Açık cezaevi izinleri ne zaman sona eriyor? İzin tarihleri uzatıldı mı?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda düzenlenen toplantıda, Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Bu teklifte açık cezaevi izinlilerinin durumu da yer alıyor. Bilindiği üzere, açık cezaevi izinleri 31 Mayıs Salı günü sona ermişti. Fakat teklifle beraber bu sürede değişikliğe gidilmesi kararlaştırıldı. İşte, yeni tarihler...

Açık cezaevi izinleri ne zaman sona eriyor? İzin tarihleri uzatıldı mı?
Açık cezaevi izinleri ne zaman sona eriyor? İzin tarihleri uzatıldı mı?
GİRİŞ 31.05.2022 20:04 GÜNCELLEME 31.05.2022 20:04

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi, Avrupa'da ve Amerika'da etkisini sürdürürken; Türkiye, salgında örnek model olma yolunda hızla ilerliyor. Salgının ilk ayında cezaevindeki vakaların önünü alabilmek için, açık cezaevi mahkumları izne gönderilmişti. Ayrıca, kapalı cezaevinde bulunup da açık cezaevine ayrılmaya hak kazanan mahkumlar da bu izin kapsamına dahil edilmişti. Vaka sayılarındaki düşüş de göz önünde bulundurularak bu iznin 31 Mayıs'ta sona ermesi geçtiğimiz haftalarda duyurulmuştu. Son değişiklikle beraber bu süre uzatıldı. İşte son tarihler...

COVİD-19 İZNİ NE ZAMAN SONA ERİYOR?

Ceza ve Tevkifevleri'nin 6 Mayıs Cuma günü yayınladığı açıklama metnine göre, Covid-19 izni kapsamında yer alan mahkumların, 31 Mayıs Salı 2022 itibariyle izin sürelerinin sona ereceği bildirilmişti. Yapılan açıklamada, salgının seyri; ülkemizdeki gidişatı ve vaka sayılarındaki gözle görülür düşüş gerekçe olarak gösterilmişti.

Gözetleme kulesi

Fakat bu süre, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Genel Kurulu'nda yapılan toplantıyla beraber uzatıldı. Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilirken, yeni tarihler de vatandaşla paylaşıldı. Buna göre, açık cezaevi izni 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatıldı.

Cezaevi telleri

İZNİN KAPSAMI

Covid-19 salgınının Türkiye'de görülmeye devam etmesi nedeniyle açık cezaevi izinleri uzatıldı. Bu kapsamda, açık cezaevinde bulunanlarla kapalı cezaevinde bulunup açık cezaevine geçmeye hak kazananlar; denetimli serbestlik uygulanarak cezasının infazına karar verilen hükümlüler ve denetimli serbestlik tedbirine dahil edilen hükümlüler izinli sayılıyor.

AÇIK CEZAEVİ NEDİR?

Açık cezaevi, terörize suçlarla; cinsel istismara dayalı suçlarla ve örgütlü suçlarla ilgisi olmayan, kasıtlı suç işlemişse en fazla 3 yıllık cezası; taksirli suça karışmışsa en fazla 5 yıllık cezası bulunanların veya adli para cezasını hapis cezasına çevirenlerin cezalarının infaz edildiği kurumdur. Kapalı cezaevine kıyasla daha az güvenlik önlemlerinin bulunduğu bu mekanlarda, firarın önünü alabilmek için mahkumlar sıkı kontrole tabi tutulur. Açık cezaevinde cezası infaz edilen bir mahkum, telefonla konuşma; eğitim alma, özel izin ve sosyal güvenlik gibi haklara sahiptir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık
İYİ Partili ismin Dünya Taekwondo Şampiyonu'na verdiği söz yalan oldu