Prof. Dr. Çetin Kaya Koç'tan Ekşi Sözlük'e tepki: Sizden korkmuyorum

Türkiye’nin dijital kalesini inşa eden bilim insanı Prof. Dr. Çetin Kaya Koç, Ekşi Sözlük'te kendisine yönelik hakarete varan kara propagandaya tepki gösterdi.

Prof. Dr. Çetin Kaya Koç'tan Ekşi Sözlük'e tepki: Sizden korkmuyorum
Prof. Dr. Çetin Kaya Koç'tan Ekşi Sözlük'e tepki: Sizden korkmuyorum
GİRİŞ 22.12.2021 12:36 GÜNCELLEME 22.12.2021 12:38
Bu Habere 81 Yorum Yapılmış

Kriptoloji alanında dünyanın sayılı akademisyenlerinden biri olan ve TSK'yla dünya devi şirketlere hizmet veren Prof. Dr. Çetin Kaya Koç, kara propaganda faaliyetleri ve algı çalışmalarının merkezi haline gelen Ekşi Sözlük'ün hedefinde. Siyasi görüşleri nedeniyle linç edilen Koç'a yönelik saldırılar, bununla sınırlı kalmayıp akademik başarılarını karalamaya kadar ulaştı.

Yeni Şafak'a açıklamalarda bulunan İstinye Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Koç, “Etki uyandıracak birilerinin konuşmasını istemiyorlar. Bu bir planlı saldırı. Projelendirilmiş bir saldırı. Bir takım insanlar hedefe konuyor' dedi.

Koç, en çok atıf yapılan 100 Türk bilim insanı arasında yer alıyor. 

Tepkisi, itibar suikastlarının ve algı çalışmalarının merkezi haline gelen Ekşi Sözlük'te üç yıldır organize şekilde saldırıya uğramasına.

Sırf siyasi duruşundan dolayı bilimsel tüm çalışmalarının nasıl karalandığını ve hedef gösterildiğini şöyle anlattı:

"KONUŞACAĞIM, BEN BİR VATANDAŞIM"

"Ekşi Sözlük bir şekilde karalama ortamına dönüşmüş durumda. İlk başlarda tanımadıkları için 'elektronik imza konusunda çalışan biri' gibi saçma sapan yazılar çıkıyordu. Ama 2020'den itibaren bunlar çok arttı. Tek bir şahıs sanıyordum ama örgütsel bir çalışma olduğunu öğrendim"

Hakarete uğradığını söyleyen Koç, "Siyasi görüşümü sakınmadığımı herkse biliyor. Konuşacağım, ben de bir vatandaşım" şeklinde konuştu.

"BİRDEN BİRE AKADEMİK ÇALIŞMALARIMA ÇAMUR ATILMAYA BAŞLANDI"

Siyasi olarak kendisine hakarette bulunulmasına aldırmadığını ifade eden profesör, "Birden bire akademik çalışmalarıma çamur atılmaya başlandı" derken, bu çamur atmaların mesnetsiz olduğunu şu sözlerle aktardı:

"Şöyle şeyler deniyor: Nasıl oldu da bu şahıs tersine beyin göçü programından desteklendi? Çünkü işte şu partinin elemanıdır, yandaştır. Hayatımda Erdoğan'la veya herhangi bir bakanla karşılaşmış selamlamış değilim. Tam da Türkiye'ye gelip yerleşmeyi düşündüğüm zamanlardı. O bursa başvurdum değerlendirildi"

"BIKTIRMAK İSTİYORLAR"

"Ak Akademisyen, yok efendim bilmem ne yok trol onlarca hakaret. Bu Ekşi Sözlük'teki hakaretler sürekli artmaya başladı. İki gün önce de birden bire bunlar toparlanıp 5 sayfalık yazıya dönüştürüldü" diyen Koç, "İyice çileden çıktım. Yapmayın kardeşim incitmeyin insanları bu kadar. Ben kesinlikle kasti olduğuna inanıyorum. Çünkü bıktırmak istiyorlar." dedi.

