Bakan Soylu 2 ay öncesinde sinyali vermişti! Esed yanlılarının neden kaçtığı belli oldu

Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in bugün Haber7 için kaleme aldığı yazıda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Suriye'den "Asıl göç akımı şimdi başladı" dediği Esed'in kontrolündeki bölgelerden kaçışın mahiyetini köşesine taşıdı.

GİRİŞ 18.04.2022 11:30 GÜNCELLEME 18.04.2022 12:04
Bu Habere 83 Yorum Yapılmış

Yazar Acet köşesinde "yeni ve ilginç bir bilgi" diye tanımladığı İçişleri bakanı Soylu'nun 2 ay önce "Daha önce iç savaşın olduğu bölgelerden gelenlerin dışında hafif bir karakter değiştiren ve Şam'dan kaçak yolları kullanmak suretiyle gelmek isteyenlerin olduğu ortada. Bu göç akımı biter mi? Bizim kanaatimiz yeni başladı.” sözleriyle anlattığı Suriye'deki yeni durumu ve Türkiye olan etkisini irdeledi. 

İşte Mehmet Acet'in "Suriye'den Esed yanlıları da kaçıyor: Savaş korkusundan değil..." başlıklı yazısı;.

İki ay önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ev sahipliğinde ‘göç’ konulu bir toplantıya katılmıştım.

O toplantıda Soylu, Suriyeli sığınmacılar bahsinde konuşurken, çok ilginç yeni bir bilgi vermişti.

Bu yeni bilgi, Suriye’den son dönemde gelenlerin önemli bir bölümünün Şam bölgesinden, yani Esed rejiminin kontrolü altında olan yerlerden gelenlerden oluştuğu bilgisiydi.

Şunları söylemişti Bakan Soylu:

"Suriye'den gelenlerin önemli bir bölümü Şam çevresinden geliyor. Şam'daki ekonomik kriz vesilesiyle. Türkiye üzerinden batıyı hedefleyen bir süreç. Daha önce iç savaşın olduğu bölgelerden gelenlerin dışında hafif bir karakter değiştiren ve Şam'dan kaçak yolları kullanmak suretiyle gelmek isteyenlerin olduğu ortada. Bu göç akımı biter mi? Bizim kanaatimiz yeni başladı”

Esed rejiminin güvencesi altında savaş korkusu yaşamadığı halde Şam bölgesinden insanların kaçıp gelmesinin tek bir sebebi vardı:

Büyük ekonomik sıkıntılar, hatta açlık tehlikesi.

Bu bilginin, Türkiye içinde sığınmacı düşmanlığı yapanlara dönük olarak da önemli bir tarafı var.

Her fırsatta Suriyeli sığınmacıların ülkelerine gönderilmesini öneren bu çevreler, Esed’in kendisine sadakat gösteren insanları bile evlerinde tutamamasına bir gerekçe üretmek zorunda kalacaklar.

Gerekçe demeyelim, bahane daha doğru bir tabir olur.

Beş çocuğunu kaybeden Suriyeli Ayşe ninenin tek isteği evine bir kapıBeş çocuğunu kaybeden Suriyeli Ayşe ninenin tek isteği evine bir kapı

Zaten evini barkını terk ederek can korkusuyla Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin Esed rejiminin güvencesi altında geri dönüşlerinin bir zemini bulunmuyor.

Rejim, kendisine sadakat göstermeyen milyonlara katliam ya da kaçmak dışında bir seçenek sunmuş değil.

Ancak, savaşın olmadığı bölgelerde Esed yanlısı grupların açlık nedeniyle ülkeyi terk etmeye başlaması, o bölgelerde hayat şartlarının çok vahim seviyelerde olduğuna işaret ediyor.

CHP'nin ikiyüzlü mülteci yaklaşımı belgelerle ifşa olduCHP'nin ikiyüzlü mülteci yaklaşımı belgelerle ifşa oldu

TÜRKİYE’DEKİ SURİYELİLER ARASINDA SUÇ ORANLARI ÇOK DÜŞÜK SEVİYELERDE

Süleyman Soylu İçişleri Bakanı sıfatıyla ülkenin bütün asayiş olaylarını yakından takip ediyor.

O günkü buluşmamızda kendisi, ülkemizdeki Suriyelilerle ilgili şikayet edici bir dil kullanmamıştı.

Zaten zulümden kaçıp gelen bu insanlara Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan sonra en fazla sahip çıkan isimler arasında yer alıyor kendisi.

Türkiye’deki Suriyelilerin durumuyla ilgili şöyle demişti Soylu o toplantıda:

“Hem üretim hayatına, eğitim hayatına katılmalarında görüyoruz ki birkaç olayın dışında çok büyük bir toplumsal kırılmanın yaşanmadığı, büyük toplumsal olayların olmadığı bir durum var.”

Demek ki, takdim edildiği gibi çok büyük bir negatif durum söz konusu değil.

Rakamlar da bunu gösteriyor zaten.

Suriyelilerin suça karışma oranı, Türklerin suça karışma oranının çok gerilerinde.

Karıştıkları suçların büyük bölümü de kendi aralarında yaşadıkları ihtilaflardan kaynaklanıyor.

İçişleri Bakanı Soylu’nun verdiği rakamlara göre;

2020'de Türkiye'deki Suriyelilerin kendi nüfusları içinde suça karışma oranının yüzde 1,1 iken, Türk vatandaşların yüzde 1,9, 2021'de ise Suriyelilerin yüzde 1,3, Türk vatandaşların yüzde 2,1 olarak istatistiklere yansımıştı.

