Suriye'nin kuzeyine yeni harekatta hassas dengeler. Asıl hedef ne, ne zaman başlayacak?

Haber7'ye konuşan uzmanlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye'nin kuzeyinde 30 kilometrelik güvenli bölgenin tamamlanabilmesi adına başlatılacak yeni bir harekatta zamanlama, hedefler ve stratejik dengeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Suriye'nin kuzeyine yeni harekatta hassas dengeler. Asıl hedef ne, ne zaman başlayacak?
Suriye'nin kuzeyine yeni harekatta hassas dengeler. Asıl hedef ne, ne zaman başlayacak?
GİRİŞ 26.05.2022 17:58 GÜNCELLEME 26.05.2022 19:38
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Haber7 / Gamze Türk

Türkiye sınırından itibaren 30 kilometre derinlikteki alandan YPG/PKK'nın çekileceğini vadeden ABD ve Rusya'nın aradan 2,5 yıl geçmesine rağmen verdikleri sözlerini yerine getirmemesinin ardından Başkan Erdoğan'ın son açıklamasıyla yeni bir operasyon sinyali verildi.Sınırımızda 18 kilometre mesafedeki Halep'in Tel Rıfat ilçesi, 30 kilometre uzaklıktaki Münbiç ile sınırdaki Aynularab (Kobani) terör örgütünün saldırılarda üs olarak kullandığı bölgelerde arasında ön plana çıkıyor.

Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Terör ve Güvenlik Uzmanı İbrahim Keleş olası operasyona ilişkin hedef ve stratejileri Haber7'ye değerlendirdi.

"OPERASYONUN ÖNÜMÜZDEKI HAFTA OLMASI İHTİMAL"

Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ:

Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ

Operasyonun zamanı konusunda bir öngörü yapamazsınız. Onu en iyi harekatı planlayanlar bilir. Benim genel okumam bunun haftalar sürmeyeceği, çok yakın bir zamanda başlayacağı. Bu yakın zaman saat midir, gün müdür, ben gün ihtimalinin daha ağır bastığı kanaatindeyim. 3-5 güne kadar bu operasyon başlar diye değerlendiriyorum. Zaten Cumhurbaşkanı da açıklamasında ‘Güvenlik güçlerimiz hazır olduğu zaman’ dedi. Bu son hazırlıkların kontrolü anlamına geliyor. Ben pek gün vermeyi sevmem ama önümüzdeki hafta olması ihtimalinin kuvvetli olduğunu düşünüyorum.   

NEREDEN BAŞLAYACAK?

Harekatın Tel Rıfat ve Münbiç’ten başlamasını bekliyorum. Çünkü burada ciddi bir terörist saldırısı var. Her gün neredeyse canlı bomba, sızma girişimi ya da uzaktan roket saldırısı alıyoruz. Bu bölgede ciddi bir harekat bekliyorum. Hatta Aynel Arap da işin içinde olabilir. Ondan sonra Amerika’nın olduğu bölgelere bir evrilme yaşayacağını düşünüyorum.  

"FIRAT KALKANI, ZEYTİN DALI VE BARIŞ PINARI HAREKATLARI GİBİ"

Muhtemelen bir hava harekatıyla başlayacaktır. Ardından iş kara harekatına dönüşür. Yani Mehmetçiğin girip alan hakimiyetini sağlayacağı, orada kalacağı bir harekata dönüşür. Bu da bize Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatlarını anımsatır. Alan hakimiyetini sağladıktan sonra yapılacak iş sivil unsurların sahaya girerek, göç eden Suriyeli halkın tekrar topraklarına dönmesi için uygun ortamı yaratmak olur.   