Prof. Dr. Çetin Kaya Koç'un açıklamaları şöyle:

"Bir öğrencim güzel bir yorumda bulundu: Dünyadaki askeri odaklar, sosyal medyaya çok fazla yatırımda bulunuyor. Bir takım insanlar bıktırılıyor. Konuşmaması için korkutuluyor. Çünkü etki uyandırabilecek birilerinin konuşmasını istemiyorlar.

"TABİİ Kİ MEMLEKETİ SAVUNACAĞIM"

Ben doğuluyum. Annem Kürt'tür, babam Türk'tür. Annemin Kürtçe türküleriyle büyümüş biriyim. Benim ailem gayet Müslüman bir ailedir. İki tane dayım bir tanesi Çanakkale'de savaştı. Sırtında bir şarapnelle döndü büyük dayım. Ondan sonra küçük dayım İstiklal Savaşı'ndaydı. Dedem. Kazım Karabekir'in ordusunda yedi yıl askerlik yaptı. Ben böyle bir ailenin çocuğuyum. Tabii ki memleketi savunacağım. 

"KÖYLÜYMÜŞ GİBİ DAVRANIYOR OLMAM HOŞLARINA GİTMİYOR SANIRIM"

Hem bilim adamı olup iyi şeyler yapıyor olmak, sanki bir köylüymüş gibi davranıyor olmam hoşlarına gitmiyor sanırım. Ben öyle düşünüyorum artık. Ben köylü davranmaya devam edeceğim. Benle ilgili şeyler değişmedi. Ben okudum, bir sürü şey yaptım, ilginç şeyler ürettim. İngilizce konuşuyorum. Sizinle Çin'den konuşuyorum şu an. İnsanlar beni buraya davet etmişler. Rektörler toplantısında konuşma yapacağım. Şimdi bunlarla övünmekten hoşlanmıyorum. Ben bir akademisyen olarak övünmeyi sevmem. Ama bu kadar böyle birisiyken bu kadar çalışıyorken bu kadar sözler söylenmesi beni üzüyor, incitiyor ve kızdırıyor açıkçası. 

"ONLARDAN KORKMUYORUM"

Bu adamlar bir daha Türkiye'ye geldirtmemek için bunu yapıyor. Ben korkmuyorum onlardan. Ama bunun da bilinmesini istiyorum. Bunların kişisel bir saldırı olduğuna inanmıyorum. Bu bir planlı saldırı. Bir takım insanlar hedefe konuyor. Bunun diyor 'kredibilitesini düşürün'

"BENİM ÖRNEKLERİM CAHİT ARF GİBİ, AZİZ SANCAR GİBİ HOCALARDIR"

Aldılar bunu Ekşi Sözlük'ten Medium.com'a taşıdılar. Uluslararası platformlara gidiyorlar. Türkçe yazıyorlar İngilizce değil. Çünkü İngilizce'ye çevrildiği zaman hiçbir anlam ifade etmiyor. Bana getirilen eleştiri yok, küfür var. İngilizce'de o kadar sırıtıyor ki. O yazıyı alın İngilizce'ye çevirin anlamsız bir yazı. Benim örneklerim Cahit Arf gibi, Aziz Sancar gibi hocalardır. Bir hocam vardı, ölmeden üç ay önce bir makale yazı yana gönderdi ki 'bunu derginde yayınla diye'. Ben de öyle olmak istiyorum arkadaş.

"BAŞKALARI İÇİN ÇALIŞIRSANIZ YAPTIĞINIZ BAŞKALARINA GİDİYOR"

Beni yolda tutup 'çıkın gidin' diyemezsiniz bana. Benim gidecek yerim yok. Ben öğrencilere örnek olmaya çalışıyorum. Özellikle vatansever, iyi bilim insanı olmalarını. Kendileri, aileleri ve memleketleri Türkiye için çalışmalarını istiyorum. Çünkü gördüm ben bunun örneklerini. Başkalarına çalışırsanız yaptığınız başkalarına gidiyor. Kendi ülkeniz için çalışırsanız size kalıyor. Bu konuda örnek olma konusunda kimse beni yıldıramaz."

