Bedelli askerlik affı yasalaşıyor! Bedelli affı kimleri kapsayacak, ücret ne kadar olacak?

Askerlik görevi yapmayan, bakaya, yoklama kaçağı ve saklı durumda olan yaklaşık 550 bin kişinin yararlanması için bedelli affı geliyor. Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda AK Parti, bedelli affı getiren yasa teklifini hazırladı. Bedelli affında rakamların, mevcut bedelli askerlik ücretlerinin üzerinde olacağı belirtiliyor. Peki bedelli askerlik ücreti ne kadar?

Bedelli askerlik affı yasalaşıyor! Bedelli affı kimleri kapsayacak, ücret ne kadar olacak?
Bedelli askerlik affı yasalaşıyor! Bedelli affı kimleri kapsayacak, ücret ne kadar olacak?
GİRİŞ 18.06.2022 08:37 GÜNCELLEME 18.06.2022 08:37
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yoklama kaçağı, bakaya ve kimliksizlere bedelli askerlikten faydalanma yolunu açan düzenleme TBMM'ye sunulacak. 550 bin kişiyi kapsayan düzenleme, Meclis tatile girmeden yasalaşması bekleniyor. Konu ile açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayıları 550 bini bulan yoklama kaçağı, bakaya gençlerimize bedelli askerlikten faydalanabilme yolunu açıyoruz. Kaçak yılına göre değişen oranlarda bir rakam ilavesiyle askerliğini bedelli yapmak isteyen gençlerimiz askerlik şubelerine başvurabilirler. Bakaya gençlerimizin sıkıntısına çözüm getiren bu uygulamanın hayırlı olmasını diliyorum" demişti. Peki bedelli affı kimleri kapsayacak?

BEDELLİ ASKERLİK AFFI KİMLERİ KAPSAYACAK?

Hazırlanan teklife göre bakaya, yoklama kaçağı ya da saklı (Yirmi yaşına girdikleri halde isimlerini nüfus kayıtlarına geçirmemiş olanlar) olduğu için bedelli düzenlemeleri kapsamına girmeyen gençler bir defaya mahsus olmak üzere yasadan yararlanacak. Bu kişiler başvurup bedelini ödemek koşulu ile bedelli askerlik yapabilecek. Böylece haklarında devam eden yasal süreçler de sona ermiş olacak.

Bedelli affı, bugüne kadar askerlik görevini yapmamış, bakaya, kaçak ve saklı (Yirmi yaşına girdikleri halde isimlerini nüfus kayıtlarına geçirmemiş) olanlardan belirlenen bedeli ödeyeceklere getirilecek. Bedelli ücretleri bunlar için ayrıca belirlenecek. Mevcut bedelli ücretinden daha fazla olacak yeni rakam, bakayada geçen süreyle bağlantılı olarak kademeli olarak belirlenecek. 

Bedelli Askerlik

GÜNCEL BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR?

2022 yılı bedelli askerlik ücreti 56 bin 500 lira olarak açıklandı. Bedelli askerlik yapmayı düşünenlerin daha erken başvuru yapmalarında fayda var.  Öte yandan yoklama kaçaklarında kaçak olunan yıl oranında bu ücrete ilave olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kaçak yılına göre değişen oranlarda bir rakam ilavesiyle askerliğini bedelli yapmak isteyen gençlerimiz askerlik şubelerine başvurabilirler." ifadelerini kullanmıştı.

DÖVİZLİ ASKERLİK AFFI

Düzenleme ayrıca dövizli askerlik affını da içerecek. Yurtdışındaki Türk vatandaşlarından daha önce başvuruları yarım kalan, ücretin tamamını yatırmayan ve bu nedenle haklarını kaybeden 2 bin 100 kişiye yeni hak tanınacak. İkinci kez dövizli askerlik başvuru hakkı olmayan kişiler de aftan yararlanacak.

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne mutlu Türküm diyene her Türk asker doğar ne yapacaksınız affı siz önce şu nafaka işine bir çare bulun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!