İzmir'deki ihale skandalı Buca metrosunda yaşanmış, temelini de Kılıçdaroğlu atmış

Yapı Merkezi'nin patronu Başar Arıoğlu'nun bahsettiği ihale skandalının, Buca Metrosu'nun ihalesinde yaşandığı ortaya çıktı. Mahkeme kararına rağmen devam eden projenin temel atma törenine, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da katılmış.

GİRİŞ 30.03.2022 08:50 GÜNCELLEME 30.03.2022 21:58
Bu Habere 84 Yorum Yapılmış

1915 Çanakkale Köprüsü'nü inşa eden ortaklardan Yapı Merkezi'nin patronu Başar Arıoğlu'nun, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaların detayları ortaya çıktı.

Arıoğlu'nun "İzmir'de 3-4 ay önce yapılan metro ihalesinde biz Yapı Merkezi ve Nurol olarak en düşük fiyatı verdik. Buna rağmen ihaleden atıldık, 500 milyon lira farkla iş ikinciye verildi. Asıl bu sorgulanmalı" diyerek duyurduğu skandalın Buca Metrosu'nun ihalesinde yaşandığı ortaya çıktı.

15 Şubat'ta temeli CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun attığı metro inşaatının ihalesi 7 Aralık 2021'de 3 milyar 392 milyon 950 bin lira ile en düşük teklifi veren Yapı Merkezi-Nurol ortaklığı yerine, 3 milyar 921 milyon 481 bin lira teklif veren Gülermak A.Ş'ye verildi.

Yapı Merkezi-Nurol ortaklığı konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme sonuçlanmadan metro inşaatının temeli atıldı.

Buca metrosunun temel atma töreninden bir kare

CHP LİDERİNİN TEMEL ATMA TÖRENİNDE YAPTIĞI KONUŞMA

Temel 15 Şubat 2022'de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı törenle atıldı. İhaledeki usülsüzlüğe rağmen Kılııçdaroğlu, bu törende de Türkiye'nin dev projelerine imza atan işadamlarını 5'li çete olmakla ihtam etti, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin bütün sorunlarını biliyoruz. Buna karşın umutluyuz. Bir kez daha vurguluyorum: Karamsarlığa asla kapılmayın. İnançla kararlılıkla adımımızı atacağız ve hedefe ulaşacağız. Hedef halkın iktidarı; bir avuç tefecinin, beşli çetenin değil. Halkla yöneteceği her kuruşun hesabını vererek. Belediye başkanlarımız bütün aksaklıklara, engellemelere rağmen hizmet yapıyorlar. Bu yatırımı gerçekleştiren işçisinden belediye başkanına mühendisine kadar hepsine teşekkür etmek istiyorum."

MAHKEME İPTAL ETTİ: TEKLİFLERE BAKILMAMIŞ

15 Mart'ta ise mahkemenin kararı geldi. En düşük teklifi veren Nurol İnşaat ile Yapı Merkezi ortak girişiminin yaptığı başvuruyu değerlendiren İzmir 4. İdare Mahkemesi, kararını taraflara, "Gülermak A.Ş.'ye verilen metro projesi yapım işini Nurol İnşaat-Yapı Merkezi ortak girişimine verilmesi" şeklinde tebliğ etti. Kararında ihalenin mevzuata uygun yapılmadığını vurgulayan mahkeme, teklif dosyalarının incelenmesinin yetersiz olduğunu belirtti.

Tunç Soyer ve Gülermak Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tahir Güleryüz

SOYER İHALE İÇİN "MEVZUAT İZİN VERİYOR" DEDİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, mahkeme kararına rağmen, metro inşaatının devam edeceğini duyurdu. Soyer, "Bu ihale kararını biz tek başımıza vermiyoruz. En düşük teklifin geçersiz saydığı birçok örnek var. Çünkü idare o teklife ihaleyi verdiği takdirde işin yapılmayacağını bilir. Dolayısıyla en düşük fiyat sorgulaması diye bir uygulama vardır ihale mevzuatında. Biz de bu sorgulamayı yaptık. Gördük ki, birçok imalatın işçiliği sıfır gösterilmiş. İzmir 4.İdare Mahkemesi yeteri kadar incelenmediğini söylüyor ama tam tersine son derece titiz bir çalışma yapıldı" dedi. Soyer, yerel mahkemenin kararına ilişkin Danıştay'a itiraz edeceklerini söyledi.

