Savunma Sanayi Başkanı Demir Altay Tankı'ndaki gizli elleri anlattı

CNNTürk'te canlı yayına katılan Savunma Sanayi Başkanı Prof. İsmail Demir, Altay Tankı ve Katar'la ilgili tartışmalara değinirken, Altay tankının bugün geldiği noktaya değinirken projeden çekilen şirketler konusuna dikkat çekti.

GİRİŞ 18.12.2021 00:23 GÜNCELLEME 18.12.2021 00:23
Bu Habere 59 Yorum Yapılmış

 CNNTürk'te canlı yayına katılan Savunma Sanayi Başkanı Prof. İsmail Demir, kamuoyunda çokça tartışılan Altay Tankı ve Katar'la ilgili tartışmalara değindi. 

ALTAY TANKI İLE İLGİLİ İLK İSMİ GEÇEN FİRMANIN TEKLİFİNİN REDDEDİLME NEDENİ

Altay Tankı ile ilgili en fazla "18 ayda verecektiniz, Altay Tankı nerede, 18 aydan sonra ne kadar zaman geçti" sorusunun sorulduğunu anlatan Başkan İsmail Demir, SSB olarak bir ürün geliştirdiklerini bununla ilgili prototipi yaptıklarını ve seri üretime geçmeyi planladıklarını belirterek " Uzun yıllar süren çalışmalar sonrası oluşturulan prototip ile ilgili üretici firmaya yapacakları firmanın detaylarını verdik.  İhaleye çıkmadan önce prototipi geliştiren firmaya  bunu yapar mısınız teklifinde  bulunduk. Bizim yaptığımız hesaplarla onların bize verdiği teklif arasında çok farklı rakamlar karşımıza çıktı. Rakamın yüksek olmasından dolayı tekliflerini yenilemelerini istedik. Verilen diğer teklif de yüksek geldi.  Bunun üzerine ihaleye çıktık. İhalede geliştiren firmanın teklifi yine beklentimizin üstündeydi." dedi.

"ALTAY TANKINI MERAK EDENLER BU SORUYU HİÇ SORMADI"

 İhaleyi BMC'nin kazandığını anlatan Prof. Demir, prototipi olan tankın yapılmasını istediklerini belirterek "Bunun güç paketini temin edecek ülke, bunu vermiyorum da demiyor. Başlıyoruz ve bekliyoruz.  Elimizde olan 3-4 farklı modelde güç paketi olan tank prototipleri vardı. Bunların üretimine bir şekilde devam edebilirdik. Ancak asıl yapmak istediğimiz proje atıl vaziyette bekleyecekti.  Asıl üzüldüğüm, bize güç paketini ihale süreci öncesinde taahhüt ettikleri halde sonradan bundan vazgeçen ülke ile ilgili bugüne kadar kimse bir şey sormadı." şeklinde konuştu. 

"TEKLİFİ VERDİLER, TEMİNATI YATIRDILAR, PARASINI YAKIP GERİ ÇEKİLDİLER"

Yabancıların teklif verdikleri halde geri çekilmeleri üzerine  yerli motor, ve onun üzerine kurulu güç paketi üzerinde çalışmaya başladıklarını anlatan Prof. Demir, ihaleyi alan firmanın motor geliştirme işini riskli gördükleri için buna girmediklerini belirterek "İstediğimiz güçte motorun yapılması için ihaleye çıktık, bir firmamız aldı. Motor ve transmisyonda Türkiye'nin hiç tecrübesi olmadığı için yabancı bir firma ile anlaşmaya vardılar.  O yabancı firma ihaleyi kazandıktan sonra destek vermekten vazgeçti.  Başka bir yabancı firma ile anlaştılar. Kontrat yapıldı teminat yatırıldı. Ama 500 bin dolardan fazla parayı  yakarak vazgeçti. Ama bunlar firmaların kendi insiyatifleri ile değil bağlı oldukları ülkeler tarafından vazgeçirildiler. " dedi. 
"Biz her gün her ay, "dış güçlerin engellemeleri ile ilgili" yapılanları görüyor ve yaşıyoruz." diyen Demir, bugün istediğimiz güç paketinde yerli motorun yapıldığını ve  bu motorun tank üzerinde konumlandırıldığını ve test edildiğini belirtirken projenin son hali ve sahaya çıkış tarihi ile ilgili de detaylara değindi. 

İsmail Demir, Altay Tankı'nın üretim aşamasına değinirken Katarlı firmanın ortaklığına ilişkin yapılan eleştirilere tepki gösterdi. Demir, ihaleye girmeden önce söz verdiği halde sonradan geri çekilen firmaların konuşulmamasına karşın Türkiye adına bu projeyi yapan firmanın ortaklarının sürekli gündeme getirilmesinin çok manidar olduğunu söyledi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 59
  • Selim 2 yıl önce Şikayet Et
    İsmail beyin söz ettiği firma Avusturyalı AVL firması. Tümosan’la ortaklığa gittiler ama Avusturya hükümeti Almanya’nın baskıları yüzünden çekildi. İkinci firmada İtalyan Fiat. MTCA V12 adlı motora benzer ortaklaşa bir motor üretilecekti. O işte olmadı çünkü İtalyanlar başka bir firma seçtiler. Daha ilk başlarda Japonya’ya soruldu Mitsubishi Heavy İndustries firması ama Japonya kanunları gereği dışarıya askeri ürün ya da bunların parçalarını satmadıkları için teklife cevap bile vermediler. Almanya’yla olan süreci zaten herkes biliyor. Bunlar saklı değil biraz detaylı araştırma yapan bu firmaların ismini zaten bulur
    Cevapla
  • gurbetchi 2 yıl önce Şikayet Et
    mitsubishi rothshildlerin ve küreselcilerin bir kuklasi.. onlarin onayi olmadan hicbirsey yapamaz..
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Seçimden önce bu tank seri üretime geçmeli muhalefetin ve tasmasını elinde tutanların tüm önlemelerine rağmen başarılmslı bir an evvel bu gelişmeler seçime doğrudan etki edecek ama bedeli ne olursa olsun hayati önemde tank, uçak, otomobil bunların seçimden önce yapılması başarılabilirse muhalefet çok oy kaybeder çöker
    Cevapla
  • vatansever 2 yıl önce Şikayet Et
    söyle bu hainleri hocam
    Cevapla
  • Anadolulu 2 yıl önce Şikayet Et
    sayin baskan bu firmalari ve devletleride aciklasaniz vatandas kimin dost kimin düsman oldugunu daha iyi anlar diye düsünüyorum.
    Cevapla
  • adıyamanlı ali 2 yıl önce Şikayet Et
    içimizde ki ve dışarıdaki lerin kim olduklarının bilinmesi çokta zor değil.her şey apaçık ortada değilmi.
    Cevapla
  • Türkiye 2 yıl önce Şikayet Et
    Bütün hain yollar ABD ye çıkar.
    Cevapla
  • Selim 2 yıl önce Şikayet Et
    Altay tankıyla bir alakaları yok. ABD çok şeyin arkasında ama bu tank meselesiyle bir alakaları yok. Almanya satmıyor. MTU firmasına İngiliz Rolls-Royce ortak. İngilizlerle bugün aramız Alman’lardan daha iyi ikna etselerdi ya.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'deki atamalar Can Ataklı'yı bile rahatsız etti: Olur mu ulan böyle bir şey?
İsrail'in İran'a saldırı sonrası piyasalarda son durum