Kredi kartı asgari ödeme tutarı ne kadar? Kredi kartı asgari tutar hesaplama

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartlarının asgari ödeme tutarında değişikliğe gitti. Limiti 25 bin TL altında olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde yirmisi; limiti 25 bin TL üstünde olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde kırkı olarak ödenecek. Peki kredi kartı dönem borcu nasıl hesaplanır? Kredi kartı asgarisi nedir, nasıl hesaplanır?

Kredi kartı asgari ödeme tutarı ne kadar? Kredi kartı asgari tutar hesaplama
Kredi kartı asgari ödeme tutarı ne kadar? Kredi kartı asgari tutar hesaplama
GİRİŞ 13.06.2022 08:50 GÜNCELLEME 13.06.2022 08:58
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Ekonomide yeni adımlar atılacağını duyuran Hazine Ve Maliye Bakanlığı'nın açıklamasının ardından BDDK tarafından açıklama yapıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, tüketici kredilerine ve kredi kartı harcamalarına sınırlama getirecek bir adım attı. Tüketici kredilerinde vadeler kısaldı, kredi kartlarında ise asgari ödeme miktarı arttı. Asgari ödeme tutarının artması, bankalara olan borçların artmasına ve kredi kullanımının azaltılmasına dönük bir önlem olarak değerlendirildi. 

KREDİLERE VADE SINIRLAMASI GETİRİLDİ

Tüketici kredilerine ilişkin genel vade sınırının, kredi tutarı 50 bin TL üzerinde 100 bin TL altında olan krediler için 24 ay, 100 bin TL üzerinde olan krediler için 12 ay olarak belirlenmesine karar verildi. 

KREDİ KARTLARININ ASGARİ ÖDEME TUTARI NE KADAR?

Yapılan yasal düzenleme ile limiti 25 bin TL altında olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde yirmisi; limiti 25 bin TL üstünde olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde kırkı olarak ödenecek. 

Kredi Kartı Ödemesi

KREDİ KARTI ASGARİ ÖDEMESİ NEDİR?

Kredi kartı asgari ödeme tutarı, kredi kartı borcunun son ödeme tarihine kadar ödemeniz gereken en düşük tutarıdır. Bu tutarın altında ödeme yaptığınızda borcunuza gecikme faizi işler. Asgari tutar ya da asgari tutarın üzerinde bir ödeme yaparsanız kalan dönem borcuna sadece akdi faiz işleyecektir. 

ASGARİ ÖDEME TUTARI NASIL HESAPLANIR?

Kredi kartı asgari ödeme hesaplama işlemi kart limitine göre belirleniyor. Kart limiti yükseldikçe asgari ödeme tutarı da artacaktır. Sözleşmede belirtilen asgari tutar, dönem borcunun yüzde yirmisinden aşağı olamaz. Hesap özetinde yer alan asgari ödeme tutarı son ödeme tarihinde ödenmediği takdirde kart hamili ödenmeyen tutar için sözleşmede öngörülen gecikme faizi dışında bir yükümlülük altına sokulamaz. Eğer kredi kartınızın limiti 25 bin Türk Lirasından fazla ise asgari ödeme tutarı dönem borcunun yüzde kırkı olarak belirleniyor.

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı

KREDİ KARTI ASGARİ BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?

Yeni nesil ödeme araçları arasında adından söz ettiren kredi kartları bir borç kanalı olarak düşünülmemelidir. Aylık harcamaların ödenememesi gelecek finansal ihtiyaçlarda sıkıntı yaşanmasına neden olur.

  • Aynı takvim yılı içerisinde asgari ödemesi 3 kez geciktirilen kredi kartları nakit çekime kapatılır.

  • Üst üste 3 kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartları kullanıma kapatılır.

  • Kapatılan kredi kartının yeniden kullanıma açılması için dönem borcunun tamamının ödenmesi istenir.

KREDİ KARTI BORCU 1 DÖNEM ÖDENMEZSE NE OLUR?

Asgari ödeme miktarının bir sonraki ekstreye kadar ödenmemesi veya daha az ödenmesi halinde 1 dönem gecikme yaşanmış olur. 1 dönem 30 gündür. Bu süreçte toplam gecikme için aylık faiz uygulanır. Kredi sicili ve kredi notu olumsuz etkilenirken müşteri hakkında herhangi bir yasal veya idari takip başlatılmaz.

5 YIL BOYUNCA BU BİLGİLER SİCİLİNİZDE GÖRÜNECEKTİR.

Yasal takibe uğramanız, “kara liste” diye bilinen kredi sicilinize işleyecektir. Borcunuzu ödeseniz dahi 5 yıl boyunca bu bilgiler sicilinizde görünecektir.

Bankalardan yeni almak isteyeceğiniz Kredi kartı veya Kredili (tüketici, ev, araba gibi) bir ürün kullanmak istediğinizde bankalar tarafından bu durum dikkate alınacağından olumsuz cevapla karşılaşma ihtimaliniz olacaktır.

Kredi Kartı

KREDİ KARTI BORCUNDAN DOLAYI MAAŞA HACİZ GELİR Mİ?

Yasal takip sürecinin başlamasından sonra kredi kartı veya kredi borcu yüzünden en fazla maaşın 1/4'üne yani %25'ine haciz getirilebilir. Maaşın tamamına haciz getirilmesi durumunda ise ilgili İcra Müdürlüğüne itiraz ederek haciz kaldırılabiliyor.

BORÇTAN KAPANAN KREDİ KARTI NE ZAMAN AÇILIR?

Kredi kartının ödenmeyen borçlarından dolayı kullanıma veya nakit kullanımına kapatılması durumunda ilgili yönetmelik kapsamında "tüm dönem borcu" ödenmediği sürece tekrardan kullanıma veya nakit kullanımına banka tarafından açılamıyor. Öte yandan dönem borcunun tamamı ödenirse banka kendi insiyatifinde kredi kartını kullanıma açmayıp iptal de edebilir. Bu değerlendirme kredi kartını istediği kullanıcıya vermek gibi tamamen bankanın inisiyatifindedir. 

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 4
  • Dede 1 yıl önce Şikayet Et
    Çözüme bak çözüme
    Cevapla
  • Koç YK BV 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben kredi kartı limit kısıtlama yapılmasını enflasyon krizi çok olmadan Cimere yazmıştım dalga geçer gibi cevap yazmışlardı Cumhurbaşkanı demezse zaten çoğu akıl edip de harekete geçmiyor maalesef.
    Cevapla
  • ferhat 1 yıl önce Şikayet Et
    kartlara taksit getirin ki piyasalar biraz olsun canlansın insanlar nakit zaten alamıyor kartlartla donmeye calıssın
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    borcu borçla yani kredi kartını ödeyip açılan limiti geri çekip açıkta kalan borcu ödeyen bir fakir kesim olarak bunu kaldıramayız. ancak ve ancak maaşlar üç katı artırılırsa bankalarla baş edebiliriz. yoksa ülkece çökeriz. bu tür uygulamalar batakta olmayanlar için tedbir olabilir ama batağın sınırındakileri direkt batağın dibine çeker. artık asgari ücret en az 10 bin olmalı ve memur maaşları en düşük 15 bin tl olmalı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye ile ABD arasında Ankara'da Terörle Mücadele zirvesi
İspanya, Filistin'i tanıyacaklarını 3 ülkenin liderlerine iletti