TUNÇ SOYER'E CEVAP 

En düşük teklif için "İdare o teklife ihaleyi verdiği takdirde işin yapılmayacağını bilir" diyen Soyer'e cevap veren Arıoğlu, "Nurol Osmangazi'yi, Marmaray'ı yapmış, biz Çanakkale'yi Avrasya'yı yapmışız. Ve diyorlar ki 'bunlar işi bilmiyor. Yanlış fiyat vermişler, işi yapamazlar. Ben kendi favorime vereyim'. İhale yapma o zaman. Beni niye uğraştırıyorsun" diye tepki gösterdi.

METRO İNŞAATI MAHKEME KARARINA RAĞMEN SÜRÜYOR

Yapı Merkezi'nin patronu Başar Arıoğlu, Buca Metrosu'nda yaşanan usulsüzlük için şöyle konuştu:

"İhaleden hemen sonra mahkemeye başvurmuştuk. Mahkeme devam ediyor. Mahkeme ihalede değerlendirmeyi eksik buldu. Belediyenin bir daha mahkeyeye gidilemeyecek bir değerlendirme yapması lazım. Olay yargıya intikal etti. Ön yeterlilik de yapılmıştı. İhaleyi kazandık. Niye attılar diye çok üzüldük. Neye göre değerlendirdiler. O zaman bu ihaleyi niye yaptılar. Biz nasıl iş yapacağız. İnşaat devam ediyor. Mahkemenin kararından sonra durdurmadılar. Zaten durdurmasınlar ama öbürüne de yazık. Devletin kaynaklarına da yazık."

BUCA METROSU İÇİN HANGİ ŞİRKET NE KADAR TEKLİF VERMİŞ?

EEB-CRFG-CREGCMAKYOL KONSORSİYUMU: 9 milyar 682 milyon 906 bin TL.

DENTAS - GÜRBAG İŞ ORTAKLIĞI: 7 milyar 196 milyon 217 bin TL.

CHİNA CİVİL ENGİNEERİNG CONSTRUCTİON CORPORATİON VE KOLİN İNŞAAT İŞ ORTAKLIĞI: 6 milyar 998 milyon 246 bin TL.

DOĞUŞ İNŞAAT VE TİCARET A.Ş: 6 milyar 932 milyon 477 bin TL.

BAYBURT GRUP & AZERCON OJSC İŞ ORTAKLIĞI: 4 milyar 721 milyon 866 bin TL.

JV OF DİLLİNGHAM CONSTRUCTİON - ÖZALTIN İNŞAAT İŞ ORTAKLIĞI: 4 milyar 357 milyon 481 bin TL.

GÜLERMAK İNŞAAT: 3 milyar 921 milyon 498 bin TL.

YAPI MERKEZİ - NUROL İŞ ORTAKLIĞI: 3 milyar 392 milyon 950 bin TL.

KAYNAK: AKŞAM GAZETESİ / ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE
YORUMLAR 84
  • 2023 Seçimleri 1 yıl önce Şikayet Et
    Cahil Halk Partisi
    Cevapla
  • devlet 1 yıl önce Şikayet Et
    devlet bu olayı başıboş bırakamaz. gerekirse kayyum aramalı, 500 milyon ne demek. bu müteahhit bunu söylemese kimsenin haberi olmayacak, hep beraber uyuyacağız yani öyle mi?
    Cevapla
  • kim onlar 1 yıl önce Şikayet Et
    hırsız vaarrr diye bağırın mı diyordu birileri?
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Eğer maya bozuksa yoğurtda olmaz ekmekde olmaz
    Cevapla
  • Mezarci 1 yıl önce Şikayet Et
    Haramı kendilerine helal yapıp yedikçe yiyorlar. Haram lokma kursagimizdan geçmez dedikleri helal lokmadır. Bence haklılarda
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?