EKŞİ SÖZLÜK'ÜN 200 KİŞİLİK TROL AĞI

Ekşi Sözlük'te yazar olan 200 kişilik trol ağının, sosyal medyada sistematik propaganda faaliyetleri yürüttüğü ifşa olmuştu. Hükümete muhalif isimleri eleştiren hesapların engellendiği, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere devlet görevlilerine hakaret seviyelerine ulaşan içeriklere ise göz yumulduğu örneklerle paylaşılmıştı. 

Bu gelişme, bilim insanı Çetin Kaya Koç'un başına gelenleri daya iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.

PROF. DR. ÇETİN KAYA KOÇ KİMDİR?

Ağrı’da doğup büyümüş. Liseyi bitirince soluğu “aklımı başımdan aldı” dediği İstanbul’da aldı.

İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği’ni 1980 yılında birincilikle bitirdi.
Doktorasını Kaliforniya Üniversitesi’nde yaptı.

ABD’deki Oregon Eyalet Üniversitesi’nde (Oregon State University) Bilgi Güvenliği Merkezi kurmuş. Buradaki çalışmaları sonucunda ‘Olağanüstü ve Sürdürülebilir Araştırma Liderliği’ ödülüne layık görüldü.

Dünyanın ikinci büyük kriptografi konferansı olan “Cryptographic Hardware and Embedded Systems (CHES)”in kuruculuğunu üstlendi.

Kriptografi (şifreleme) mühendisliğine yaptığı katkılarından dolayı 2007 yılında “IEEE Fellow” (alanında çok değerli işler yapmış bilim insanları) unvanına layık görüldü.

50'den fazla kriptografik cihaz, yazılım ve donanımın tasarım ile geliştirilmesine katkıda bulundu.

Üzerinde çalıştığı şifreleme yazılımlarından BSAFE, 2003 yılında yapılan tahmine göre 4.5 milyardan fazla cihazda yer aldı.

Profesör Çetin Kaya Koç'un tasarladığı algoritmalar, Intel, Samsung ve Huawei gibi firmaların cihazlarında kullanılıyor.

Çetin Hoca, bunları yanında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne de kriptoloji alanında danışmanlık hizmet veriyor.

Stanford PLOS 2019 araştırmasına göre en çok atıf alan 17 bin 80 bilgisayar mühendisi arasında 103’üncü sırada.

Kriptoloji ve şifreleme alanında en çok doktora öğrencisi yetiştiren dünyadaki üç akademisyeninden biri.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK, HABER7
YORUMLAR 81
  • Hans 2 yıl önce Şikayet Et
    Sende ne kolay lokmaymisin yaw hoca.? Sen yapacaginida yaptığınıda, ne bizim nede memleket için yap bide kasılma ve kimseden bir şey bekleme, sadece Allah için yap, gerisine bakma.?
    Cevapla
  • Recep 2 yıl önce Şikayet Et
    Hocam öncelikle ellerinden öperim.şu sözü bellemenizi öneririm " İT HER DAİM ÜRÜR KERVAN İSE HER DAİM YÜRÜR"
    Cevapla
  • arı maya 2 yıl önce Şikayet Et
    ekşi sözlük gibi bir allahsız kitapsız bir mecra hocaya sakdırıyor ise ne kadar doğru ve dürüst vatanperver biri olduğunu tespit etmiş doğrulamış demektir
    Cevapla
  • Ekşi Hamurlular 2 yıl önce Şikayet Et
    Ekşi sözlük adı gibi ekşi bir mecra. Ama bu ekşilik limon ekşisi gibi değil. Ter ekşisi, çürük ekşisi, bozuk süt ekşisi gibi. Bu durum burayı istila etmiş ve bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmuş trol takımı yüzünden kaynaklanıyor. Bu mecrayı çok da kafaya takmaya gerek yok. Varsan baksan burayı işgal edenlerin çoğu malum odakların maaşa bağladığı lüzumsuz tiplerden oluşmakta.
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Terörist nerede olursa olsun imha edilmeli inlerine kadar ister yurt dışından burada propaganda veya saldırı yapsalarda bulunup imha edilmeliler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den misilleme! "İran’ın saldırısı İsrail ve ABD’ye yaradı..."
Tesla'dan Türkiye'ye özel model: Fiyatı yarı yarıya düştü