"TÜRKİYE TEL RIFAT, AYNEL ARAB, MÜNBİÇ VE KAMIŞLI’YA GİREMEDİ"

Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin

Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin  Suriye’ye operasyon tekrar tekrar düşünülmesi gereken bir konu. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın planı Suriye ve Irak sınırı boyunca güvenli bölge oluşturmak. Böylece terör örgütlerinin hem DEAŞ hem de PKK/YPG’nin Türkiye’ye bir tehdit teşkil etmesini önlemeye çalışıyor. Ukrayna-Rusya savaşından dolayı Rusya’nın, PKK’nın ve ABD güçlerin yoğun olarak bulunduğu yerlerden güçlerini çektiği söyleniyor. Harekat yapılması gereken 1500 km’lik alanda boşluklar var. Irak’ta bulunan boşluk Pençe Harekatlarıyla kapatılmaya çalışılıyor. Suriye’de boşluk bulunan Tel Rıfat, Aynel Arab, Münbiç ve Kamışlı’ya Türkiye giremedi. Türkiye bu noktalara operasyon yapabilir mi? Operasyon birtakım düzeltmelerle birlikte yapılabilir. Ama tüm bu noktaları kapsayacak şekilde operasyon yapılması zor diye değerlendiriyorum. Çünkü bu operasyonların Türkiye’yi Rusya, ABD, İran ve batı ülkeleriyle karşı karşıya getireceğini düşünüyorum. Hazır İsveç ve Finlandiya'nın NATO’ya alınması konusu açılmışken PKK ve PYD’nin yurtdışı desteği kesilebilir. Bu konu üzerinde durmamız gerekir.   

"EĞER DENGELERI BOZARSAK TÜRKİYE-İRAN ARASINDA BİR SAVAŞ ÇIKABİLİR"

Operasyon yapıldıktan sonra Suriye’de kamu düzenini kurmak zorundasınız. Ekonomisinden işine, işinden okuluna birçok konuyu halletmek durumundasınız. Bu da zaman içerisinde ABD’nin ekmeğine yağ sürebilir. Yani Suriye’nin bölünmezliği, toprak bütünlüğünün sağlanması konusunda sorunlar ortaya çıkabilir. Örneğin İdlib konusu var. İdlib’in dış tarafında bizim askerlerimiz ve 60 bin civarında Suriye Milli Ordusu var. Suriye’nin toprak bütünlüğü parçalanırsa bu Amerika’nın işine gelir. Bu konuda çok dikkatli olmak zorundayız. Dengeleri bozacak bir operasyon yapmamamız lazım. Eğer dengeleri bozarsak Türkiye-İran arasında bir savaş çıkabilir. Konuların hepsine baktığımız zaman bu işin en kolay yöntemi görüşmedir.   

"RUSYA’YA OLDUĞU GİBİ TÜRKİYE’Yİ ÇEŞİTLİ YAPTIRIMLAR İLE ZORA SOKMAYA MI ÇALIŞIYORLAR?’ DİYE BAKMAK LAZIM"

Son dönemlerde terör örgütleri sızma yapıyor, karakollarımıza uzaktan havan ile ateş ediyorlar, askerlerimizi pusuya düşürmeye çalışıyorlar. Bu durumlarda artış yaşanıyor. ‘Türkiye’yi operasyon yapmaya mı zorluyorlar?’ diye düşünüyorum. ‘Rusya’ya olduğu gibi Türkiye’yi çeşitli yaptırımlar ile zora sokmaya mı çalışıyorlar?’ diye bakmak lazım. İyi bir analiz yapmamız gerekiyor.   

"ŞU AN RUSLAR DA O BÖLGEDE YOKLAR VE TAMAMEN PYD'NİN KONTROLÜNDE"

Terör ve Güvenlik Uzmanı İbrahim Keleş

Terör ve Güvenlik Uzmanı İbrahim Keleş

Bugün MGK toplantısı sonrası sonrası operasyonla ilgili bir madde okuyacağız büyük ihtimalle. Neresi olabilir derseniz, bizim canımız en çok nerede yanıyorsa o bölgelerde öncelikli olacaktır diye tahmin ediyorum. Öncelikle Tel Rıfat bölgesi yani Zeytin Dalı Harekatı Bölgesi olan Afrin bölgesiyle ilk harekatımız Fırat Kalkanı Harekatının arasında kalan kısım. Terör örgütünün bize en çok saldırı yaptığı bölgeler bunlar. En fazla da Tel Rıfat bölgesindeydi. Tel Rıfat, biz Afrin harekatını yaptıktan sonra Afrin'den kaçan teröristlerin konuşlandığı yer yerdir. O zamanlar burası Rusların kontrolü altında olan bir bölgeydi. Şu an Ruslar da o bölgede yoklar ve tamamen PYD'nin kontrolünde bir bölge. Terör örgütü ABD'nin verdiği ağır silahlarla Fırat Kalkanı Bölgesini ve Zeytin Dalı Bölgesini maalesef top atışlarıyla zarar veriyorlar. Tahminin ilk operasyonun Münbiç ve Tel Rıfat bölgesinde olacağı yönünde. Üçüncü olarak da Aynel Arap bölgesi. Orada terör örgütü Suruç bölgesini bizim sınırlarımıza geçiş olarak kullanıyor. 

ASIL HEDEF GÜVENLİK KORİDORU

Türkiye'nin esas hedefi Hakkari'den başlayan İran sınırından başlayıp Irak'ın kuzeyinden Suriye'nin kuzeyinden devam edip Akdeniz'e kadar ulaşan bir güvenlik koridorunun oluşturulması. Genel hedef bu. Daha ileriki hedefler ise terör örgütünün maddi kaynaklarının kesilmesi.

Zamanlama, istihbarat çalışmaları hedeflerin belirlenmesi hava şartlarının uygun olması lojistik ve mühimmat yığınağının tamamlanması vb. tüm bunlar gerçekleştikten sonra başlayacaktır. Zaman faktörünün de bir sürpriz olacağını söylemek gerek. Cumhurbaşkanımızın "Bir sabah ansızın gelebiliriz." cümlesini hatırda tutmak lazım. 

KAYNAK: HABER7
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 57
  • canacan 1 yıl önce Şikayet Et
    ülekeleri gözümüzde çok büyütüyoruz rusya 3 aydır dumur. yarım kalan iş bitecek. abd rus diyeceksinki çekil önümden. ister çekilsin ister de kalsın iki mermi atılsın kaçacak delik ararlar. Allah yardımcımız olsun.
    Cevapla
  • 2023 Seçimleri 1 yıl önce Şikayet Et
    Kuzey Suriye ve Kuzey Irak(dağların bittiği yere kadar ilhak edilmeli) yıldırım operasyonları ile ilhak edilmeli. Türkiye her sene 55 milyar dolar enerji parası veriyor yurt dışına, bu para içeride kalırsa dolar sorunu ortadan kalkar, Misak-ı Milli'den gelen haklarımız var zaten, oralar bize ait, enerji sahalarını pkk kullanıyor şuan ve yine bize saldırıyor o paralarla. Enerji sorunu çözülürse yerli ve milli devlet rahat eder, kripto Bizans ittifakı ülkeyi bölemez böylecee.
    Cevapla
  • Sakaryalı Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş tek tek nokta operasyon olacak. Conin 2m yanında olan teröristi nallıyacaksın. Sınırımın dibinde ne işleri var.
    Cevapla
  • Sibernetik 1 yıl önce Şikayet Et
    Suriye'nin toprak bütünlüğü kalmamış ki ! Halkın 3'te biri Türkiye'de. Dünyada gücün varsa borun öter. Bu kadar Suriyeli amerikada olsaydı suriyenin yarısı bizim hakkımız derlerdi ve alırlardı.
    Cevapla
  • hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    daha başlamadan pekin paşa ülke üstünde korku salmaya çalışıyor bilgilerine kendine sakla senin gibi ne paşalar var hesabı mutlak yapılmıştır inanç ve itikat meselesi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!