Türkiye'nin 'geri gönderme merkezleri' kapasitesi 20 bine çıkacakTürkiye'nin "geri gönderme merkezleri" kapasitesi 20 bine çıkacak

İçişleri Bakanlığı'ndan o hesaba sert tepki: Operasyon yapıyorlarİçişleri Bakanlığı'ndan o hesaba sert tepki: Operasyon yapıyorlar

DİKKAT! SEÇİM DÖNEMİNDE İSTİSMARLAR, KIŞKIRTMALAR ARTABİLİR

Muhalefet, özellikle de CHP ve İYİ Partililer, sığınmacılar üzerinden provokasyon dilini kullanmaktan vazgeçmiyorlar.

Bunu iktidarın zayıf karnı olarak düşündükleri için fırsat buldukça topluma karşı kışkırtıcı bir argüman olarak devreye sokuyorlar.

İYİ Parti içindeki ulusalcılar, CHP içindeki Baas yanlıları bunu en çok yapıyor.

Halbuki, Suriyelilerin çok büyük bölümü toplumsal ve ekonomik hayata da entegre oldular.

İnşaat, mobilya, tarım gibi emek yoğun alanlarda ekonomiye ciddi katkı sağlıyorlar.

Hep yük oldukları gibi bir algı var ama gerçekte yük olmaktan çok yük alıyorlar.

Hep demişimdir, tekrar edeyim.

Göç, iyi yönetildiği zaman ülkeler için zenginliktir.

Bundan korkmamak lazım.

KAYNAK: MEHMET ACET
YORUMLAR 83
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne Ukraynalı nede Suriyeli. bu ülkede mülteci istemiyoruz.
    Cevapla
  • Furkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Çanakkale'de Türkçü geçinen sebateyist ve dönmeler değil işte bu ümmetin fertleri Suriyelisi vs. savaştı. Eğer kovmak istiyorsanız Fethiye sahil mülk sahibi ingiliz dolu, onları kovun. Gerçek bir düşmanla savaşmak size zor gelmezse tabii. Ağzınızı açtınız mı, yaya yaya Suriyeliler gitsin ha. Bu memlekete Suriyeli kadar faydası olmamış alçaklar bu algıyı yapıyor ya işte bu çok zor tahammül edilecek bir durum.
    Cevapla
  • Önce Vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    Cahil cahil konuşma türk düşmanı, sen ya suriyelisin, yada onlardan ikinci eşi alan türk düşmanı birisin, haddini bil, bu ülke Türkiye Cumhuryeti Devleti, her daim var oldu, sürekli de var olacak, ne kadar hain varsa hepsi avucunu yalayacak senin gibi. İnsanlarımızın arasına nifak sokamayacaksınız, bölemeyeceksiniz, ayıramayacaksınız. Birde suriyelileri çanakkale ile ilişkelendirip onlar sanki bu savaşı kanmış gibi milletemize empoze eden, algı yapanlar, Şehitlerimizin kemiklerini sızlatmayın, haddinizi bilin. Çanakkaleyi bu ülkenin ruhu, dayanışması, birlik ve beraberliği kurtardı.
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Alayı gidecek ayrım yok bu ülke dünyanın lunaparkı değil
    Cevapla
  • Ergün 2 yıl önce Şikayet Et
    Kışkırtmalara aldanmayın! ... yıl 1927 nüfus sayımı sonucu 13 milyon insanın yarısı göçmen! Yani suriyelileri sevmeyen istemeyenler belkide göçmen... yine egeli biriyle suriyeliler meselesi yüzünden tartışıyoruz dedim ki 1927 de nüfusun yarısı göçmen bu göçmenleri geri gönderelim! GIK DİYEMEDİ ÇÜNKÜ ONUN DEDESİ DE GÖÇMENİN TA KENDİSİ... YANİ BU SURİYELİ MESELESİ KEMAL YALANDAROĞLU GİBİ SİYASİLERİN ABaRTMASI ... suça karışan olurmu evet ! Türklerdede var ! Yokmu!
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu adamlar Türk değil tamam mı ? Sayıları giderek artıyor ve bu gidişle Türk’ler azınlık olacak. Nüfus değişiminde gelenlerin büyük kısmı yine Osmanlı’nın oralara gönderdiği Türk nüfustu
    Cevapla
  • Hacı 2 yıl önce Şikayet Et
    Ak partinin yaptığı en büyük yanlış her ile bir üniversite açıp Her kesin okumasını sağlamak oldu şimdi herkes masa başı iş peşinde Tarımda hayvancılıkta, inşaatta, fırında çalışacak delikanlımız varmı suriyeli afgan olmasa ekmek pişirecek hayvan besleyecek adam bulamıyorsun almanya gibi olduk yabancı düşük maliyetli iş gücü şikayetçiler bu işlerde kaçınız çalışırsınız ben kıytırık üniversite mezunuyum işsizim devlet bana iş nasıl iş ama şöför mehli birde yirmibeşkuruş olsun dimi.
    Cevapla
  • zaman meselesi 2 yıl önce Şikayet Et
    Suriyedeki savaş 10 yıldan fazla sürdü. Bu uzun bir süre. Savaş bitse elbette suriyelilerin büyük çoğunluğu dönecektir. O kadar büyütülecek bir durum yok. Ancak afgan ve pakistanlılar konusu belirsiz. Bunların iran sınırından buraya geçememeleri lazım. İran uğraşsın dursun bunlarla. Nasıl olsa Türkiyeye gidiyorlar diye İran bu göçe göz yumuyor.
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Çin yatırım yapacağım diyor, okul, hastane ve iş yerleri kuracağım diyor buna rağmen kimse göndermeyeceğiz demesin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tel Aviv müzakerelerde ilerleme olmazsa Refah'a saldıracağını Mısır'a iletti
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!