Diyanet'ten yapay et açıklaması: Haramdır

DİB Müşaviri Muhlis Akar, yapay etin 3 sebepten dini açıdan problemli olduğunu, GDO’lu gıdalara ise hiçbir zaman helal ve tayyib gıda denemeyeceğini söyledi.

GİRİŞ 16.06.2022 14:02 GÜNCELLEME 16.06.2022 14:26
Bu Habere 74 Yorum Yapılmış

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin (OMÜ) düzenlediği Organik Tarım Çalıştayı devam ediyor.

Çalıştayın konuklarından Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) Başkanlık Müşaviri Dr. Muhlis Akar, katılımcılara hitap etti.

Akar yapay et ve GDO’lu gıdaların dini açıdan durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"YAPAY ET 3 SEBEPTEN HELAL DEĞİL"

İHA'nın haberine göre yapay ete 3 sebepten helal ve tayyib gıda denemeyeceğini söyleyen Dr. Muhlis Akar, "Mesela yapay et tartışmaları oldu. İlk önce Başkanlığımıza, Din İşleri Yüksek Kurulumuza bu çok soruldu.

Yapay et biliyorsunuz son zamanlarda tartışılan bir konu. Biz bu konuyu değerlendirdik. 3 sebepten dolayı bunun şu an için dini açıdan problemli olduğunu söyledik.

"CANLI HAYVANLARDAN ALINAN PARÇA LEŞ HÜKMÜNDEDİR"

Bir, canlı bir hayvandan alınan yani helal bir kaynaktan bir sığırdan veya eti yenen bir hayvandan alınsa bile, ondan alınan bir parça Efendimiz. A.S.’ın hadisine göre ‘canlı bir hayvandan alınan bir parça meytedir, leş hükmündedir’. Haramdır. Alınamaz. Bu yönden problemli. Helal değil.

"BESİ YERİ ORTAMI VE KAYNAĞI"

İkinci olarak laboratuvarda besi yeri çok önemli. Siz helal kesim yaptınız, sonra da kök hücre aldınız diyelim. Besi yeri ortamı, onun besleneceği kaynağın da helal olması gerekiyor. Orada da problem var.

"Allâh-u Teâlâ’nın koyduğu düzene aykırı bir şey"
Üçüncüsü diyelim ki helal kesim yapıldı. Kök hücre alındı. Besi yeri ortamı da uygun ve helal bir kaynakla beslediniz. Yapay et diye garip bir şey ortaya çıkardınız.

Peki bu helal ve tayyib gıda olur mu, yine olmaz. Neden derseniz, çünkü fıtrata aykırı bir ürün ortaya koyuyorsunuz. Allahü Teala’nın koyduğu düzene aykırı bir şey yapıyorsunuz. Bunun kısa, orta ve uzun vadede insan sağlığı üzerinde nasıl bir etki yapacağını bilemiyorsunuz.” diye konuştu.

"GDO'LU GIDALAR İÇİN İSTİŞARELER YAPTIK"

GDO’lu gıdalar içinde durumun aynı olduğuna değinerek henüz bir zararı ortaya çıkmamışsa dinen bir şeye haram denemeyeceğini ancak helal ve tayyib gıda da denemeyeceğini belirten Dr. Akar, “GDO’lu gıdaları düşünecek olursak. Biz GDO’lu gıdalar helal midir haram mıdır bu konu bize çok sorulduğu zaman, alanın uzmanı akademisyenlerle zaman zaman bir araya geldik. Çalıştaylar istişareler yaptık. Orada GDO konusunda çok farklı değerlendirmeler gördük. Sonra da biz şöyle bir fetva çıkardık.

"AKTARILAN GEN HARAMSA O ÜRÜN HARAMDIR"

Bir kere aktarılan gen haramsa kesinlikle o GDO’lu gıda haramdır. Yani domuz geni olabilir. Başka bir haram kaynak olabilir. Helal gen aktarılsa bile, helalle tayyibat farkına dikkat çekiyorum.

Üretilen bir gıda kısa vadede insan sağlığına bir zararı yoksa henüz bir zararı ortaya çıkmamışsa dinen bir şeye haram da diyemezsiniz. Haram demek için elinizde bir nas olması lazım. Ama tayyibat açısından bu problemli. Yani GDO’lu gıdalara hiçbir zaman helal ve tayyib gıda diyemeyiz.” diye konuştu.

KAYNAK: İHA
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 74
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Seker alamiyoz seker, 1 kilo seker olmus cok para eti nasil alak
    Cevapla
  • Gürbüz 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsana meşru sebeplere sarılması emredilmiştir. Rızk Allah'tandır, ne verirse. Biz zan ile kendi kendimizi kandırmamalıyız, kazandık diye. Biraz öncesine gidersek, Allah o müşteriye, göz vermeseydi senin "reklamını" okuyamazdı, ayak vermeseydi "marketine" gelemezdi. Gelelim YAPAY a; zaten ortaya çıkıyor, "katıp karıştırılan şeylerin" zararları.
    Cevapla
  • Hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Yapay et kandan üretiliyor ve kan yemek haramdır. Var mı ötesi?
    Cevapla
  • Okgibi 1 yıl önce Şikayet Et
    Artık kurban bayramında da yapay et keseriz şakası biyana halimiz harap
    Cevapla
  • Cem 1 yıl önce Şikayet Et
    Mecliste yakın zamanda yapay et için yasa onaylanacak!
    Cevapla
  • Adem 1 yıl önce Şikayet Et
    Paris anlasmasina dahil olmayacaktiniz o halde ..yikici savunma savayi .uzay araclari. kitle imha silahlari. nukleel santreller .kozmetik sirketleri bunlar masum, hayvan diskisi gaz salinimdan dunyanin gelecegi tehlikede o halde yapay et ve gidaya donelim ...bi oyunun icine cekildigimizi anlamak cokmu zor .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...