TCMB faiz kararı ne zaman açıklanacak? Merkez Bankası Ocak'ta faizi sabit mi tutacak?

Merkez Bankası geçen ay 100 baz puan faiz indirerek yüzde 14’e düşürmüştü. Ocak ayında açıklayacağı faiz kararı ile kurdaki dalgalanmalara yön verecek. Öte yandan ABD Merkez Bankasının (FED) son toplantısına ait tutanaklar, faiz artışının beklenenden daha erken olabileceğini gösterdi. Peki TCMB faiz kararı ne zaman açıklanacak?

TCMB faiz kararı ne zaman açıklanacak? Merkez Bankası Ocak'ta faizi sabit mi tutacak?
TCMB faiz kararı ne zaman açıklanacak? Merkez Bankası Ocak'ta faizi sabit mi tutacak?
GİRİŞ 14.01.2022 08:37 GÜNCELLEME 14.01.2022 08:43

Kurdaki dalgalanmalar sürerken Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Ocak ayı Toplantısı'nın ardından piyasalar faiz kararı ile şekil alacak. Aralık ayında faizi 100 baz puan indirerek yüzde 14'de düşüren Merkez Bankası, Ocak ayında açıklayacağı faiz artırımı ya da indirimi ile piyasalara yön verecek. Peki Merkez Bankası faiz indirimine gidecek mi?

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Ocak ayında gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu PPK toplantısı, 20 Ocak 2022 tarihinde yapılacak. Aynı gün saat 14:00'te TCMB faiz kararını açıklayacak.

AMERİKA MERKEZ BANKASI FED AÇIKLADI

FED, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 14-15 Aralık 2021'de düzenlenen toplantısına ilişkin tutanakları yayımladı. ABD Merkez Bankasının (FED) son toplantısına ait tutanaklar, faiz artışının beklenenden daha erken olabileceğini gösterdi.

Politika faizinin yüzde 0-0,25 aralığında sabit tutulduğu ve varlık alımlarını azaltma hızının artırıldığı son toplantının tutanaklarında, faiz artışının beklenenden daha erken olma ihtimalinin yükseldiği vurgulandı.

Tutanaklarda, "Üyeler genel olarak, ekonomi, işgücü piyasası ve enflasyona ilişkin görünümler göz önüne alındığında, federal fon oranının üyelerin daha önce tahmin ettiğinden daha erken veya daha hızlı bir şekilde artırmanın gerekebileceğini belirtti." ifadesi yer aldı.

MERKEZ BANKASI 2022 YILI PARA VE KUR POLİTİKASI AÇIKLANDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2022 yılı Para ve Kur Politikası'nı açıklarken; enflasyon hedefini yüzde 5 olarak korudu ve dalgalı döviz kuru rejiminin de süreceğini duyurdu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2022 Yılı Para ve Kur Politikasının Temel Çerçevesi’ni paylaştı. Para Politikası Kurulu (PPK), 2022 yılında, önceden açıklanan bir takvim çerçevesinde yılda 12 toplantı yapacak.

Buna göre, Merkez Bankası’nın temel amacının fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olduğu aktarıldı. Hükümetle birlikte belirlenen orta vadeli enflasyon hedefi yüzde 5 olarak korunurken para politikasının, enflasyonu bu hedefe kademeli olarak yaklaştıracak şekilde oluşturulacağı belirtildi.

2022 yılında, enflasyon hedeflemesi rejiminin fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde oluşmasını sağlayacak şekilde uygulanmasına devam edilecek.

TCMB’nin temel politika aracı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı olarak devam ediyor.TCMB zorunlu karşılıkları fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda destekleyici bir araç olarak kullanacak. Bu çerçevede, 2022 yılında Rezerv Opsiyon Mekanizması tamamen sonlandırılacak, yabancı para yükümlülüklerin maliyetleri artırılırken, Türk lirası mevduat gelişimini destekleyecek mekanizmalar önceliklendirilecek.

TCMB, fiyat istikrarı açısından destekleyici bir unsur olan finansal istikrarı da gözetmeye devam edecek. Bu kapsamda, TCMB 2022 yılında, parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı işleyişini sağlamak ve makro finansal istikrara ilişkin riskleri sınırlamak amacıyla, elindeki politika araçlarını en etkin şekilde kullanacak.

Dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülecek ve döviz kurları, serbest piyasa koşullarında, arz ve talep dengesine göre oluşacak.

Para politikasının etkinliği ve finansal istikrar açısından TCMB döviz rezervlerinin güçlendirilmesi amaçlanıyor. TCMB 2022 yılında da piyasa koşullarının uygun olması durumunda rezervlerini artırmaya devam edecek.

TCMB, 2022 yılında şeffaflık, öngörülebilirlik ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda politika iletişimine ve veri paylaşımına devam edecek.

ARALIK AYINDA NE OLMUŞTU?

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 100 baz puan indirmiş ve faizler yüzde 15'den 14'de düşürülmüştü.

TCMB tarafından yapılan yazılı açıklamada, salgın nedeniyle kapanmaların meydana gelmesinin belirsizlikleri artırdığını vurgulanmış ve şu ifadeler kullanılmıştı:

"Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmekle birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet, iş gücü piyasası ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasında farklılaşan görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle birlikte, merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını sürdürmekte, varlık alım programlarına devam etmektedir. Milli gelir verileri ve öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. Aşılamanın toplumun geneline yayılması salgından olumsuz etkilenen hizmetler, turizm ve bağlantılı sektörlerin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımaktadır. İhracattaki artış eğiliminin güçlenmesiyle cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vermesi öngörülmektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmekte, bu bağlamda ticari ve bireysel krediler yakından takip edilmektedir."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular