İlber Ortaylı'dan İzmir'e tepki: Saçma sapan binalar dikmezseniz...

Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Eğer aklınızı başınıza alıp her yere saçma sapan binalar dikmezseniz, 'turizm yapacağız' diye bir sürü kıyının üstüne olur olmaz şeyler inşa ettirmezseniz hiçbir zaman cennet kaybolmaz, güzel bir İzmir olur” dedi.

GİRİŞ 15.03.2022 15:11 GÜNCELLEME 15.03.2022 16:57
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Türk tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, İzmir’de bir üniversite tarafından İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılında gerçekleştireceği etkinliklerin açılışında konuştu.

Akademisyen ve öğrencilere konferans veren Prof. Dr. İlber Ortaylı, “’Paradise lost’ diye yazıyorlar. Yani İzmir’in tekrar kurtulmasını, 9 Eylül tarihini kaybolmuş cennet diye ifade ediyorlar. Burası ‘paradise’ ama ‘lost’ ‘most’ değil. Buradaki cennet şöyle kaybolmuş olur, eğer aklınızı başınıza alıp her yere saçma sapan binalar dikmezseniz, olur olmaz yerlerin suyunu sabanını birbirine karıştırmazsanız, 'turizm yapacağız' diye bir sürü kıyının üstüne olur olmaz şeyler inşa ettirmezseniz hiçbir zaman cennet kaybolmaz, güzel bir İzmir olur ama benim ilk gördüğüm 63 yılındaki İzmir tabii ki bundan daha fakir ve mütevazıydı. Birtakım şeyler çok güzel değişmiş ama birtakım şeyleri de ara ki bulasın. Cennetimizi kendimiz korumak zorundayız. İzmir fevkalade önemlidir. İzmir’i kaybettiğiniz an eski Türkiye’nin tadını kaybedersiniz. Yurdunuzu kaybedersiniz, dilinizi kaybedersiniz. Çok açık bir şey bu. Üzerinde durmamız gerekir” diye konuştu.

"BU İŞGAL YÜZ KIZARTICIDIR" 

1918 Mondros mütarekesi hakkında da konuşan Ortaylı, “Mondros mütarekesi ile Türkiye bir işgalin altına girmiştir ve bu işgal yapılan muamele dolayısıyla yüz kızartıcıdır. Yoksa bir memleket 4 senedir harp eden devletlerin aksine bir hırsla bu savaşa girmediği halde kendini korumak için savaşmıştır. En çok kayıp veren ve en olmadık yerlerde direniş gösteren bir kuvvettir” ifadelerini kullandı.

"UTANÇ VERİCİ"

Türkiye’de ilginç bir tarih yazımının da ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Ortaylı, “Bu utanç verici bir şeydir. Belirli siyasi görüşlere sahip insanların etnik milliyetçilikleri vardır. Etnik milliyetçilik bir etnik grubun hakkıdır. Yaparsın ama bunun usulü vardır. Kendi milli kültürünü, dilini sergilersin. Karşı tarafa tahripkar olarak davranamazsın. İstiklal Savaşı da 1. Cihan Harbi de kendi üslubu içinde ele alınmalıdır. 19 bin Alman asker ve subay Çanakkale’yi savundu diye oralarda beyanname yazmak, Almanya’da insanlara bunu dağıtmak çok zavallı bir ahlaksızlıktır. Bunu ciddi Almanlar bile yazmaz. Olsa olsa istihbarat teşkilatındaki veya eğitim bakanlıklarındaki birtakım orta zekanın altındaki insanlar telkin ederler. Birtakım zekası kıt Türk vatandaşları da bunu alır geçirirler. Bugün de bunlar problemdir. Bunu söylemek zorundayım” sözlerine yer verdi.
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin ve Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu’nun da konuşma yapacağı program, gün boyu devam edecek.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 32
  • Ali. 2 yıl önce Şikayet Et
    Beğenmeyen geldiği yere gitsin.
    Cevapla
  • Iso hakli 2 yıl önce Şikayet Et
    Bidon kafalilar yönetiyor .izmiri yunannistanana baglayalim diyen bunlar.bunlardan vatana millete hayir gelmez.atatürk bunlari neden görememis . Atatürk bügün olsaydi bunlari denize dökerdi
    Cevapla
  • Alp 2 yıl önce Şikayet Et
    Urla’ya kayyum atayıp Urla Çeşme arasını imara açan zihniyet ne zihniyeti acaba???chp ye çamur atanlara gülüyorum.
    Cevapla
  • Urlali 2 yıl önce Şikayet Et
    Kayyumdan önce olmuş olmasın o dediklerin. Biz Baratali zamaninida biliyoruz digerlerinin zamaninida nasıl parsel parsel paylasildigini milletin malının üstüne cokuldugunude de. İftira diyeceksin. Zamanın belediyesine karşı kazandığım dava var. Ona rağmen topragimin beşte ikisini kitabına uydurup parsellediler baskasina sattılar.
    Cevapla
  • akın 2 yıl önce Şikayet Et
    İzmir 90larda kalmış nir köyden farksız. çarpık kentleşme yok edilen bir doğa ve tarih. o güzelim kıyılara orman içine otel vs. dikilmiş bütün kıyılar betonlaşmış. İzmir ideolojilerin esiri gerici yobaz bir zihniyete sahip. Chpnin faşist kafası.
    Cevapla
  • AdiL 2 yıl önce Şikayet Et
    İlber Oltaylı hocamız ne derse doğrudur. Hocamızın her sözü bize yol gösterir ve altın değerindedir.
    Cevapla
  • AdiL 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz türk'üz, kültürümüzde bilgisinden dolayı büyüğe saygı vardır. Biat etmeyi bilmeyiz.
    Cevapla
  • Erdem 2 yıl önce Şikayet Et
    Git biad et.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas'tan ateşkes açıklaması
Kamuda yeni dönem başlıyor! Detaylar belli oldu! Başkan Erdoğan'ın onayına sunulacak