Askerlik yol parası ne kadar? Askerlik yol ücreti sorgulama ekranı! 2022 yol parası yattı mı?

Mayıs 2022 sınıflandırma döneminin ilk sevk tarihleri 12 Mayıs Perşembe günü itibariyle yapılacak. Er, erbaş ve yedek subay adaylarının hesabına da, yol masraflarını karşılamak için "Askerlik Yol ve İaşe Bedeli" ödemesi yapılıyor. Bu paranın miktarı, e-Devlet üzerinden ve PTT Şubeleri aracılığıyla öğrenilebiliyor. Peki, 2022 yılında askerlik yol parası ne kadar ve ne zaman alınır?

Askerlik yol parası ne kadar? Askerlik yol ücreti sorgulama ekranı! 2022 yol parası yattı mı?
Askerlik yol parası ne kadar? Askerlik yol ücreti sorgulama ekranı! 2022 yol parası yattı mı?
GİRİŞ 10.05.2022 12:36 GÜNCELLEME 10.05.2022 12:36

28 Şubat'ta sona eren yoklamaya katılan asker adayları, Mayıs ayı itibariyle birliklerine sevk oluyor. Bu süreçte, Türk Silahlı Kuvvetleri; er, erbaş ve yedek subay gibi personelin yol ücretini karşılamak için "Askerlik Yol ve İaşe Bedeli" ödemesi yapıyor. Bu meblağ, kilometre usulüyle hesaplanmakla beraber; e-Devlet üzerinden öğrenilebiliyor. Ödemelerin alındığı yer ise, PTT Şubeleri. Peki, askerlik yol parası ne kadar ve bu ücret ne zaman, hangi belgelerle alınabilir?

Yol Parası Ne Kadar?

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından belirlenmiş net bir yol parası ücreti mevcut değil. Bunun en önemli gerekçesi de, yurdun dört bir yanında; 81 vilayetinde askeri kışlaların bulunması. Ödemeler yapılırken 0-600 kilometre; 601-1200 kilometre ve 1201-1801 kilometrelik uzunluklar baz alınıyor. Her mesafeye farklı ücret ödeniyor. 2022 yılı itibariyle bu rakamın 150 TL ile 300 TL arasında olduğu söylenebilir. 

Asker uğurlama etkinliği

Yol Ücreti Nereden Öğrenilir?

Asker adayları, e-Devlet sistemi üzerinden yol ücretini kolaylıkla öğrenebilir. Tek yapmaları gereken, varsa e-Devlet şifresi ile panele erişmeleri; e-Devlet şifreleri yoksa, banka hesabı; e-İmza ve Mobil İmza gibi alternatiflerle sisteme girmeleridir. Bu adımı aştıktan sonra, her aday kendilerine ne kadar ödeme yapılacağı bilgisine ulaşabilir. 

Ödeme Nasıl Alınır?

Yol parasını almak için asker adaylarının sevk belgelerini tamamlamaları gerekiyor. Bu belgeler tamamlandıktan sonra ödemeler PTT Şubelerine gönderilir. Adaylar, herhangi bir belgeye gerek duymaksızın, sadece kimlik kartları veya nüfus cüzdanları ile bu ödemeden faydalanabilir.

Yol Parası Ne Zaman Alınabilir?

Sevk belgelerini tamamlayan asker adaylarının yol masraflarının karşılanabilmesi için Türk Silahlı Kuvvetleri aracılığıyla PTT Şubelerine yatırılmaktadır. Adaylar, kendilerine en yakın PTT Şubelerine giderek yol parasını sorgulayabilir. Yol parası yattığı takdirde sadece kimlik kartı ile çekim yapabilir. Eğer ödeme henüz yatırılmamış olsa bile askerlik esnasında veya askerlikten sonraki 6 aylık zaman diliminde ödeme alınabilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ÖSYM'nin izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı! Çöp bile 45 gün dışarı çıkmıyor
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat