KKTC'den Rum yönetimine 'federasyon zeminindeki müzakereler sona erdi' yanıtı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'e gönderdiği yanıt mektubunda, Kıbrıs konusunda federasyon zeminindeki müzakerelerin sona erdiğini belirtti.

KKTC'den Rum yönetimine 'federasyon zeminindeki müzakereler sona erdi' yanıtı
KKTC'den Rum yönetimine 'federasyon zeminindeki müzakereler sona erdi' yanıtı
GİRİŞ 21.06.2022 17:41 GÜNCELLEME 21.06.2022 17:47
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'e gönderdiği yanıt mektubunda, Kıbrıs konusunda federasyon zeminindeki müzakerelerin sona erdiğini, yeni resmi bir sürecin başlayabilmesi için tarafların egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün teyit edilmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Ofisi, Tatar'ın Anastasiadis'e 20 Haziran'da cevap olarak gönderdiği mektuba ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Cumhurbaşkanımız mektubunda, Rum liderin hem olası yeni resmi bir sürece dair ifade ettiklerine, aynı zamanda başarısızlığı defaatle kanıtlanmış sözde güven yaratıcı önlem önerilerine ilişkin ortaya koyduklarına yanıt vermiştir. Cumhurbaşkanımız, Anastasiadis'in müzakere sürecine sanki ara verilmiş ve kalındığı yerden devam edilecekmiş kurgusuna cevaben, federasyon zeminindeki müzakerelerin sona erdiğini, federasyon zemininin tüketildiğini ve yeni resmi bir sürecin başlayabilmesi için müktesep egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüzün teyit edilmesi gerektiğini açıkça ifade etmiştir." ifadeleri yer aldı.

Tatar'ın, Kıbrıs konusunun 59 yıldır çözümsüz kalmasının sebebinin Kıbrıslı Türklerin müktesep haklarının inkar edilmesi olduğunu vurguladığı belirtilen açıklamada, mevcut gerçekliğin Kıbrıs Türk halkının aynı Kıbrıslı Rumlar gibi bu meşru haklarını kullanabilmesini gerekli kıldığının altı çizildi.

TÜRK TARAFI, İŞ BİRLİĞİ ÖNERİSİNİ YAKINDA SUNACAK 

Anastasiadis'in sözde önerilerine ilişkin Tatar'ın, bu önerilerin geçmişte de sürekli olarak masaya getirildiğini ifade ettiğine değinilen açıklamada, "Bunların başarıya ulaşamamasının yegâne sebebinin ise müktesep egemenlik hakkımızı ihlal etmek suretiyle Rum tarafının kendi otoritesini ülkemize yayma hedefi olduğunu söylemiştir. Cumhurbaşkanımız, tarafımızca yok ve batıl olan sözde önerilerin tüketilmiş zeminin bir parçası olduğunu, dolayısıyla statükonun devamına hizmet eden federasyon zemini gibi bunların da tüketildiğini aktarmıştır. Cumhurbaşkanımız Rum lidere, güven yaratma konusunda samimiyse halkımıza on yıllardır aktif bir şekilde uygulamakta oldukları izolasyon politikasından vazgeçmesi gerektirdiğini söylemiş, bu politikanın iki taraf arasındaki güven eksikliğinin en temel sebebi olduğunun altını çizmiştir." ifadeleri yer aldı.

Cumhurbaşkanı Tatar'ın Kıbrıs Türk tarafının yakında iki taraf arasında somut iş birliği alanlarına dair kapsamlı bir öneri sunacağı, bu önerilerin iki tarafın eşitliğini gözeteceği ve oluşturulacak iş birliği ilişkisinden iki tarafın fayda sağlayacağı da açıklamada yer aldı.

Rum lideri Anastasiadis mayıs sonlarında Cumhurbaşkanı Tatar'a bir mektup göndermişti.

KAYNAK: AA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 17
  • Selim 1 yıl önce Şikayet Et
    KKTC yi neden islam iş birliği üyeleri ve Türki cumhuriyetler tanımıyor, ama KKTC’nin Azerbaycan, Pakistan, Libya, Bangladeş ve Gambiya tarafından tanınması an meselesi inşallah
    Cevapla
  • nimet 1 yıl önce Şikayet Et
    HİÇBİR ZAMAN Yunan ve Rum ile görüşülmez... Çünkü sonuç alınmaz.. Zaman kaybına gerek yok.. Vereceksin sopayı... SONUNA KADAR GİDİP , İLERİ TARİHE BÖYLE BİR SORUN BIRAKMAYACAKSIN ..
    Cevapla
  • MİLLİYETCİ 1 yıl önce Şikayet Et
    Müzakere yok KKTC var . Yaşasın Türk devleti
    Cevapla
  • Mete TÜRK 1 yıl önce Şikayet Et
    Güzel. Bundan sonraki hedefler; KKTC 'nin adını Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak değiştirmek ve KTC'nin tanınmasını sağlamak olmalı. Eğer olmuyor ise, biran önce Türk Devletine bağlanmalı.
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok yerinde
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    alicengiz oyununa gerek yok, samimiyseniz eşit şartlarda anlaşalım karşılıklı tanışalım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması