Hastane magandalarına hapis cezası yolda

Sağlık personeline şiddete caydırıcı cezalar verilmesine yönelik talepler karşılık buluyor. Özellikle hapis cezasının para cezasına çevrilebilmesi uygulamasına son verileceği belirtiliyor.

GİRİŞ 13.02.2022 08:42 GÜNCELLEME 13.02.2022 09:07
Bu Habere 221 Yorum Yapılmış

Sağlık çalışanlarına yönelik suçlar için çıkartılan yasa ile cezalar bir buçuk kat arttırıldı. Ancak bu düzenleme beklenen sonuçları vermedi. Olayların önüne geçilemeyince yeni bir takım önlemlerin alınması zorunlu hale geldi.

Sabah gazetesinin haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bu alanda neler yapılabileceğini masaya yatırdı. Doktorlar ve diğer sağlık çalışanlarının beklentileri ve çözüm önerileri üzerinden de geçildi. Önümüzdeki haftalarda gündeme gelmek üzere yeni bir çalışma yapılıyor.

TBMM Başkanlığına sunulacak çalışma kapsamında yapılması planlanan değişikler şöyle:

CEZALAR ARTTIRILACAK, PARAYA ÇEVRİLEMEYECEK

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin cezasının caydırıcı olacak şekilde arttırılması planlanıyor. Bir yıl kadar önce çıkan yasa ile kasten yaralama suçuna 3 yıla kadar ceza verilmesi mümkün oldu. Ancak takdir yetkisi, iyi hal gibi indirimler, ceza infaz sistemi devreye girince bu 6 aya kadar inip paraya çevrilebiliyor.

Bu nedenle öncelikli olarak cezaların caydırıcı olacak düzeyde arttırılıp para cezasına çevrilmesinin önüne geçilmesi planlanıyor. Bu durumda doktora saldıran bir kişi para ödeyip kurtulamayacak. Cezaevine girip bir süre kalacak.

HÜKMÜN AÇIKLANMASININ ERTELENMESİ

Yapılan çalışma kapsamında üzerinde durulan bir başka konuda hükmün açıklanmasının ertelenmesi. Sağlık çalışanlarına yönelik suçların kapsam dışı bırakılması üzerinde duruluyor.

HAKİM TEMİNATI

Doktorlara hakim ve savcılara benzer güvence getirilmesi modeli üzerinde duruluyor. Bu kapsamda doktorlar uyguladıkları tedavilere karşı tazminat davaları ile karşı karşıya kalmayacak. Bir dava açılacaksa bu doktorun kendisine değil devlete karşı açılmış olacak. Tazminat ödenecekse bu devlet tarafından karşılanacak.

CERRAH BULUNAMIYOR

Artan tazminat davaları nedeniyle cerrahi başta olmak üzere riskli alanları kimsenin tercih etmediği, önümüzdeki dönem bu alanlarda büyük sıkıntı yaşanması bekleniyor.

Bunun önüne geçmenin en önemli yollarından birinin hatalı tedavilerde davaların devlete açılması olacağı belirtiliyor. Bunun dışında hatalı tedaviler konusunda sigorta gibi başka seçenekler üzerinde de duruluyor.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ
YORUMLAR 221
  • cemil 2 yıl önce Şikayet Et
    vay anasıni bizim millet avrupadaki hastanelere nekadar gitmisler herkes avrupadaki doktorlardan bahsediyor. peki avrupada ki doktor hastasina ben ANTALYA,YA tatile gidecem diye biliyormu malesef benim doktorum seni AMALIYAT edipde tatilimi kesip seni kontrola gelemem diyor öyle herkes sütten çikmis ak kaşikdegiller
    Cevapla
  • Cemil 2 yıl önce Şikayet Et
    Seninki de çok ütopik bir beklenti olmuş. Kim yaptığı işi kontrole gitmek için tatilini yarıda keser, doğru demiş. Tatil yapmasın mi ?
    Cevapla
  • Yanlız Kurt 2 yıl önce Şikayet Et
    karşındaki hastayı insan yerine koymayan dokturcuklarada padişah misali davranan hasta bakıcılarada bi ceza yokmu,
    Cevapla
  • Vatandas 2 yıl önce Şikayet Et
    Ceza sadece memura karsi siddet olursa uygulansin. Normal vatandasa siddet uygulanirsa odul olarak ceza vermeyin.
    Cevapla
  • Yılmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz üç ay tomoğrafi sırası bekliyoruz. Adam tomoğrafi cihazını tekmeyle kırıyor savcı serbest bırakıyor bir hafta sonra başkasını yaralıyor. Öldürebilirdi de. İnsanların adalete güven duygusunu sarsıyor. Garibanlar hop içeri . Eğer suç dosyası kabarıksa savcı tırsıyor serbest. Sonra iş sosyal medyaya düşerse tekrar tutuklanıyor, yoksa arada kaynıyor.
    Cevapla
  • Munihli cihan 2 yıl önce Şikayet Et
    Cumleye bak şiddete karsiyiz ama ,ama ney ,avrupada boyle birsey yap bakalim ne oluyor ,sinirdisi ederler
    Cevapla
  • osmanlı 2 yıl önce Şikayet Et
    doğru diyon ben yirmi dört sene kaldım emekliyim oradan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!
31 Mart sonrası son anket! Haritanın rengi yine değişiyor