Suriye operasyonunun şifreleri: Asıl hedef PKK'nın kalbi!

Suriye'nin kuzeyine yapılması beklenen yeni harekâtla ilgili Haber7.com’a değerlendirmelerde bulunan Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, sınır güvenliğinin hedeflendiği operasyona ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

GİRİŞ 01.06.2022 09:28 GÜNCELLEME 02.06.2022 11:13
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Haber7 / Ömer Faruk Aktaş 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'nin kuzeyine gerçekleştirilmesi beklenen beşinci operasyon sinyalinin ardından birlikler teyakkuza geçti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan da peş peşe açıklamalar geldi. 

30 kilometrelik alanın güvenli bölgeye dönüştürülmesinin zorunluluk olduğunu vurgulayan Başkan Erdoğan'ın ardından, Bakan Akar, "Suriye'nin kuzeyinde terör varlığını kabul etmiyoruz. TSK her türlü göreve hazır." açıklamasında bulunmuş, Çavuşoğlu da, "Terör tehdidi, güvenlik tehdidi sınırın diğer tarafından geldiğinde buna göz yummayız. Saldırılar sürerken elimiz kolumuz bağlı kalmayız." mesajını vermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2019 yılında BM'de önerdiği güvenli bölge.

Suriye'nin kuzeyine yeni harekatta hassas dengeler. Asıl hedef ne, ne zaman başlayacak?Suriye'nin kuzeyine yeni harekatta hassas dengeler. Asıl hedef ne, ne zaman başlayacak?

15 MİLYAR DOLARLIK AMERİKAN SİLAHI!

Gerçekleştirilmesi beklenen muhtemel harekâtla ilgili Haber7'ye değerlendirmelerde bulunan Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, sınır güvenliğinin hedeflendiği operasyonun zorluklarına ilişkin, "Mücadele kendi içinde zaten çok zor. Terörle mücadele harekâtı yapıyorsunuz.  Karşınızdaki teröristler sizin istediğiniz gibi, mertçe, bir asker gibi çıkmıyor. Terörist gibi çıkıyor, haince çıkıyor, saklanarak, gizlenerek çıkıyor. Yani mücadele anlayışı kalleşlik üzerine inşa edilmiş. Yani mertlik üzerine inşa edilmemiş. İşin en zor tarafı o" açıklamasında bulundu.

Teröristlerin birçok yöntemi kullanacağını vurgulayan Ağar, "Saklanacak, gizlenecek. Sizin hassasiyetlerinizi, zafiyetlerinizi, yorgunluğunuzu istismar etmeye kalkacak. Yabancı güçlerin arkasına saklanacak. Bir sürü kendi içerisinde zorluğu var. Bir diğer tarafıyla arazinin ortaya koyduğu zorluklar var. Mücadelenin kendi içinde ortaya koymuş olduğu zorluklar var. Uluslararası konjonktürün iletmiş olduğu hassasiyetler var. Bir diğer tarafıyla da teröristin orada, ortaya koymuş olduğu mevzilenme var. Bu mevzilenmede en çok neyi kullanacak? Üstün teknolojiyi kullanmaya çalışacak, bir diğer tarafıyla tünelleri kullanmaya çalışacak, kendisine verilen ağır silah ve gereçleri kullanmaya çalışacak. 15 milyar dolarlık sadece Amerikan silah teçhizatı mühimmatı var. Bunları kullanmaya çalışacak" ifadelerini kullandı.

Bakan Akar'dan son dakika operasyon mesajı: TSK hazır!Bakan Akar'dan son dakika operasyon mesajı: TSK hazır!

Ölümü göze alarak yapılan bir mücadeleye girişecek Mehmetçik. Başaracak Allah’ın izniyle. Allah kılıçlarını keskin etsin!

Afrin Operasyonu - 2018

"BÜYÜK FOTOĞRAFI ETKİLEYECEK"

Türkiye'nin işaret ettiği yeni harekata ilişkin değerlendirmelerde bulunan Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Lavrov, "Türkiye, tabii bunlara kayıtsız kalamaz. Bu sorunların Suriye'nin bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde çözülmesini istiyoruz." açıklamasında bulunmuştu. 

Rusya'nın pozisyonuna ilişkin, "Türkiye açısından son derece önemli bir denge süreci." diyen Abdullah Ağar, "Rusya iletmiş olduğu hassasiyetlerle birlikte, Türkiye’yle ılımlı bir mesaj vererek, Türkiye’yle bir müzakere süreci işletmek istiyor. Kendisi birtakım alanları boşaltıyor. Boşaltmış durumda. Şimdi boşalttığı alanlarla ilgili hem bunun üzerinden bir kazanım elde etmek istiyor, kendisine dair. Hem de Türkiye ile NATO arasındaki ilişkiyi bir şekilde kendi istediği gibi yönlendirmek istiyor. Bu Türkiye açısından son derece önemli bir denge süreci. Şu ana kadar aktif tarafsızlık ortaya koyduk. Aktif tarafsızlığın bu mücadele alanında da bir şekilde kendine has bir denge ile tekerrür etmesi gerekiyor. Yani burada biz doğrusalız, asimetrik değiliz. Karşımızdakiler asimetrik. Bu işin en hassas taraflarından bir tanesi. Sonuçta oradaki değişen dengeler, orada ortaya çıkan işbirlikleri başka alanlarda çok daha büyük fotoğrafları etkiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Fırat Kalkanı / Dabık operasyonu - 2016

