Karneler önceden e-Okul'dan erişime mi açılacak? MEB'den öğrenciler için kritik karar!

Yüzbinlerce öğrenci karne heyecanını erkenden yaşamaya başladı. İlkokul, ortaokul ve liselerde eğitim alanlar, birinci dönemin sona ermesine kısa bir zaman kala dönem ortalamalarını hesaplamaya başladı. Pandeminin gölgesinde koca bir dönemi geride bırakan öğrenciler Takdir, Teşekkür belgesi alabilmek için birbirleriyle yarışıyor. Geçtiğimiz sene e-Okul VBS üzerinden karneler erişime açılmıştı. MEB karnelerle ilgili kararını verdi. Peki karneler internetten mi erişime açılacak?

Karneler önceden e-Okul'dan erişime mi açılacak? MEB'den öğrenciler için kritik karar!
Karneler önceden e-Okul'dan erişime mi açılacak? MEB'den öğrenciler için kritik karar!
GİRİŞ 17.01.2022 08:57 GÜNCELLEME 17.01.2022 15:05
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Milli Eğitim Bakanlığı, 18 milyon öğrenciyi yakından ilgilendiren karneler ile ilgili kararını duyurdu. MEB yönetmeliğine göre dönem sonu başarı ortalaması 70 ile 84.99 arasında olan öğrenciler Teşekkür Belgesi, 85 ve üzeri olanlar ise Takdir Belgesi almaya hak kazanacak. Öğrencilerin karne notlarını bu dönem içerisinde girdikleri sınavların ortalaması ve sözlü notlarıyla belirleniyor. Birinci dönemin sona ermesine takvime göre 8 gün kaldı. Öğretmenler, öğrencilerin dönem içinde katıldıkları sınavları ve sözlü notlarını Veli Bilgilendirme Sistemine yüklemeye başladı. Geçtiğimiz sene koronavirüs önlemleri sebebiyle yüz yüze eğitim verilmemesi ve okullarda yığılmalar yaşanmaması için Bakanlık karnelerin internet üzerinden erişime açmıştı. Bu yılda vaka sayılarının artmasıyla öğrenciler Karneler erkenden e-Okul'dan mı açıklanacak? sorusuna cevap arıyor. İşte MEB'in kritik karne kararı...

MEB'den Açık Lise sınavlarıyla ilgili önemli karar! AÖL 2. dönem sınavları online mı?MEB'den Açık Lise sınavlarıyla ilgili önemli karar! AÖL 2. dönem sınavları online mı?

MEB Karneleri Basılı Olarak Öğrencilere Verecek!

Milli Eğitim Bakanlığı, 2020-2021 eğitim öğretim yılında pandemi sebebiyle öğrencilerin karnelerini e-Okul üzerinden erişime açmıştı. Karneler internet üzerinden açıklanırken karne günlerinde yaşanan yoğunluğun önüne geçilmesi amaçlanmıştı. Bu sene yüz yüze eğitim devam ettiğinden öğrenciler karnelerini basılı bir şekilde öğretmenlerinden teslim alacak.

Karne Notu Nasıl Hesaplanır?

Öğrencilerin karne notunu hesaplayabilmeleri için sınavlardan aldıkları puanlar gereklidir. Öğrenci o dersten kaç adet sınava girdiyse , sınavdan alınan toplam puan sınav sayısına bölünür ve o dersin ortalaması elde edilir. Bu işlem bütün dersler için gerçekleştirilerek ders başına çıkan not ortalamasının hepsi bir araya getirilerek toplanır. Toplanan ders ortalamasına ders sayısı bölünür. 

karne puanı hesaplama

Örneğin;

Matematik dersinden o dönem  üç sınava giren öğrenci sınavlardan sırasıyla 55,60 ve 70 puan almış olsun. Sınav puanları 55+60+70 olarak toplanır. Ortaya çıkan 185 sayısı, sınav sayısına (3) bölünür.  Öğrencinin Matematik dersinden ortalaması 185/3= 61,6  şeklinde elde edilir. Bu öğrencinin diğer derslerden ortalaması Türkçe'den 70, Sosyal Bilgilerden 90, İngilizce'den 80 olan bir öğrencinin karne ortalaması aşağıdaki gibi hesaplanır.

70+90+80+60= 300 (toplam ortalama)

Toplam ortalama / ders sayısı 

300/4= 75 olduğundan öğrenci dönem sonunda Teşekkür Belgesi almaya hak kazanır.

Bu Yıl Sonunda Sınıfta Kalma Olacak!

Milli Eğitim Bakanlığı, 2020-2021 eğitim öğretim yılında pandemi nedeniyle sınıf geçme ve kalma durumlarında değişikliğe gitmişti. Öğrencilerin pandemi şartlarından en az şekilde etkilenmesi için sınıfta kalma kaldırılmış ve başarısız dersi olan öğrenciler sorumlu bir şekilde üst sınıfa geçirilmişti. MEB takvimine göre okullarda 2. dönem 17 Haziran cuma günü sona erecek. Bu dönem yüz yüze eğitim verildiğinden başarısız olan öğrenciler sınıf tekrarına yapabilecek.

İlkokul 1,2,3 ve 4. sınıflarda yönetmelik gereği sınıf tekrarı bulunmuyor. Ortaokul 5,6,7 ve 8. sınıflarda herhangi bir dersten yıl sonu başarı puanı 45'den (kırk beş) az olan öğrencilerin sınıf tekrarına kalmasına Şube Öğretmenler Kurulu (ŞÖK) karar veriyor.  Lise 9,10,11 ve 12. sınıflarda yıl sonu ortalaması 50'nin (elli) altında olan ve 3 dersten başarısız olanlar sınıf tekrarına kalıyor.

YORUMLAR 15
  • Doktor 2 yıl önce Şikayet Et
    Vakalar boyleyken okullar açık ....
    Cevapla
  • Doktor 2 yıl önce Şikayet Et
    Ortalama 99 dan 91 e düştü sogolun okulları kapatmamakla çok iyi ettiniz boyle devam edin
    Cevapla
  • Liseli 2 yıl önce Şikayet Et
    Ülke çapında düşününce e karneyle binlerce ağacı kurtarabiliriz,kağıt israfına son vermeliyiz.
    Cevapla
  • MUSTAFA 2 yıl önce Şikayet Et
    Basılı karneyi sadece bir israf olarak görülmemeli. Çocuklar e karneden falan anlamazlar. Eliyle tutup, gururla büyüklerine gösterilen bir karneyle öğrencilerin takdir edilmesi çocuklar için en büyük motivasyon kaynağıdır.basılı karneye devam adilmeli.
    Cevapla
  • Yusuf ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Ortalama 57 4 dersten kaldım sınıf tekrarı kalıyormuyum
    Cevapla
  • bir bilen 2 yıl önce Şikayet Et
    3 ten fazla zayıfı olan kalır,2. dönem 3 e düşür.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçime son 2 gün kala Goldman Sachs'tan Türkiye raporu!
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar