Asgari ücretin üzerinde maaş alanlar AGİ alacak mı?

Asgari Geçim İndirimi konusu netleşti. Net maaşların üzerine evli, bekar ve çocuklu olmasına bakılmaksızın AGİ tüm maaşlardan kaldırıldı. 2022 asgari ücret tutarı 4.253 lira olarak herkese eşit verilecek. Asıl merak edilen konu ise; asgari ücret üzerinde maaş alanlara AGİ verilecek mi, maaşlarında düşüş olacak mı?

Asgari ücretin üzerinde maaş alanlar AGİ alacak mı?
Asgari ücretin üzerinde maaş alanlar AGİ alacak mı?
GİRİŞ 31.12.2021 08:40 GÜNCELLEME 31.12.2021 08:51
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Uzun süredir merak edilen AGİ konusuna açıklık getirildi. Yeni düzenleme ile birlikte 2022 yılında asgari ücret alan herkese, evli bekar olmasına bakılmaksızın aynı ücret verilecek.  Tüm çalışanların maaşlarının asgari ücrete kadar olan kısmı vergi dışı kalacak. Asgari ücretin üzerinde maaş alanlara da AGİ verilmeyecek. Merak edilen konu ise asgari ücretin üzerinde maaş alanların geliri düşecek mi? İşte yanıtı…

AGİ TAMAMEN KALKTI MI?

Asgari geçim indirimi, çalışanların ücret gelirleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin bir kısmının yine çalışana iadesi anlamına geliyor. Buna vergi iadesi de diyebiliriz. Eskiden çalışanın evli olup olmadığına, çocuk sayısına göre AGİ ödeniyordu. Hal böyle olunca da bekar bir çalışanın aldığı ücretle, evli ve bir çocuğu ya da iki çocuğu olan bir çalışanın aldığı ücret farklıydı ve yüksekti. 

2022 yılında artık asgari ücret vergi dışında tutulduğundan, ücretler üzerinden herhangi bir vergi alınmayacağından; asgari ücretli çalışana AGİ ödenmeyecek. Yani farklı bir deyişle tüm asgari ücretli çalışanların hepsi standart 4.253.40 lira ücret alacak.

ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDE MAAŞ ALANLARA AGİ VERİLECEK Mİ?

Maaş skalası önemli olmadan, AGİ yeni yıldan itibaren tüm çalışanlar için kaldırıldı. Yani, yeni senede asgari ücretin üzerinde gelir alanlar için de artık AGİ uygulanmayacak. 

Yeni uygulamada tüm çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançları vergi dışı bırakıldı. Buna göre, çalışanlardan asgari ücret brüt tutarından sigorta primleri düşülecek, kalan tutara vergi matrahı ve damga vergisi matrahı kadar istisna getirilecek. 

Örneğin, 10 bin TL maaş alan bir çalışanın, asgari ücrete kadar olan geliri vergiden muaf olacağı için 636 liralık bir gelir vergisi muafiyeti söz konusu olacak. Yani net ücretin üzerine AGİ oranında eklenerek herhangi bir kayıp olmayacak.

EVLİ VE ÇOCUKLU FARKI ORTADAN KALKTI

Evli, eşi çalışmayan, 3 çocuklu çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançlardan kesilen verginin tamamı iade ediliyordu. Yeni sistemde asgari ücrete kadar olan kazançların tamamı vergi dışı kalması nedeniyle bu uygulama da sona erdi.

ASGARİ DIŞINDAKİ ÜCRETLERDE AZALMA OLACAK MI?

Asgari ücretten fazla maaş alanların maaşlarına azalma olmayacak. Çünkü gelir vergisi ile damga vergisi kaldırıldığı için, asgari ücret üzerinde maaş alanların ücretlerinde bundan kaynaklı bir artış olacak. Bu artış da çalışanın gelirine göre 38 lira ile 300 lira arasında değişen tutarlarda yansıyacak. Sadece damga vergisi alınmaması nedeniyle çalışanların ücretlerine 38 liralık katkı olacak.

Çalışanlara uygulanacak vergi muafiyeti vergi dilimine esas kazanç tutarının hesaplanmasına dâhil edilecek. Ocak ayından itibaren aylık ücretlerin toplamı 32 bin lira olan veya bunu aşan yüzde 20'lik vergi dilimine giriyor..

Örneğin 7500-4253=3247 lirası üzerinden vergi kesilecek ancak bu çalışanın tabi olacağı vergi dilimi hesaplanırken 7500 liralık aylık ücretin tamamı hesaplamaya katılacak. Çalışanın altıncı ayda matrahı 45 bin olacak ve yüzde 20'lik vergi dilimine girecek.

2022 ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN ÖDENECEK?

Ocak ayı maaşları yeni asgari ücretten yatacak. Peşin ücretler 1 Ocak'ta, peşin almayanlar 1 Şubat'ta maaşlarını 4253 liralık yeni asgari ücret üzerinden alacak. Ocak ayından itibaren kıdem tazminatları son brüt maaş üzerinden hesaplanacağı için işten ayrılanlar için hesaplamada yeni asgari ücretin brüt rakamı olan 5.004 lira geçerli olacak.

YORUMLAR 23
  • İdris 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunu işverenlere anlatın işveren her türlü vermeyecek çalışana nasıl olsa agi yok kesilmeyen vergiyide çalışana vermeeeezz
    Cevapla
  • adem erdogan 2 yıl önce Şikayet Et
    5 cocuklu asgari ucretli ben geçen sene yüksek degerden agi alıyordum devlete 68 tl vergi veriyordum agi yi kaldırdılar vergiyide kaldırdılar bana 68 tl asgari ücretli bekara 213 tl daha fazla indirim yaptılar bekarin çocuğu ve eşi olmadığından benden daha kaliteli gecinecek diyor.
    Cevapla
  • Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Simdi ben 400 tl agi aliyorum. Gelir vergisi ve damga vergisi 250 tl. Agi kalktigina gore 150 tl maasimda eksilme olmayacakmi. Yine sacma sapan is yaptilar vaziyet.
    Cevapla
  • Kartal 2 yıl önce Şikayet Et
    Papagan gibi aynı şeyleri yazıp duruyorlar adam gibi insanların anlayacağı gibi birşey yazan yok.
    Cevapla
  • Hanife ulutas 2 yıl önce Şikayet Et
    Peki biz evde çocuk bakımında çalışan bize neden askari ücreti veremiyor lar ve tam aylık sigorta li olmama rağmen iş verenim bize devlet sigorta desteği Yok diyerek bizi mağdur ediyor lar lütfen bukunuya Bir acıklı getirin mağdur rum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu
Protestolara katılan Dekan Yardımcısı Elizabeth Dunn: Büyük ihtimal kovulacağım