Köpek tartışmasına farklı bir bakış: Tehlikede olan sadece insan canı değil!

Gaziantep’te meydana gelen köpek saldırısına dikkat çeken Haber7 Yayın Koordinatörü İbrahim Günay, yapılması gereken önlemleri sıraladı ve "Lütfen artık bu saçmalığa 'Dur' deyin!" çağrısında bulundu.

GİRİŞ 27.12.2021 13:33 GÜNCELLEME 27.12.2021 13:33
Bu Habere 140 Yorum Yapılmış

Haber7 Yayın Koordinatörü İbrahim Günay, bugünkü "Lütfen artık bu saçmalığa 'Dur' deyin!" başlıklı yazısında, Gaziantep’te meydana gelen köpek saldırısına dikkat çekerek olayın sadece saldırı boyutu ile tartışılmasının doğru olmadığına dikkat çekti. Günay yazısında sokak köpeklerinin Şafii mezhebindeki kişileri de zor duruma soktuğuna işaret etti. 

İşte İbrahim Günay'ın köşe yazısının tamamı:

Gün geçmiyor ki haberlerde bir köpek saldırısı çıkmasın. 4 yaşında bir kız çocuğu babası olarak, geçtiğimiz gün Gaziantep’te meydana gelen korkunç köpek saldırısını izlerken hissettiklerimi tarif edemem.

Ateş düştüğü yeri yakar dostlar!

Hiçbirimiz çocuğumuzun böyle bir durumla karşı karşıya kalmasına dayanamayız. Neyse ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da talimatı ile o ailenin yaraları sarılmaya başlandı.

Şimdi söyleyeceklerim birilerini rahatsız edecek. Bazı sözde hayvan sever lobiler tarafından belki de hedef gösterileceğim.

Varsın olsun.

Şimdiden yanıtımı vereyim: Elinizden geleni ardınıza koymayın!

Çünkü bizler sessiz kalmaya devam ettikçe Gaziantep’teki pitbull saldırısı ne ilk, ne de son olacak.

“AGRESİF VE SALDIRGAN TİPLİ KİŞİLER”

Bu tarz yırtıcı ve saldırgan tipli köpekleri yanlarında dolaştıranlara hiç dikkat ettiniz mi? Ben ettim. Hepsi agresif ve saldırgan tipli kişiler. Sanırım bu köpekleri yanlarında dolaştırarak içlerindeki duyguları bir köpek üzerinden dışa vurmaya çalışıyorlar. Sokakta bu tür köpeklerle gezen on insanı çevirip Gaziantep videosunu izletseniz hiç şüphem yok, hepsi ‘benim köpeğim yapmaz’ diyecektir.

Pitt ne demek biliyor musunuz? ‘Pitt’ arena demek ve pitbullar da arenada dövüştürülmek üzere üretilen köpekler. Siz bu köpekleri apartman dairelerinde yetiştirip metroda gezintiye çıkarıyorsunuz! Bunu da toplumun normal karşılaması gerektiğini düşünüyorsunuz.

BU TARZ KÖPEKLERİ BESLEMEK VEYA SAHİPLENMEK SUÇ AMA CEZASI YETERSİZ!

Pitbull cinsi köpek beslemek ve sahiplenmek normalde yasak. 24 Haziran 2004’te çıkarılan Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14. Maddesine göre “pitbull terrier, Japanese tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; sergilemek ve hediye etmenin 7 bin 82 lira cezası var. Bu ceza yetersiz olduğu gibi uygulanması için de birinin şikayeti gerekiyor.

Yani kanun bize özetle şunu diyor: Sokakta yanınızdan o saldırgan köpeklerden biri geçecek olursa, hızla karşı kaldırıma geçin!

Buradan tüm kanun yapıcılara soruyorum: Adam akıllı caydırıcı bir kanun çıkarmanız için daha kaç vatandaşımızın parçalanması gerekiyor?

ŞAFİİ KARDEŞİMİ NEDEN KİMSE DÜŞÜNMÜYOR?

Şimdiye kadar işin sadece tehlike boyutu ele aldım ama vahim olan bir diğer boyutu daha var. Sokakta başıboş dolaşan ve kendinde köpeği ile her alana girme özgürlüğü gören tipler.

Belki bu sözünü ettiğimiz tehlikeli türler gibi, toplum açısından büyük bir sorun olarak görülmüyor olabilir, ama birilerinin özgürlüğü neden başkalarının tutsaklığı olsun ki?

Örneğin Şafii mezhebinde birinin köpekten uzak durmayı tercih ediyor olmasından daha doğal ne olabilir? O sokaklara terk ettiğiniz veya tasmasını eline aldığınız hayvanınız özgür olsun diye, neden bu insan oradan oraya kaçmak zorunda kalsın?

Geçen gün Kadıköy'de benzer bir olay ile karşılaştım.

Köpeğini itina ile süslemiş ablamızın biri, yemek için oturduğumuz bir kafeye girdi. Köpeği ile yan masamıza oturdu. Köpek, haliyle dolaşmak, etraftakileri koklamak istiyor. Fakat masamızda oturan 3 arkadaş Şafii. Ortamı tahmin etmek çok zor olmasa gerek. Fakat köpeği kendilerinden uzak tutmaya çalışan arkadaşlar üzerine ablamızdan azar işitti.

Köpek, sadece onları koklayıp sevmek istiyormuş!

Ya sevgili ablamız arkadaşlarım senin köpeğini neden sevmek zorunda olsun?

Lütfen yapmayın! Biraz empati kurun.

Bu hayvanların yeri sokaklar değil, barınaklar olmalı. Bence belediyelere bu durumda daha fazla görev düşüyor.

YILDA 35 BİN KİŞİ ÖLÜYOR!

Almanya merkezli istatistik şirketi Statista, dünyada her yıl yaklaşık 35 bin insanın köpek saldırılarında hayatını kaybettiğini açıkladı. Şirket raporuna göre sivrisinek, insan ve yılandan sonra, dünyadaki en ölümcül 4'üncü canlı köpek.

AVRUPADA CİDDİ YAPTIRIMLAR VAR!

Avrupa’da tehlikeli ırklar için ciddi yaptırımlar söz konusu.  

Fransa'da hayvanı sokağa terk eden birinin, 30 bin euroya kadar para cezası ve 2 yıla kadar hapisle karşı karşıya kalma ihtimali var.

İngiltere’de "Tehlikeli bir şekilde kontrolden çıkmış" türdeki bir köpeğe ise özel mülklerde dahi olsa sahip olmak 2014'te yasaklandı.

Kimi yerde de polisten köpek sahibinin güvenilirliğine ilişkin rapor bile isteniyor.

Avrupa'da sokak hayvanlarına yönelik algı oldukça farklı. Bazı yerlerde sokak hayvanlarına neredeyse hiç rastlamıyorsunuz.

Peki biz ne yapabiliriz?

Aslında yapmamız gereken şey aslında çok basit.

  • Sokaklarda hiçbir önlem alınmadan sahiplerinin ruhsatsız silahı gibi dolaştırılan bu tehlikeli ırklar için acil yeni caydırıcı bir kanun çıkartmak.
  • Sokakta başıboş dolaşan hayvanların belediyeler tarafından toplatılıp barınaklarda daha uygun koşullarda bakımının yapılması.
  • Tehlikeli olmayan ırkların da satışının önüne geçmek.
  • Hayvanları sadece barınaklardan sahiplenmeyi teşvik etmek.
  • Hayvan sahiplerine bu toplumda yaşayan Şafii’ler olduğunun bilinciyle hareket etmeyi öğretmek.

Bunları yapabilirsek, inanıyorum ki, canımızı yakan bu görüntüleri bir daha izlemek zorunda kalmayacağız.

Kalın sağlıcakla…

ibrahim.gunay@haber7.com

Twitter: ibrahimgny7

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 140
  • Yado 2 yıl önce Şikayet Et
    Bursa Nilüfer barış mah.Dalyan parkinin üstünde güya basket sahasi var,çocuklar korkudan parka yalniz inemiyor.aileler oturamiyor.kopek sahipleri cete gibi kimseyi konusturmuyor.kimse kopeginin pisliğini toplamiyor. Muhrar hanım karışamam diyor belediye sahip çıkmıyor.
    Cevapla
  • Metehan Börü 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu vakalar çoğaldı. Benim 4 tane evladım var. Yemin olsun. Ne üstümde ne aracımda ne silah var ne başka birşey. Ama bu olaydan çok etkilendim. Bugün sprey gaz, jop ve büyükçe bir bıçak aldım. Ruhsatlı silah alırsam bunları atacağım. Ailem ve çocuklarımı bu dört ayaklı canavarlara ve iki ayaklılara karşı korumam lazım.
    Cevapla
  • garip yolcu 2 yıl önce Şikayet Et
    tamamen yasaklanmali simdi benim akrabam almis cesitli sosyal medya ortamlarinda satiyorlar simdi bu kopegin bulunacagi yer baska akrabalarda var ipi kurtulursa saldirirsa diye ben ne yapiyim tabancami aliyim kendimi nasil korumam gerekir
    Cevapla
  • müsluman 2 yıl önce Şikayet Et
    köpek insanin nefsini temsil eder. necsidir. Eve alinmaz. 3 maksatla beslenir 1 bekçilik, Güvenlik 2 çobanlik 3 av (gıda temininde zaruret varsa Bunlar dısışda eve almak, fuzili beslemek caizmi. Eve almak kesin olarak caiz değil. Sözüm müslümanım diyene. Köpek olan eve melek girmez.
    Cevapla
  • azi 2 yıl önce Şikayet Et
    köpek besliyenler köpeklerini cok seviyorlarsa sorumluluklarinada katlansin her vukatindan sorumlu olsun senelik vergisini saglik bakimlarini köpegin her yaptigi yaralama öldürme cezasi sahibine kesilsin yüksek vergi alinsin o zaman sizi görelim biz cocuklarimiz ailemizi sokakta toplamadik
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şırnaklı damatla Ukraynalı gelinin düğününde servet takıldı
Ebediyete uğurlanmak üzere memleketine gönderildi: Anadolu irfanının temsilcisiydi