Yasaklı köpek ırkı için son gün! Rekor kırıldı

Yasaklı türler Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpeklerin kısırlaştırılıp dijital kimliklerinin oluşturulması için yarın son gün.

GİRİŞ 13.01.2022 14:37 GÜNCELLEME 13.01.2022 18:07
Bu Habere 104 Yorum Yapılmış

Temmuz ayında yürürlüğe giren 7332 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, Amerikan Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro ile Tarım ve Orman Bakanlığının aralık ayında yayınladığı genelgeyle bu yasaklı köpek ırklarına eklenen American Staffordshire Terrier ve American Bully veya bunların melezlerini üreten, sergileyen, takas eden, ülkeye girişini, satışını, reklamını yani bu hayvanların ticaretini yapanlara, hayvan başına 2022 yılında 14 bin 982 lira para cezası getirdi.

Yasaklı türler olarak bilinen bu 6 ırk köpek, 14 Ocak'a kadar sahiplerince belediyelerin hayvan bakımevlerinde veya özel veteriner kliniklerinde kısırlaştırılarak, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde kayıt altına alınacak.

Bu kurala uymayan köpek sahiplerine 11 bin lira para cezası kesilecek.

BU HAYVANLAR AĞIZLIKSIZ VE TASMASIZ DOLAŞTIRILAMAYACAK

Bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamayacak, halkın yoğun bulunduğu yerlere ve çocuk parklarına sokulamayacak. Sahipleri, bakamamaları halinde bu ırktan hayvanları belediyeye ait en yakın bakımevine bırakabilecek. Hayvan bakımevleri, yeni kanundaki değişiklik kapsamında, teslim edilen hayvanları kabul etmek zorunda olacak.

Söz konusu bu hayvanlara ait hiçbir işlem yapmadan sokağa terk eden sahiplerine 30 bin lira idari para cezası kesilecek. Yasaya aykırı hareket edenlerin hayvanlarına el konularak belediyelere ait bakımevlerine götürülecek.

KAYIT ALTINA ALINAN SAYISI YÜZDE YÜZDEN FAZLA ARTTI

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, dün Türkiye genelinde 5 bin 160 olarak açıklanan mikroçip uygulanarak kayıt altına alınan tehlike arz eden köpek sayısı, bir günde yüzde yüzün üzerinde arttı. Buna göre 1411’i Ankara’da 2 bin 714’ü İstanbul’da ve 1366’sı İzmir’de olmak üzere, Türkiye genelinde toplam kayıt altın alınan köpek sayısı 12 bin 100'e yükseldi. En fazla tehlike arz eden ırk, İstanbul’da kayıt altına alındı.

Yasaklı ırklar için son tarih 14 Ocak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 104
  • Mustafa Sarı 2 yıl önce Şikayet Et
    Aklınız başınıza bir çocuk hastanelik edilince geldi neden bunları yapmaya geç kalindi
    Cevapla
  • isa okur 2 yıl önce Şikayet Et
    Sağlam bir ağızlık iyi çözüm.Sağlam bir sahip,sağlam bir tasma,sağlam bir ağızlık.
    Cevapla
  • İyi düşünce 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu hayvan saldırgan üstelik küçük çocuklara saldırıyor bir tane kangalın veya çoban köpeğinin bir çocuğu ısırdığını görmek imkansız Bunları besleyeceğnize kangal besleyin saldıracağına çocukları korusun hem hırsızdan hem arsızdan hayvan düşmanı değiliz ama küçük çocuklara zarar veren her hayvan iğneyle uyutulsun
    Cevapla
  • sanane 2 yıl önce Şikayet Et
    saldırgan olan o kopekler degıl cahıl cahıl konusma onları saldırgan yetıstıren beyınsız ınsanlar pıtbul dedın yetıstırılmeye gore bebek te bakıyor kangalıda ole yetıstır oda saldırır kısacası fınoyu al ole yetıstır oda saldırgan olur anladınmı
    Cevapla
  • Mawerich 2 yıl önce Şikayet Et
    Kangal durduk yerde kimseyi ısırmaz. işkembeden sallama
    Cevapla
  • Tuncay 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim köyde üç kişiyi ısırdı mangan biride ben ısırmaz diye birşey yok
    Cevapla
  • SERDAR 2 yıl önce Şikayet Et
    bu köpekle gezen tasmasını çözen dolaştiran sözüm ona ezikler bunu ego tatmini için yapıyorlar.bu insanlar derhal derdest edilip hapise atılmalı.
    Cevapla
  • adalı 2 yıl önce Şikayet Et
    kusadasinda bir suru bu irklardan var hepsi agizliksiz ortalikta gezio bu hayvanlarin tasmasi falan kar etmez saldirdigi olay saniyelik sahibi dahi engelleyemez o sebepten hepsindr agizlik mutlaka olmali yetkililer geregini yapsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin hamlesi işgalci İsrail'i derinden vurdu: Bu işe başka ülkeler de bulaşırsa...
Galatasaray zirvede farkı açtı!