Aralık ayı enflasyon oranları açıklanıyor! Yıllık enfasyon ortalaması…

Aralık ayının sona erip yeni yılın başlamasıyla beraber gözler Türkiye İstatistik Kurumu’na çevrildi. 2021 yılının enflasyon ortalaması ve yılın son ayı, Aralık 2021’in enflasyon rakamları belli olacak. Peki, Aralık enflasyon oranı ne zaman açıklanacak? Hatırlanacağı üzere, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Kasım ayında Ekim ayına kıyasla yüzde 3,51 oranında artmıştı. Ancak bu oranın Aralık ayında daha da yükselebileceği söyleniyor.

Aralık ayı enflasyon oranları açıklanıyor! Yıllık enfasyon ortalaması…
Aralık ayı enflasyon oranları açıklanıyor! Yıllık enfasyon ortalaması…
GİRİŞ 02.01.2022 11:37 GÜNCELLEME 02.01.2022 11:37

Türkiye İstatistik Kurumu, 2021 yılının son ayında hissedilen enflasyon oranlarını açıklamak için son hazırlıklarını tamamladı. TÜİK’in yayınladığı bu istatistiklere göre ev fiyatları, ev kiraları; araç fiyatları, araç kiraları ve temel gıda malzemelerinin fiyatları belirleniyor. Anadolu Ajansı’nın hazırladığı enflasyon oranı anketine katılan 22 ekonomist de Aralık 2021 için oldukça yüksek bir oran belirledi. Öte yandan, TÜİK’in merakla beklenen enflasyon oranlarının ne zaman yayınlanacağı da belli oldu. Peki, 2021 Aralık enflasyon oranı ne zaman açıklanacak?

Aralık Enflasyon Oranı Ne Zaman Duyurulacak?

Aralık ayı enflasyon oranı rakamlarının TÜİK tarafınca 3 Ocak Pazartesi günü yayınlanması bekleniyor. Saat 10.00 civarında kurumun resmi internet adresinden TÜFE değerleri paylaşılacak. Öte yandan, Aralık 2021 değerlerinin paylaşılmasıyla beraber yıllık ortalamada ortaya çıkmış olacak. Ekonomistler, Aralık ayı için son derece yüksek bir artış bekliyor.

Ekonomistlerden Flaş Beklenti!

Anadolu Ajansı’nın anketine katılan 22 ekonomist, Aralık 2021 için ortalama enflasyon beklentisinin yüzde 8 civarında olduğunu aktardı. Ekonomistler arasında yüzde 5,5 diyen de vardı; yüzde 14,5 diyen de. Ortalama ele alındığında yüzde 8’lik bir artış söz konusu oldu. Kasım ayında, önceki aya kıyasla yüzde 3,5’lik bir artış meydana gelmişti. Aralık ayındaki beklenti ise yüzde 8 civarında. Bu rakam daha az veya daha fazla olabilir.

Yıllık Enflasyon Oranı

Anadolu Ajansı’na katılan 22 ekonomistin ortalaması gibi, Aralık ayındaki artış yüzde 8 civarında seyrederse 2021 yılının enflasyon oranı yüzde 30’a dayanacak. Ancak, son rakam TÜİK’in verileri doğrultusunda şekillenecek. Öte yandan, kira oranları; araç fiyatları ve temel gıda fiyatlarındaki değişim de yine Aralık ayının rakamlarına göre şekillenecek

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!
Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon açıklaması