Batı medyasının Ukrayna'nın kullandığı TB-2 SİHA manipülasyonuna Dışişleri'nden net yanıt

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran Avrupa ve ABD medyasının Ukrayna'nın Bayraktar TB-2'leri kullanarak Rusya ordusuna karşı koymasını manipüle etmesi ile ilgili "Bu bir yardım değil, TB-2'ler sadece Ukrayna'ya satılmadı" dedi.

Batı medyasının Ukrayna'nın kullandığı TB-2 SİHA manipülasyonuna Dışişleri'nden net yanıt
Batı medyasının Ukrayna'nın kullandığı TB-2 SİHA manipülasyonuna Dışişleri'nden net yanıt
GİRİŞ 03.03.2022 13:14 GÜNCELLEME 03.03.2022 13:18
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Rusya-Ukrayna savaşı sürerken, Türkiye iki taraf ile de iletişim kurabilen tek ülke olarak dikkat çekiyor. Ancak Avrupa ve ABD medyası, Ukrayna'nın Bayraktar TB-2 SİHA'ları kullanarak Rusya ordusuna karşı koymasını manipüle ediyor. Hiçbir silahla yapılan operasyon köpürtülmezken, Bayraktar TB-2 SİHA'lara şarkı bile yazılmış durumda. Askeri stratejistler, Türkiye ile Rusya'nın karşı karşıya getirilmek istendiğini belirtiyor. Bu konuyu Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran'a sorduk. Kıran, "Bu bir yardım değil, sadece Ukrayna'ya satılmadı" dedi. Kıran, Denge politikasından asla taviz verilmeyeceğini de vurguladı.

AVRUPA VE ABD MEDYASININ BAYRAKTAR TB-2 KIŞKIRTMASI

Rusya-Ukrayna savaşı 8'inci gününe girdi. Rus ordusu, Başkent Kiev'i kuşatırken, Ukrayna ordusu ve halkı kentin birçok noktasına mevzi ve bariyerler kurdu. Avrupa ve ABD, Ukrayna'ya yoğun finans desteğinin yanı sıra, oldukça fazla ağır silah desteğinde bulunuyor. Ancak, savaştan çok önce Ukrayna ile Bay-Kar arasında yapılan anlaşma sonucu satılan Bayraktar TB-2 SİHA'lar Avrupa ve ABD medyası tarafından manipüle ediliyor.

CNN International: Ukrayna Türk SİHA'larıyla vurduCNN International: Ukrayna Türk SİHA'larıyla vurdu

Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunan, Rusya'nın işgaline ses yükselten, ancak Rusya ile diyalog kanallarının kapatılmamasını da aynı şekilde dile getiren Türkiye denge politikasını sürdürüyor. Bayraktar TB-2 SİHA'ların ön plana çıkarılarak, Türkiye ile Rusya karşı karşıya getirilmek isteniyor.

Bayraktar TB-2 SİHA'lar üzerinden sistematik şekilde gerilmeye çalışan ortamı Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran sabah.com.tr'ye değerlendirdi.

Kıran, "Özel savunma sanayii şirketleri, ülkeler ile bu tip anlaşmalar yapabilir. Bu ülkeleri bağlayıcı bir nitelik teşkil etmez. Bu Türkiye'nin yaptığı bir yardım değil. Ukrayna'nın Türkiye'nin bir firmasından satın aldığı ürünler. Üstelik Bayraktar TB-2'leri satın alan tek ülke Ukrayna değil. Herkes SİHA'ları almak için sıraya girmiş durumda." dedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran

"UKRAYNA SİHA'LARI SATIN ALDI, BU BİR YARDIM DEĞİL"

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, sabah.com.tr'ye yaptığı değerlendirmede, Bayraktar TB-2 SİHA'ların, Bay-Kar ile Ukrayna arasında yapılan güçlü bir anlaşma ile satıldığını belirtti.

