Son dakika haberi: Seçim Kanunu Meclis'e sunuldu!

Son dakika haberi: AK Parti ve MHP'nin Seçim Kanunu Teklifi bugün Meclis'e sunuldu. 15 maddelik teklife göre seçim barajı yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürülecek.

GİRİŞ 14.03.2022 12:30 GÜNCELLEME 14.03.2022 23:22
Bu Habere 107 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi... AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız tarafından hazırlanan Seçim Kanunu Teklifi Meclis'e sunuldu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni TBMM'de düzenledikleri ortak basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı.

GRUP KURMA ŞARTI TARİH OLUYOR

AK Parti ve MHP'nin ortak imzasıyla sunulacak düzenlemedeki en kritik değişiklik seçim barajı olacak. Buna göre, yüzde 10 olan seçim barajı yüzde 7’ye düşürülecek.

Düzenlemeyle siyasi partilerin seçime girebilmeleri için Meclis’te grup kurma şartı kaldırılacak.

MİLLETVEKİLİ TRANSFERİNİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Düzenlemeye göre, partilerin seçimden 6 ay önce en az 41 ilde örgütlenmeyi tamamlamaları gerekecek. Bu madde ile milletvekili transferlerinin önüne geçilecek.

Özellikle muhtarlık seçimlerinde tartışma konusu olan seçmen kütüklerinin değiştirilmesinin de önüne geçilmesi planlanıyor. Seçimlere kısa bir süre kala seçmen kütüklerinin yer değiştirilmesi mümkün olmayacak. Bunun için de seçmenin son bir yıl içerisinde sürekli olarak bulunduğu adres dikkate alınacak. Tayin ve atama gibi zorunlu haller istisna tutulacak.

Diğer yandan, yeni düzenlemeyle en kıdemli üç hâkim arasında kura yapılacak. İl Seçim Kurulu Başkanı bu kura sonucu belirlenecek.

AK Partili Yazıcı ve MHP'li Yıldız kanun teklifine ilişkin açıklama yaptı.

AK Partili Hayati Yazıcı'nın teklife ilişkin yaptığı açıklama şu şekilde:

SEÇİM BARAJI 7'YE İNDİRİLİYOR

9 maddesi 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri, seçmen kütükleri hakkındaki kanunla ilgili. Teklifimizin birinci maddesinde 2839 sayılı kanunun 33. maddesinde yer alan ülke Seçim barajını 7'ye indirilmesini teklif ediyoruz.

İkinci maddesi ile 2839 sayılı kanunun 34. maddesinin birinci fıkrasında kelime düzeltmeleri yapıyoruz. İttifakın aldığı oy toplamı seçim barajını geçmesi halinde ittifakta alan partilerin o seçim bölgesinde yer alan oyları sayılır.

Üçüncü maddede siyasi partilerin seçimlere katılmalara ilişkin TBMM'de grubu olması koşulunu madde metninden çıkarıyoruz. Siyasi partilerin takip eden her seçimde örgütlenme oranında işlemlerinin yapmış olmasının aranmasını öngörmüş oluyoruz.

İl Seçim Kurulu'na ilişkin yeni düzenleme öneriyoruz. Bu düzenlemeye göre il seçim kurulu başkan ve üyeleri ile yedek üyelerinin birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından kura çekmek suretiyle belirlenmesine yönelik düzenleme. Benzer düzenlemeyi ilçe seçim kurulları için öneriyoruz.

BAŞBAKAN SÖZÜ METİNDEN ÇIKARILDI

Yerleşim yeri adresine göre oluşturulan bir yıl önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme yapılıyor. Adresi kapanmış olması sebebiyle adres kayıt sisteminde gözükmeyenler en son seçmen olduğu adrese göre seçmen listelerine kaydediliyor.

Adres kayıt sisteminde gözükmeyenler ise en son seçmen olduğu adres ibaresini ekliyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine uyum düzenlemesi yapıyoruz. Başbakan ve bakanlara ilişkin yasaklar başlığını taşıyor. Başbakan sözünü maddenin metninden çıkarıyoruz.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız:

Ülkemizde seçimler uzun yıllardır yerleşmiş uygulamalar çerçevesinde yapılmaktadır. Temsilde adalet ve yönetimde istikrar her zaman mümkün olmamıştır. Bu değişiklikle bu kavramların dengelenmesi için çaba gösterilmiştir.

Seçim barajının yüzde 7'ye düşürülmesi önerilmiştir. Böylelikle temsilde adaletin güçlendirilmesi hedeflenmiştir. 12 Eylül'den sonra sisteme dahil edilen seçim barajı değiştirilmektedir.

Partilerin seçimlere katılabilmesi için TBMM'de grup oluşturmaları yeterli görülmektedir. Demokrasi örgütlü toplum demektir. Siyasi partilerin örgütlülüğü demokrasinin yaygın ve katılımcı olmasının önünü açmaktadır. Teşkilatlanma ve kongre şartı yeterli olmaktadır. Salt grup kurmak, seçime katılmak için yeterli görülmemiştir.

İl ve ilçe seçim kurulu heyetlerinin hakimler tarafından şeffaf bir şekilde kura ile belirlenmesi, seçmen kütüklerindeki sorunların çözümüne ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.

Ülkemizin yükselen demokrasi çıtası daha da yükselecektir. Yönetimde istikrarın temsilde adalet ile güçlenmesi amaçlanmaktadır.

YORUMLAR 107
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Saçma seçim kurulu bir zahmet sicili bozuk hainleri vekil olarak kabul etmesin bir zahmet bir odun siraya yazsalar vekil seçilir bu kurul ne işe yarıyor..
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Dar bölge seçim sitemi olmalı. Her milletvekili için seçim bölgesi olmalı. O seçim bölgesinde en çok oyu alan vekil olmalı.Bu yapılmazsa CB Hükümet Sistemi yürümez. Bu sistemin yürümesi ittifaklarla değil en çok oyu alan partinin tek başına iktidar olabilmesi ile gerçekleşebilir. Bunun çözümü dar bölge seçim sistemi ve Türkiye milletvekilliği uygulamasıdır.
    Cevapla
  • afacan 2 yıl önce Şikayet Et
    mhp gøre kanun cikarar gelecek secim hic dersin sonuc babayi yersin bir kac parti tr bir araya zor gelir ondan ønemli o kadar konu var ona el atan yok islerine gelene seye hemen kosarlar veki sayisi cok fazla bu en az 250 olacak zaten bir hat yapmiyorlar her vekil ulkeye zarar ailesi korumasi masraf is yapmayan vekil neye yarar yariya inmesi gerek
    Cevapla
  • ASILBEY@06ÇUBUK 2 yıl önce Şikayet Et
    Partiler arasında milletvekili transferi önü kapatılmalı. Seçimde parti görüşü ve icraatlarıyla seçmenden aldığı oy ile milletvekili seçilen vekil 180 derece zıt partiye geçmesi hangi akla,hangi siyasi ahlaka uyar. Partisinin yanlışları varsa ayrılmak istiyorsa ya bağımsız olarak kalmalı,yada milletvekilliğinden istifa etmeli,başka partiye geçememeli. Üst üste 2 dönem seçilen vekilin 3.dönem aday olamaması getirilmeli. Vekillik meslek gibi görülmemeli.
    Cevapla
  • HAK. 2 yıl önce Şikayet Et
    Birde benim oyumla vekil olan bana sormadan parti değiştirdiği zaman vekilliğinin düşmesi lazım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı