Türkiye, İsveç ve Finlandiya'ya resti çekti: Somut adım atılmazsa süreç ilerleyemez

Ankara'daki İsveç ve Finlandiya heyetleri ile NATO'ya üyelik başvurularına ilişkin istişare hakkında Sözcü Kalın, "Türkiye'nin güvenlik kaygıları somut adımlarla karşılanmazsa sürecin ilerleyemeyeceğini ifade ettik" dedi.

GİRİŞ 25.05.2022 19:39 GÜNCELLEME 25.05.2022 20:12
Bu Habere 91 Yorum Yapılmış

Türkiye heyetinin, İsveç ve Finlandiya heyetleri ile NATO'ya üyelik başvurularına ilişkin istişarelerde bulunmak üzere gerçekleştirdiği toplantı sona erdi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın görüşmeye ilişkin açıklama yaptı

Sözcü Kalın'ın açıklamaları şu şekilde;

NATO bir güvenlik ittifakıdır. Başka bir odağı olan örgüt değildir. Temelinde güvenliğin olduğu bir ittifaktır.

Bu ittifağın en önemli konusu mütteffiklerin güvenliğinin eşit bir şekilde karşılanmasıdır. İsveç ve Finlandiya'nın NATO başvuruları ülke konsepti tarihinde önemli bir döneme tekabül ediyor. İsveç yıllarca tarafsızlığı tercih etmiştir.



Türkiye 70 yıldır bu ittifakın içerisinde. İttifaka çok ciddi katkılar sundu. 70 yıl süre boyunca dünyanın değişik bölgelerde görev üstlenerek üzerine düşeni yerine getirmiştir. 

Türkiye İsveç'ten ve Finlandiya'dan terör örgütleri üyelerinin iadeleri konusunda yaptığımız taleplere cevap alamadık. Bunlarla ilgili belgeleri taraflara ilettik. 

Teröre karşı bizim kararlılıkla mücadele etmemiz NATO'nun en önemli ilkelerini temsil etmektedir. YPG/PKK ve türevlerininin bazı NATO ülkelerinde, şu an gündemimizdeki İsveç ve Finlandiya gündemimizdir. Bu örgütlerin arasında yapılan ayrımın bizim açımızdan farkı olmadığını açıkça ifade ettik.

* PYG ve YPG'nin PKK'nın Suriye kolu olduğu açıkça ifade edilmektedir. Aynı şekilde FETÖ'nün bir terör örgütü olduğunu, 251 insanımızın şehadetine sebep olan bir örgüt olduğunun da altını çizdik. Beklentilerimiz oradaki örgütsel, finansal, propagandaya dönük somut adım atılması konularına odaklandı. İlgili kurumlarımızın hazırladıkları belgeleri muhataplarımızla paylaştık.

TÜRKİYE'NİN İADE TALEPLERİ

* Bugüne kadar İsveç'ten 28, Finlandiya'dan 12 iade talebimiz oldu. Fakat maalesef bugüne kadar bunların hiçbirisine olumlu bir cevap almadık. Bu endişelerimizi de muhataplarımızla paylaştık. Türkiye'ye uygulanan savunma sanayiye yönelik yaptırımların da kaldırılması gerektiğini ifade ettik. Batılı ülkelerin istihbarat raporlarında dahi YPG/PYG'nin terör örgütü olduğu açıkça yazmaktadır.

* YPG/PYD'yi aklamak için bu raporların hasır altı edilmesinin bizim için kabul edilemez olduğunu belirttik. Türkiye'nin kaygıları somut adımlarla, belirli bir takvim çerçevesinde karşılanmaması durumunda sürecin olumlu bir şekilde ilerleyemeyeceğini açıkça ifade ettik.

FETÖ, PKK/PYD gibi terör örgütlerinin Türkiye için her an tehdit oluşturduğunu bununla ilgili son istihbaratları ilgililere ilettik. 

İlgili taraflar durumu kendi taraflarında görüşecek ve muhataplarımızın bize yapacakları geri dönüşe göre bundan sonraki süreç şekillenecek. 

Savunma sanayine yönelik ambargonun kaldırılmasına yönelik olumlu eğilim olduğunu gördük. Müttefiklerin teröre karşı ortak eylem yerine örtülü veya açık bir şekilde ambargo uygulamalarını asla kabul etmiyoruz.

Üzerinde uzlaşılan bir mutabakat yok. Bir sonraki toplantıya NATO dahil olacak mı?

Bu toplantıdan sonra bir müzakere metni çıkmadı. Yeni toplantının tarihi belli değil. Şimdi verdiğimiz mesajları aldılar. Kendi liderlerine ilettikten sonra bize geri dönüşlerine göre yol haritamızı çizeceğiz.

Türkiye'nin NATO zirvesine kadar bir telaşı yok. Ancak karşı tarafın bir telaşı var. Bir sonraki görüşme liderler zirvesinde mi olacak?

Tüm alternatifler mümkün. Bakanlar düzeyinde görüşmeler olabilir, liderler seviyesinde bir görüşme olabilir. Muhataplarımızın önerileri doğrultusunda şekillenecek.

Savunma sanayi ürünlerine yönelik amborgo kaldırılacak mı?

Savunma sanayi ürünlerine yönelik yaptırımların kaldırılmasına yönelik bir tavır gördük. Müttefiklerin birbirlerine amborgo uygulamasını doğru bulmuyoruz. Bu ancak ittifakı zayıflatır.

YPG/PYD'yi terör örgütü olacak tanıyacaklar mı?

Bize güvenlik endişelerimizi anladıklarını dile getirdiler. Biz Obama döneminde ortaya atılan bu tezin yanlış olduğunu ifade etmiştik. PYD ve YPG'nin nereye oturduğunu kendi istihbaratları da iyi biliyor.

 

KAYNAK: İHA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 91
  • huseyinl 1 yıl önce Şikayet Et
    Güney sınırımızı tamamen temizlesinler, suriyelilerin en az yarısını ülkelerine alsınlar o zaman düşünürüz. Cidden 40 gibi komik bir leş sayısına bu olaya onay verilemez. Yunanlara nasıl onay verip başımıza bela ettiysek böyle komik talepler ile bu ikiyüzlü ülkelere onay verilmemeli. Bu adamlar natoya girse bize zerre kadar faydası dokunmayacak!!! Bu unutulmamalı. İlk teröristi bu ülkelerden ne zaman istediysek en az o kadar sene bekletilmeliler o kadar basit. CB eğer bu fırsatı teper ve onay verirse asla 2023te oy vermem, artık pısırık değil sert durma zamanıdır.
    Cevapla
  • Cemal K. 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu avrupa bize karşı yalancıdır. Verecekleri sözün kıymeti yoktur. Yaşananlar buna şahittir.
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Devletimiz Tüm milletimizi chpkk ve pkk ya karşı terör destekçisi nato abd avrupasına karşı kenetleyecek bir karar almalı. Seçime bu güçle gidersek içerde chpkk hdpkk ve fetö ipi itleri bişey yapamaz. dolar saldırıları hat safhaya çıkacak zaten başka silahları kalmadı dolar faiz....
    Cevapla
  • trakyalı 1 yıl önce Şikayet Et
    ne somut adımı ne süreci kesinlikle hayır olmaz
    Cevapla
  • Sami 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD Yunanistanda üsler açarak, Türkiyeyi Nato icinde onemsiz ulke haline getirmeyi amaçliyor. Daha sonraki aşamada ise "istersen çikabilirsin" diyecek. Savunma sanayimiz daha ileri urunler ortaya koymali.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir