Rusya'dan "tahıl koridoruna" yeşil ışık! İstanbul'da 4'lü görüşme bekleniyor

Türkiye'nin girişimleriyle BM tarafından Karadeniz'de uygulanması planlanan tahıl koridoruna Rusya yeşil ışık yaktı. Ukrayna'nın da onay vermesi halinde İstanbul'da BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye'nin katılacağı 4'lü toplantı yapılacak.

GİRİŞ 08.06.2022 11:47 GÜNCELLEME 08.06.2022 23:56
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Küresel gıda krizinin çözümüne ilişkin en önemli adım olan Karadeniz'deki tahıl koridoruna ilişkin Rusya'dan olumlu mesaj geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşme sonrası koridora yeşil ışık yaktı. Lavrov, "Zelenskiy'nin talimat vermesi yeterli. Bunu kötüye kullanmayacağız" dedi. Lavrov'un bu sözleri sonrası gözler Ukrayna'ya çevrildi. Zelenskiy'nin de onaylaması halinde İstanbul'da 4'lü bir toplantı gerçekleştirilecek.

Ankara'da Lavrov ile görüşen Çavuşoğlu, Karadeniz'deki tahıl kriziyle ilgili BM'nin, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizma ve işbirliğini içeren planını açıkladı. Türkiye'nin bu planı makul bulduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna'nın da kabul etmesi halinde Türkiye'nin İstanbul'da bir toplantıya ev sahipliği yapabileceğini aktardı.

Çavuşoğlu, "Burada Ukrayna tahıl ürünlerinin ve ayçiçek yağının uluslararası piyasalara ulaştırılması yolunda Rusya'nın ihracatının önündeki engellerin kaldırılması talebini de son derece meşru buluyoruz" diye de ekleme yaptı.

Lavrov ise tahılların çıkması için Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin talimat  vermesinin yeterli olduğunu ifade etti. Lavrov, "Bunu kötüye kullanmayacağız" diye konuştu.

Türkiye'den koridor hamlesi! Gözler tarihi zirvedeTürkiye'den koridor hamlesi! Gözler tarihi zirvede

"SAVAŞIN MÜZAKERELER YOLUYLA SONA ERDİRİLMESİ TÜM BÖLGENİN YARARINA"

Ankara'da bir araya gelen Çavuşoğlu ve Lavrov, Ukrayna'daki savaş, tahıl koridoru, Suriye, Libya ve ticari ilişkiler hakkında görüşme gerçekleştirdi.

Dünyanın takip ettiği görüşmenin ardından konuşan Çavuşoğlu, Ukrayna'daki savaşın yol açtığı insani kayıpların giderek arttığını, savaşın bir an önce müzakereler yoluyla sona erdirilmesinin tüm bölgenin ve insanlığın yararına olacağını belirtti.

"ESED REJİMİ SİYASİ ÇÖZÜME YANAŞMIYOR"

Suriye konusunda Astana görüşmelerinin önemine vurgu yapan Bakan Çavuşoğlu, Anayasa görüşmeleriyle ilgili Esed rejiminin siyasi çözüme yanaşmadığını belirtti. Çavuşoğlu, Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütü PKK/YPG tehdidine ilişkin, "Bu tehdide karşı tedbir almamız gerekiyor" dedi.

Libya'da istikrarın tam olarak tesis edilmesi için herkesin katkı sağlaması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, "Libya'nın bir an önce demokratik şeffaf bir seçime hazırlanması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki normalleşmede Rusya'nın desteği için teşekkür etti. Afganistan konusunda ise ,"Afganistan konusunda Orta Asya'da işbirliğimizi nasıl geliştirebiliriz bunları da ele alma imkanımız oldu" ifadelerini kullandı.

LAVROV: TİCARET HACMİMİZ İKİYE KATLANDI

Çavuşoğlu'ndan sonra konuşan Lavrov ise sözlerine "Öncelikle dostlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Çok faydalı bir görüşme oldu. Tabi ki burada iki ülkenin arasındaki ilişkiler olgunluk seviyesine ulaştı. Karşılıklı fayda var ve bu da ilişkilerimizin temelini oluşturuyor." diyerek başladı.

Lavrov konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

"Çok daha fazla müzakere yapılacak Fikirlerimizi paylaşıyoruz. Ticaret hacmimiz ikiye katlandı. Yılın bu sürecinde 14 milyar dolara yükseldi ve ticaret konusunda büyük bir potansiyelimiz var kendi para birimlerimizi kullanarak bunu artırabiliriz. Enerji konusu da değindik bu hususta Akkuyu santralinin inşası Devam ediyor. Planlar uygulanıyor.

"MİNİMUM SİVİL HASARI İLE BİTİRMEK İSTİYORUZ"

Tabii ki uluslararası gündem de konuşuldu Ukrayna meselesini ele aldık burada hâlihazırda ortada olan zorlukları dile getirdim. Bir takım sorunlar var bunlar ülkemizin güvenliğine tehdit teşkil ediyor. Bir takım güvenlik endişelerimiz oldu askeri operasyonumuz hakkında bilgi verdim. Yapmaya çalıştığımız şey minimum sivil hasarı ile bu operasyonu bitirmek ve Rus vatandaşlarını korumak.

"GIDA GÜVENLİĞİ KRİZİ SAVAŞTAN KAYNAKLANMIYOR"

Gıda güvenliği krizi bu savaştan kaynaklanmıyor. Bu durumun bir gıda krizine yol açacağını söylemek doğru olmaz. Türk meslektaşımın çabaları hayati öneme sahip kendileri ellerinde gelenleri yapıyorlar ki gemiler limandan çıkabilsin.

Basında buradaki insanları esir tuttuğumuz söyleniyor bu doğru değil biz sürekli insani yardım koridorları açıyoruz. İsteyen herkes bu koridorları kullanarak hareket edebilir. Bir takım mayın temizleme operasyonlarımız var.

Zelenski bize silah verin gemilere karşı kullanabiliriz dedi bu Ukrayna'nın hedefini açıkça ortaya koymaktadır.

"UKRAYNA'NIN NİYETİ"

Eğer Ukrayna hazırsa biz de hazırız. Bu konunun detaylarını Türkiye ile de görüşüyoruz. Bu ufak bir sorun herhangi bir engel görmüyoruz. Onları engellemiyoruz.

Ukrayna her zaman bunu rahatsız edici bir mesele olarak gündeme getiriyor.

"SURİYE, ORTA DOĞU VE FİLİSTİN MESELESİ"

Suriye konulu görüşmemiz üzerinde çalışıyoruz. Bir sonraki toplantı temmuz ayında Nur Sultan'da olacak.

Aynı zamanda geçtiğimiz hafta da Cenevre’de bir toplantı yaptık anayasa komitesi ile bir araya geldik bu mesele de gündeme geldi. Güney Kafkasya’da nasıl çalışabiliriz bunu da konuştuk.

İkinci görüşme en kısa sürede gerçekleşecek ve yakında bu görüşmenin tarihini de açıklayacağız

Ortadoğu'yu da konuştuk bu çok karmaşık bir mesele elimizden gelen her şeyi, yapıyoruz. Ülkeler Filistin ve İsrail arasındaki görüşmeleri destekliyor. Ancak bazı güçler bir takın suni engeller çıkarıyor. Bu pozitif bir sonuca yol açmaz.

Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 25
  • Hoca Nasrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye bu savaş alanında tesis ettiği tarafsızlık ve barış yanlısı tutumu ile dünyanın gıba sıkıntısını çözmeye çabalarken birileri hala savaşı canlı tutmaya uğraşıyor. Aslında bırakacak AB acından ölsün.
    Cevapla
  • HACI 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd zelensky ye tamam dedirtmez. Niyetleri farklı. Lavrov buyurun tahıl ürünlerini çıkarın limanlardan diyor. Hadi zelensky buyur tamam de bakalım. Dedirtmezler
    Cevapla
  • Erf 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim hazine arazileri boş yatıyor çalışmıyoruz. Rusya ve Ukrayna ya el açıyoruz. Toparlanmak için çalışmak lazım. İşi ehline vermek lazım.
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayırdır, hazine arazisi kiralamak istedi de sana yok mu dediler? Tarımsal üretim yapmaya kalktı da tohum desteğini alamadım? Örnek ol sen çalış,
    Cevapla
  • 1453 1923 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyenin Aslanları Cumhur ittifakı sizi taşlayan çok olacaktır . yılmak yok Büyük Devlet GÜÇLÜ İRADEYLE meydana gelir .
    Cevapla
  • hıghlander 1 yıl önce Şikayet Et
    Zelensky!! eğer Lavrov'un kast ettiği şey doğru ise,sen çizgisi olmayan ve küresellerin gıda rantı için uğraşan bir siyonist olabilirsin diyeceğim ama , emin olamıyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan Kürecik iddialarına cevap: Türkiye böyle bir şeye izin vermez
Resmen Türkiye’nin 50 milyar TL’sini çaldılar! Vergi oyununun dev faturası...