Son Dakika: HDP'nin kapatılması davasında yeni gelişme

Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının esas hakkındaki görüşünü partiye gönderdi.

Son Dakika: HDP'nin kapatılması davasında yeni gelişme
Son Dakika: HDP'nin kapatılması davasında yeni gelişme
GİRİŞ 20.01.2022 17:13 GÜNCELLEME 20.01.2022 17:49
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Anayasa Mahkemesi 21 Haziran'da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Hdp'nin kapatılması istemiyle hazırladığı ikinci iddianameyi kabul etti. Bu kararın ardından Hdp, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan kapatma davası kapsamında Anayasa Mahkemesi'nden savunma için 4 ay ek süre talep etti. Anayasa Mahkemesi, partinin ek süre talebi üzerine Hdp'ye savunma için 60 gün, haklarında siyaset yasağı istenen kişiler için de tebligattan itibaren 30 gün ek süre verdi. HDP 5 Kasım 2021'de kapatma davasıyla ilgili AYM'ye ön savunma verdi.

YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NIN ESAS HAKKINDAKİ GÖRÜŞÜ PARTİYE GÖNDERİLDİ

Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın esas hakkındaki görüşünü partiye gönderdi. HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan AYM heyeti karara bağlayacak. Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Bundan sonra, HDP esas hakkındaki savunmasını hazırlayacak.

Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bütün bu aşamalarda istenebilecek ek süre taleplerini de Anayasa Mahkemesi değerlendirecek.

Bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve davalı HDP, ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından AYM Başkanı Zühtü Arslan, toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

15 ÜYENİN 10'UNUN OY ÇOKLUĞUYLA KARAR VERİLEBİLECEK

HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Anayasa Mahkemesinin, siyasi yasak istenen partililerin, beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde bu kişiler, kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetimcisi olamayacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin, 7 Haziran 2021'de HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesine dava açmış, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu da 21 Haziran 2021'de iddianamenin kabulüne oy birliğiyle karar vermişti.

YORUMLAR 5
  • Kadir 2 yıl önce Şikayet Et
    Refah partisi olsay bin kere kapattığdınız bu zamana kadar çünkü Refah partisi bu ülkeye terörist luk yapmıyor hdp nin terörist olduğunu sağır sultan biliyorda bu anayasa mahkemesi bilmiyorum
    Cevapla
  • Fox okuru 2 yıl önce Şikayet Et
    Dikenli gülün atadığı üyelerin tamamı karşı oy kullanır, bu durumda kapatılmaz ve hazine yardımı kesme cezasıyla geliştirilir, böylelikle ülkeyi hdpkknin yönetme yolu açılır
    Cevapla
  • kadir 2 yıl önce Şikayet Et
    uzat babam uzat, yok ek süre, yok savunma, adamlar pkk lı olduklarını bağırıyorlar, bizim mahkeme süreci uzattıkça uzatıyor. güneş varlığını bile daha zor ispatlarsın o kadar yani...
    Cevapla
  • hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Kapatın gitsin bu vatan hainlerini.kimden korkuyorsunuz.
    Cevapla
  • tepki 2 yıl önce Şikayet Et
    zaman kaybi direk kapatma olacak her seferinde iki uc ay zaman ne iki gun dersin herkes toplanir karar cikar zaten yaptiklarin hainlik orta da sakli bir sey yok kisaca ømur boyu siyaset yasak olacak
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Filistin'in BM üyeliği onaylandı
Dünyada ilk 10'a girdiler! En güçlü ordu sıralamasında Türkiye sıralama atladı...