Kıran, "Bayraktar özel bir firmamızın bir ürünü. Ukrayna da bu ürünü firmamızdan almak istemiş, aralarında da güçlü anlaşma yapmışlar. Bu ürünü temin etmiş. Bu dünyanın her yerinde böyle. Bugün Rusya'nın da, Amerikan'ın da özel savunma sanayii şirketleri var. Özel savunma sanayii şirketleri, ülkeler ile bu tip anlaşmalar yapabilir. Bu ülkeleri bağlayıcı bir nitelik teşkil etmez. Bu Türkiye'nin yaptığı bir yardım değil. Ukrayna'nın Türkiye'nin bir firmasından satın aldığı ürünler. Biz de elbette bu ürünler ile gurur duyuyoruz." dedi.

"İKİ TARAF İLE DE MÜZAKERE EDEN POZİSYONUMUZU KAYBETMEYECEĞİZ"

Avrupa ve ABD'nin on binlerce ağır silah desteğine rağmen yalnızca Bayraktar TB-2 SİHA'larla yapılan operasyonların ısrarla gündemde tutulmasını değerlendiren Kıran, "Bunun farklı sebepleri olabilir. Bayraktar TB-2'lerin dengeleri değiştiren özelliklerini dünya iyi biliyor. Bunu daha önce Suriye'deki operasyonlarda, Karabağ'da gördüler. Ukrayna ordusunun en caydırıcı unsurlarından biri olarak öne çıkması aslında firmamızın ürettiği ürünlerin başarısını ve niteliğini gösterir. O tartışmaları değerlendirmek bizim işimiz değil. Biz iki taraf ile de müzakere eden pozisyonumuzu kaybetmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

"BAY-KAR SADECE UKRAYNA İLE ANLAŞMADI Kİ, HERKES BAYRAKTAR TB-2'LER İÇİN SIRADA BEKLİYOR"

Kıran, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğimizi her zaman ifade ettik, Rusya'nın işgaline karşı, buradaki savaşa karşı en net ve ilkeli tutumu ortaya koyan ülke olduk. Ama Rusya ile diyalog kanallarının kesilmemesi için de her zaman ön planda olan bir ülke olduk. Denge politikamızdan hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz. Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmadık, AP'deki oylamada çekimser kaldık. Bu tartışmalar bizim değerlendirmelerimizin dışında. Bay-Kar sadece Ukrayna ile anlaşmadı ki, herkes ürünleri almak için sırada bekliyor. Bu firmamızın gücü ve başarısı ülkemizin tabi ki de gururu.

KAYNAK: SABAH - ONUR ŞAHANOĞLU
YORUMLAR 11
  • Yavuz Sultan Selim 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir yerli gavurlar bir de patronu olan gavurlar, alayınızın adı batsın, kininizle geberin !..
    Cevapla
  • Ofluhoca 2 yıl önce Şikayet Et
    SAVASIN TARAFI DEGILIZ...kimse usaklik yapmasin biz komsularimizin kavga etmesine karsiyiz..nato bu iste hakki yani abd rusyaya soz verdiler...adamlar devlet sozunde durmazsan basina gelen bu olur...
    Cevapla
  • yazıcı 2 yıl önce Şikayet Et
    Üstelik terör örgütlerine veriyorlar bedavadan Türkiyede bir devlete satıyor
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    DOĞRUSU ŞU HERKES HERKESE SİLAH SATABİLİR . Hatta bırakın satmayı Amerika 5 bin tır dolusu silahı ,Rusya yıllardır kaleşnikofları gerek hibe gerek satış yoluyla PKK ya vermiyor mu. Hatta bu kervana İtalyan mayınlarını, Fransız çimentolarını ,Amerikan bombalarını da katabiliriz. Javelinleri , Towları babalarının çiftliğinden mi alıyordu PKK.
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunun aynısını Ermenistan savaşında hatta Suriye'de de yaptılar. Bilmeden veya bilerek bizim bazı yayın kuruluşlarımızda bunu dillendirdi. Örneğin Azerbaycana bizden fazla İsrail silah sattı ve Dron sattı ,ama nedense hiç adı geçmedi. Bu köpürtmelerin nedeni özellikle bizi Rusyayla kapıştırmak, ancak şimdiye kadar en ağır şartlarda bile Rusya bu oyuna gelmedi, Türkiye de gelmedi. İnşallah bundan sonra da olmaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir