Gram Altın, Çeyrek Altın, Bilezik fiyatları

ÖTV İndirimi Gelecek Mi?

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu önümüzdeki dönemde ÖTV indirimine veya düzenlemesine ilişkin yeni bir adım atılmasına yönelik beklentilerinin yüksel olduğunu açıkladı. 

Otomotiv devleri Aralık ayı zamlı fiyat listelerini açıkladı. Türkiye'nin en uygun fiyatlı sıfır aracını satan Fiat'ın Egea modelinde dahi nerede ise yüzde 50'lik vergi diliminde kalan araç kalmadı. Firmanın en çok tercih edilen Egea modelinde sadece Easy 1.4 Fire 95 HP paketi ve Urban 1.4 Fire 95 HP paketli modeli yüzde 50'lik vergi dilimi içerisinde yer alıyor. Keza önümüzdeki ay yansıtılacak yeni zamlarla birlikte yüzde 50'lik vergi dili içerisinde araç kalmaması muhtemel görülüyor.

Bilaloğlu ise piyasaların yeniden hareketlenmesi adına önümüzdeki süreçte yeniden ÖTV matrahında düzenlemeye gidilmesinin şart olduğunu belirtti.

Yüzde 50 ÖTV Dilimine 100 Beygir Sınırı

ÖTV matrahında bulunun limitlerin uzun sürede aşılamaması üzerine yeni bir model üzerinde tartışılıyor. Bilindiği üzere 2021 Ağustos ayı sonunda yüzde 50'lik vergi dilimi matrahı 130 bin TL'den 150 bin TL'ye yükseltildi. Otomotiv devleri sıfır araç fiyatlarını yüzde 80'lik vergi diliminde yüzde 50'lik vergi dilimine çekti ve sıfır araç fiyatları 90 - 100 bin TL'ye varan indirimler uyguladı. Zira son dönemde yaşanan artışlar yeniden yüzde 50'lik vergi diliminin aşılmasına ve araç fiyatlarının patlamasına neden oldu. 

Yeni modelde ise matrah sınırı olmaksızın 100 beygir altında kalan araçların yüzde 50'lik vergi diliminde kalması yönünde. Yeni düzenleme bu yönde uygulanırsa 100 beygir altında kalan araç fiyatları sadece kur yükselişinden etkilenecek. Vergi diliminden yaşanan ani fiyat yükselişlerine maruz kalmayacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsmail Saymaz: Bir binayı almayı beceremeyenlere iktidarı teslim ederler mi?
Beyaz Saray'a Gazze boykotu! Biden'ın davetini reddettiler