3. Uluslararası Model İslam İşbirliği Teşkilatı Liseler Zirvesi kapanış töreni yapıldı

İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF), Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı işbirliği ile gerçekleştirilen 3. Uluslararası Model İslam İşbirliği Teşkilatı Liseler Zirvesi, deklarasyonun okunması ve başarılı delegelerin ödüllendirilmesi ile sona erdi.

3. Uluslararası Model İslam İşbirliği Teşkilatı Liseler Zirvesi kapanış töreni yapıldı
3. Uluslararası Model İslam İşbirliği Teşkilatı Liseler Zirvesi kapanış töreni yapıldı
GİRİŞ 09.05.2022 16:10 GÜNCELLEME 09.05.2022 16:10

“Daha Adil Bir Dünya için Küresel Barışın Tesisi” teması ile 6-9 Mayıs 2022 tarihleri arasında Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 3. Uluslararası Model İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nin kapanış konuşması Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Şaban Kurt tarafından yapıldı.

T.C. Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın telgraf yoluyla mesajlarını ilettiği zirvenin kapanış töreni; AK Parti Genel Başkan Vekili, İstanbul Milletvekili Prof.Dr. Numan Kurtulmuş ve T.C Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Gençlerin çözüm önerilerinden deklarasyon hazırlandı

4 gün süren zirvede katılımcılar organizasyon ekibi tarafından kendilerine önceden bildirilmiş olan ülkeleri ilgili komitelerde temsil ederek, gündem maddeleri hakkında çözüm önerilerini derlediler. Bu öneriler doğrultusunda yazılan karar metinleri ışığında hazırlanan Deklarasyon imzalandı ve İİT Genel Sekreterliği’ne gönderildi.

Deklarasyonda özellikle Müslüman milletler ve üye devletler arasındaki birlik ve dayanışma bağının daha da güçlendirilmesi gerektiği vurgulanırken, uluslararası düzeyde diyalog ve barış kültürünün geliştirilmesi gerektiğinin altı çizildi. Filistin Davası ve Kudüs El-Şerif’in barış için olmazsa olmaz şart olarak hatırlatıldığı deklarasyonda, İslamofobi konusuna da dikkat çekildi. Batılı oluşumlar tarafından yapılan İslamofobik eylemlere anında yanıt verilmesi gerektiği vurgulandı.

Zirvede, Kudüs Komitesi'nde, "Filistin’de Baskı ve Zulmün Durdurulması İçin Gerekli Adımların Atılması", Enformasyon ve Kültürel İşler Daimî Komitesi (COMIAC)’nde, "Kültürel Yozlaşmaya Karşı İslam Kültürünün İhyası", Gençlik ve Spor Bakanları Konferansı (ICYSM)’nda, "İİT Gençlik Stratejisine Ulaşmak: Gençleri Hayatın Her Alanında Güçlendirmek", Çevre Bakanları Konferansı (ICEM)'nda ise "Sıfır Atık Vizyonu: İklim değişikliği ve küresel etkileriyle mücadele için gerekli aksiyonların alınması" oturumları gerçekleştirildi. Program sonunda çalışmalara katılan öğrencilere sertifika ve ödülleri verildi.

4 gün süren zirvede 56 ülkeden 224 delege söz aldı

3. Uluslararası Model İslam İşbirliği Teşkilatı Liseler Zirvesi’nde, İslam İşbirliği Teşkilatına üye olan 56 ülke ve Müslüman toplulukların yaşadığı bölgelerdeki lise seviyesindeki öğrenciler katıldı. Zirvede Türkiye’deki Arapça ve İngilizce hazırlık sınıfı bulunan Anadolu İmam Hatip Liseleri, Uluslararası Anadolu İmam Hatip Liseleri, Anadolu Liseleri, Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri ve özel okul öğrencilerinden toplam 224 delegenin üye ülkelerin gündemindeki problemler müzakere edildi. Zirvede gündeme alınan diğer konular arasında Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2023 Eğitim Vizyonu'nda da vurgulanan, öğrencilerin yabancı dil, analitik düşünme ve sorunlara çözüm üretebilme becerilerinin geliştirilmesi de yer aldı. 

3. Uluslararası Model İslam İşbirliği Teşkilatı Liseler Zirvesi’nin kapanış konuşmasını gerçekleştiren Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Şaban Kurt; “İslam İşbirliği Gençlik Formu ile yapmış olduğumuz protokol dahilinde bu başarılı projeyi yürütüyoruz. Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerimiz ile birlikte bu projenin her safhasında, en ince ayrıntısına kadar çok güzel bir program yaptık. Dünyanın dört bir tarafından öğrenci kardeşlerimizi burada hep birlikte görmek çok güzel. Bu programın güzelliği aslında bundan sonraki dönemde başlıyor. Ülkelerine dönen kardeşlerimiz kendi okullarına kendi bölgelerine burada almış oldukları kararları anlatacaklar. Bu yılki temamız ise daha adil bir dünya için uluslararası barışın temini. Barışın ve adil dünyanın temini ise kendi kodlarımızda mevcuttur” dedi.

İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) Başkanı Taha Ayhan ise şu değerlendirmelerde bulundu: “56 İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Devletten ve önemli Müslüman topluluklara sahip ülkelerden gelen 224’ten fazla delegeyi ağırlayabildiğimiz için çok memnunuz. Gençlerimiz sahip oldukları beceri ve yetkinliklerini geliştirerek toplumlarımıza çok önemli katkılar sunmaya devam edecekler. Milletlerimizin kaderi, gençlerimizin kapasiteleri ve toplum içerisindeki rolleri ile doğrudan bağlantılı durumda. ICYF olarak onların işlerini kolaylaştırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son iki yıl içerisinde 56 farklı ülkeden bine yakın genci tek çatı altında toplayarak kişisel gelişimlerine katkı sağladık. Girişimcilik, toplum ve kültür, sanayi ve daha birçok farklı başlık altında gençlerimizin liderlik ettiği projelere imza atıyoruz. Daha fazla gencimize ulaşarak onları bu çatı altında geliştirmeye ve toplumlarımıza faydalı bireyler haline geldikleri yolda katkı sağlamaya devam edeceğiz.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!