Bakan Çavuşoğlu'ndan Almanya ve Fransa açıklaması: Büyükelçilerine nota verildiBakan Çavuşoğlu'ndan Almanya ve Fransa açıklaması: Büyükelçilerine nota verildi

OPERASYONUN AMACI SINIR GÜVENLİĞİ

30 km'lik hat sonrası, Fırat'ın doğusundaki terör oluşumları öne çıkıyor. Bu konuda da  mevcut yeni operasyonun sınır güvenliği olduğunu vurgulayan Ağar, "Üç bağımsız alan var. Birisi Tel-Rıfat, diğeri Fırat Kalkanı ile Barış Pınarı arasındaki alan ve bir de Barış Pınarı’nın doğusundan Irak’a kadar uzanan bir alan." diyerek şunları söyledi:

"Bunların hepsi parça parça alanlar. Halep ve Rakka bu alanlara yapılacak operasyon sonrası konuşulacak alanlar. Haseke, Al Hawl, Ash Shaddaday ve Yaaroubia burası Sincar’la Mahmur’la ilişkili, PKK’nın kalbi olan alanlar. Terörle mücadelenin sonuna kadar gideceğiz. Bu yeni operasyon sınır güvenliğiyle ilgili bir harekât, ötekilerin felsefesi mantığı çok daha farklı…" 

SURİYE'DE HIRS VE İHTİRASLA DOLU BİR İRAN! 

Ukrayna işgali ile birlikte gelişen süreçte Rusya'nın Suriye'den kademeli çekilişi söz konusu. Suriye'de Rusya'dan boşalan bölgelere yerleşmeye çalışan İran ise kartlarını açık oynuyor. Türkiye'nin muhtemel operasyonuna ilişkin İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin Suriye'de terör örgütü PKK/YPG'ye yönelik olası bir askeri operasyonunun, Tahran yönetimi tarafından desteklenmeyeceği duyuruldu.

Terör ve Güvenlik Uzmanı Ağar, İran'ın mevcut pozisyonu yorumlayarak, "Burada en önemli hassasiyetlerden bir tanesi İran, rejimle beraber hareket eden İran güdümündeki unsurlar. Bunların Rusya’dan ortaya çıkan boşlukları, büyük bir hırs ve istekle, ihtirasla doldurma gayreti var. Bu tabii Türkiye’nin yapacağı harekâtı, ortaya çıkacak bir takım hassasiyetleri gündeme getiriyor. Bu da bir başka güvenlik tesisi… Bir diğer tarafıyla da risk. Çünkü bu işin içerisinde bir mezhep kitlesi ve bir mezhep çatışması, tehlikesi belirginleşiyor. Dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü birileri bunu arzuluyor, burada bir kurgu da yapıyor olabilir." açıklamasında bulundu.

 

KAYNAK: HABER7
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 43
  • AYYILDIZ1453 1 yıl önce Şikayet Et
    Burada iran a şu denilecek akıllı dur semin kuzey iranını(güney Azerbaycan'ını bir karştırırım aklın gider istersen aklını başına topla oraları da kardeş Azerbaycan'a bağlamayalım.Asıl bölünmeyi sen o zaman görürsün.
    Cevapla
  • Sefer 1 yıl önce Şikayet Et
    Misak-ı Milli şimdi çiziliyor Allah'ın izniyle
    Cevapla
  • Hamidiye Süvarisi 1 yıl önce Şikayet Et
    Allahu Ekber. Allahu Ekber. Ordumuz olsun daim Muzaffer. Sefer bizden, Zafer ALLAH tandır.
    Cevapla
  • Aras 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye direkt söylüyor buralarda cikin diye eğer cikmazlarsa onlarda açık hedef olurlar, yapmasinlar artık o onların sorunu Iran savas istiyorsan oda orada kalsın, ama unutmasin onlarin kuzeyinde de azeri gardaslar var
    Cevapla
  • Melih 1 yıl önce Şikayet Et
    Bütün dualarımız sizinle yaşasın Mehmetçik sonsuza kadar var olsun tc ve Türk milleti Allah gücümüze güç katsin zaferler ve hayırlı sonuçlar nasip etsin inşallah millet olarak sonsuza kadar arkanizdayiz destekliyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe'nin Süper Kupa cezasına indirim
Borsa İstanbul'dan tarihi zirve! Rekor üstüne rekor kırıldı