Marmaris'te orman yangını! Bakan Kirişci güzel haberi duyurdu

Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangını, 5'inci gününde Bakan Kirişci'nin açıklamasına göre kontrol altına alındı. Günün ilk ışıklarıyla 46 helikopter ve 15 uçakla soğutma çalışmasına, havadan da başlandı.

GİRİŞ 25.06.2022 11:03 GÜNCELLEME 25.06.2022 11:39
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Marmaris'in Bördübet mevkiindeki ormanda, 21 Haziran'da saat 20.02'de çıkan orman yangını, gece havadan müdahalenin yapılamaması ve rüzgarın da etkisiyle yayıldı.

Küfre Koyu'nda 2 benzin bidonuyla yakalanıp, tutuklanan S.A.'nın jandarmadaki itirafından, ailesiyle aralarındaki ticari husumet nedeniyle kundaklama sonucu çıktığı belirlenen yangında 5'inci güne girildi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Marmaris'te çıkan Orman Yangını ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

BAKAN KİRİŞCİ: YANGIN TAMAMEN KONTROL ALTINA ALINDI

Güzel haberi vermek istiyorum. Cumhurbaşkanımızın dün paylaşmış olduğu o ihtiyatlı sözlerini artık yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam edeceğini söylemek istiyorum.

Türkiye'deki orman yangınlarının yüzde 88'i insan kaynaklıdır. Bu dikkatsizlik, tedbirsizlik ve kasti olabilir. 

Geçtiğimiz yıla göre gerek helikopter sayımızda, gerek İHA sayısında bunlar hava araçlarıyla ilgili bu sayılar artırılmıştır. Bir koordinasyon ve uyum içerisinde bu çalışmaları yürüttük arkadaşlar. Sahada gördüklerimle geçen seneyi mukayese ettiğimde vatandaşlarımızın daha duyarlı olduğunu söyleyebilirim. Bizim Tarım ve Orman Bakanlığı olarak 150 bine ulaşmış bir sayımız var. 100 binin üzerinde de bir gönüllü gurubumuz var. 

GÜN BOYU DEVAM EDECEK

1945 sonrası en büyük organ yangını yaşandı ama Türkiye 21 bin hektar civarında olmasına rağmen Avrupa'da oldukça iyi bir durumda diyebilirim. Dikkat ederseniz konuşmamızı kesen bir hava aracımız yok. Bu bizim yangını kontrol altına aldığımız anlamına geliyor. Gün boyu devam edecek. 

Özellikle uçuş saati açısından bin 69 saat uçak ve helikopter uçuruldu. Bir de sorti sayısını vermek istiyorum, 4 bin 48 adet sorti yapılmıştır. Atılan su miktarı 1 Mart'tan itibaren 13 bin 384 ton su atılmış, bu yangında 12 bin 400 ton su atılmıştır. Bu yangına verdiğimiz önemi gösteriyor.

Her şeyden önce tüm dünyadan yangında mücadelede asıl olan kara mücadelesidir. Dünyada gerçekten geceleyin orman alanına girip bu mücadeleyi veren bir ekip yoktur desek abartmış olmayız. Dünyada kendini bu topraklara adamış olan insanlarımız, polisimiz, jandarmamız, sade vatandaşımız gece vakti de olsa bu mücadeleyi verdiklerini belirtmem de yarar var.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Bundan sonra, soğutma çalışmalarımız bittikten sonra önce kendi kendilerine ağaçlanmasına müsaade edilecek, sonra fidan dikme çalışmalarımız da olacak. Geçmişte de aynısını yaptık, şimdi de aynısını yapacağız bu alanların istismarına izin vermeyeceğiz. 

Marmaris'teki yangını başlatan kundakçının babası konuştuMarmaris'teki yangını başlatan kundakçının babası konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Marmaris'te idam çıkışıCumhurbaşkanı Erdoğan'dan Marmaris'te idam çıkışı

 

4 BİN 500 HEKTAR ALAN YANDI

Kızılçam ağaçlarıyla kaplı 4 bin 500 hektar alanda etkili olan yangın, kısmen kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları, günün ilk ışıklarıyla 3'ü Katar'dan gelen 46 helikopter ve 1'i Azerbaycan'dan gelen 15 uçakla havadan da sürüyor. Karadan ise 405 arazöz ve 2 bin 202 iş makinesi, 119 su tankeri 28 TOMA ve 1169 araç ile 1204'ü orman işçisi olmak üzere 4 bin 587 kişilik personelle çalışmalara destek veriliyor. Soğutma çalışmaları, geniş alanda sürüyor.

YANAN ALANLAN HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Öte yandan 5 gündür etkili olan ve büyük ölçüde kontrol altına alınan orman yangınında zarar gören alanlar, havadan görüntülendi. Daha önce yemyeşil olan orman alanlarının kapkara görüntüsü, yürek burktu.
 

BAKAN KİRİŞÇİ: 72 SAAT DOLMADAN TAMAMLANDI

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, dün akşam yaptığı açıklamada yanan alanlarla ilgili bilgi vererek, "Net olarak 'Burası tamamen yanmış' denilen yerlerin dışında kısmen yanmış ama içinde bölümlerin olduğu alanlar var. Yaklaşık 4 bin 500 hektar alanın yandığını söyleyebiliriz. 72 saat dolmadan bu çalışma tamamlanmış oldu" demişti. 

 

KAYNAK: DHA
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Realite 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah bir daha yenilerini göstermesin.
    Cevapla
  • Oktay 1 yıl önce Şikayet Et
    Orman yakmak vatana ihanettir.ve bu çerçevede yargilanmalidir.yakanin babasının tüm soyundaki oğul,kız,gelin,damat,torun tüm mal varlığına el konulmalıdır.eger devlet görevi olan varsa ihraç edilmelidir.onlarin suçu ney diye bende kendime sordum.askerde biri hata yapınca tüm bölük ceza alırdık.sonra tüm bolukten korktuğu için kimse hata yapmazdi
    Cevapla
  • Akın 1 yıl önce Şikayet Et
    Kasten yakanları asmadıkça daha çok yangın görürüz.
    Cevapla
  • zekeriya 1 yıl önce Şikayet Et
    Şahan da soğudu mu acaba...
    Cevapla
  • Mikail 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok şükür..inşallah bir daha hiç olmaz..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsmail Kartal ve futbolculardan, 'Ligden çekilme' önerisine flaş cevap!
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı